Mona Micaela

Foto: 

Cedida
Imatge de la Mona Micaela a Amposta

Desenes d'artistes ebrencs s'aplegaran al voltant de l'hilarant enllaç de la mona Micaela

Tindrà lloc el 25 de març i l’objectiu és expandir l’art i la cultura a nous públics
Surtdecasa Ebre
,
13/03/2017
Arts
Deia Gramsci que l'individu no és una unitat atomitzada, independent, de funcionament purament egoista, sinó un producte social, que manté relacions amb els altres. La performance que tindrà lloc el proper 25 de març persegueix posar de manifest la important xarxa creativa que s'ha generat al territori en els darrers anys. Així, bona part de l'univers artístic ebrenc, com també el teixit associatiu del territori, s'unirà al voltant d'una proposta hilarant protagonitzada per un personatge de ficció, una mona convertida en un símbol popular, la Mona Micaela. Aquesta iniciativa, que té com a rerefons la reivindicació social i popular de l'art, aplegarà un seguit d'activitats que s'aniran descobrint en els propers dies. Però aquesta història ve de llarg. La voleu conèixer?
"La mona Micaela és tota una icona, un símbol que ha permès unir desenes d’artistes de diferents disciplines en una iniciativa que té el mateix de boja que de catarsi"

Dins dels cercles artístics de Tarragona, la mona Micaela és tota una icona, un símbol que ha permès unir en moments puntuals desenes d’artistes de diferents disciplines en una iniciativa que té el mateix de boja que de catarsi col·lectiva, però que té una funció molt clara: obrir el món de l’art a nous públics. Resulta que la Micaela és, efectivament, una figura de plàstic, de poc més de 30 centímetres d’alt, que el dissenyador tarragoní Òscar Vives va comprar un diumenge per casualitat al mercadet de la Part Alta. Durant un any, la mona va acumular pols en un prestatge, però tot jugant la van batejar i la mare de l’Òscar va voler fer-se una fotografia amb ella. Així va començar una història petita que, poc a poc, va convertir-se en tot un esdeveniment a la ciutat.


Imatges de l'enllaç entre la Micaela, de Tarragona, i el mono badaloní de l’anís.

  • imatge de control 1per1

Fa quatre anys, aquest dissenyador gràfic tarragoní va catapultar la mona Micaela a l’esfera pública i la va convertir en un personatge famós amb vida pròpia i amb pàgina de Facebook inclosa (Micaela’s fan club), on els seguidors poden conèixer la vida social de la Micaela i fer-se fotos amb ella per penjar-les a les xarxes. El punt àlgid de tot plegat va ser l’organització d’un gran esdeveniment: una boda entre la Micaela, de Tarragona, i el mono badaloní de l’anís, un esdeveniment d’alta volada que va emular en una escala més reduïda, el casament entre l’estàtua de la Llibertat i la de Colom, impulsat per l’artista Antoni Miralda. La boda entre els dos primats va aconseguir el suport actiu de més de 200 artistes i més de 2.500 persones van anar al casament a Badalona.

Ara, dos anys i mig després, Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre, com a referent de l’art contemporani al territori, ha agafat el testimoni d’aquella catarsi artística per donar-li continuïtat dins un marc genuïnament ebrenc. Fent càlculs, dos anys i mig en la vida d'un primat equivaldrien a 25 en la vida d’una persona, per això ara toca celebrar les noces d’argent. “Creiem que és una experiència interessant que pot ajudar a crear vincles entre artistes de Terres de l’Ebre i de fora, a banda de l’impacte que pot tenir a tots els nivells”, apunta Vicent Fibla, director de Lo Pati. “Penso que l’èxit de la Micaela és, en gran part, la capacitat de tot acte festiu d’incitar la gent a participar a una festa, i amb l’excusa de la festa els fem entrar en un centre d’art”, assenyala per la seua banda Òscar Vives, l’ideòleg del projecte.


Imatges de l'enllaç entre la Micaela, de Tarragona, i el mono badaloní de l’anís.

Les noces d’argent de la Micaela o la Micaela’s Silver Wedding, se celebraran el dissabte 25 de març i hi haurà activitats a Amposta - entrarà pel Pont Penjant, amb carrossa, comparses i capgrossos -, La Ràpita (Diada del Vermut) i Poble Nou del Delta (paella popular), i acabarà al Centre d’Art amb actuacions, on hi haurà una exposició d’objectes i regals de noces de la boda, vestits i joies entre altres, que es van realitzar quan la boda de fa dos anys i mig, a més de les peces d’art que han creat diversos artistes del territori per a l’ocasió.

Serà tota una jornada performàtica que començarà a les 10 del matí i acabarà a la nit, i que ha aconseguit involucrar diversos col·lectius, entitats i artistes tant de les Terres de l’Ebre com de Tarragona i la resta del país.

Més de 30 artistes participen en l'exposició
Més de 30 artistes participen en l'exposició que, a manera d'ofrena, se li dedica a la simpàtica criatura: artistes de Terres de l'Ebre -de Tortosa a Penyíscola, de La Ràpita a Amposta- i Tarragona, il·lustradors, pintors i un llarg llistat conforma una col·lectiva comissarida per Jaume Vidal que es podrà visitar fins lo 23 d'abril, dia de Sant Jordi. Artistes com Àlex Garcia, Alfred Porres, Àlvar Bonet, Àlvar Calvet, Antònia Ripoll, Ariadna Mangrané, Aureli Ruiz, Cristina Bestratén, Eva de la Jungla, Eva Jolís, FMG + Sabala, Germà Narcís, Hernán en H, Jaume Vidal, Jordi Abelló, Josep Casals, Mamen Gil i Philippe Guillemot, Manel Margalef, Manel Ros Nofre, Marc Quintana, Marcel Pey, Mariajo Torta, Marta Vidal, Pinapli, Rebeca Royo, Ro Caminal, Roser Arqués, Roser Panisello, Rut Gisbert, Sergi Quiñonero o Vicky Benítez, entre altres, participen en l'exposició, així com alumnes d'ESARDI - Escola d'Art i Disseny d'Amposta o l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa. A més, hem comptat amb la col·laboració de creadors com Albert Asensio, que ha dissenyat la moneda commemorativa; Eva Humo i Viky Tomàs (disseny de moda de les dames d'honor); o Anna Vizcarro (creació dels vestits de festa de la protagonista), entre mols altres col.laboradors.

A

També et pot interessar