'Mar i Cel', espectacle

Foto: 

Cedida
Protagonistes de l'espectacle 'Mar i Cel'

El 'Mar i Cel' més ebrenc a Amposta

La Lira Ampostina estrena l'obra d'Àngel Guimerà el proper 27 de juny
Anna Zaera
,
22/06/2014
Espectacles
L’expulsió del moriscos de la Península el 1609 va tenir en el port natural dels Alfacs un dels seus escenaris més cruents, d'on van sortir 40.000 moriscos foragitats del Baix Aragó. A més, les torres de defensa a Tortosa i a la costa, moltes d’elles encara identificables avui dia, ens recorden el que va suposar la pirateria durant els segles XVI i XVII a les nostres terres. Per això, 'Mar i Cel', l'obra magna d'Àngel Guimerà, ha estat elegida com la pròxima gran representació que oferirà la Lira Ampostina com a espectacle de final de curs, després dels èxits del 'Fantasma de l'Òpera' i 'Carmen', celebrats els anys anteriors.
''Mar i Cel' tracta una problemàtica encara vigent als nostres dies: l'amor tràgic i impossible entre una cristiana i un musulmà'

Després de l’estrena, el divendres 27 de juny a les 22h, seguiran dues sessions més dissabte 28 (19h i 22h) i diumenge 29 de juny (12h i 19h). La venda anticipada és ja possible a través de www.ticketea.com i a la Secretaria de l’Escola de Música La Lira Ampostina.

Pel que fa als actors, hi participaran Maripau Medina (Blanca), Carlos Casòliva (Saïd), tots dos membres del Claustre de l’Escola de Música, i Maria Lombarte (Maria). En les arts escèniques, Octavi Pla (Ferran) i Marc Barberà (Hassèn), acompanyats tots ells per Núria Conesa (Idriss), Didac Galvaldà (Osman) i Emilio Miralles (Joanot), integrants del Jove Cor Flumine i del Cor La Lira Ampostina, agrupacions que també participen en l’espectacle juntament, no cal dir-ho, amb la banda de música La Lira Ampostina. Hem pogut parlar amb el director de la Lira Ampostina, Octavi Ruiz, perquè ens expliqui el perquè d'aquesta elecció.

- Mar i Cel és una obra magna del teatre català que tracta problemes de tots els temps com la separació entre cultures o el conflicte entre religions. Com passava amb la Carmen de Bizet, heu volgut recalcar els paral·lelismes entre la societat de l'època i l'actual?
Sí! Mar i Cel tracta una problemàtica encara vigent als nostres dies: l'amor tràgic i impossible entre una cristiana i un musulmà. La lluita entre dos mons plens d'incomprensió, dues cultures irreconciliables. Intransigència i incomprensió que guarden molts paral·lelismes amb la intolerància rància del món en què ens ha tocat viure i que, de moment, som incapaços de canviar.

- Recordes alguna representació de Mar i Cel que t'hagués impactat especialment?
Només l'he vist un cop, però em va impressionar l'escenografia. L'impacte visual de trobar-te amb la majestuositat d'un vaixell al damunt de l'escenari que avança poc a poc damunt les imaginàries aigües del teatre. També, com no, la música! Especialment les escenes més tendres i emotives: l'Ària de la mare, la mort d'Idriss i el Cor final.

- També heu buscat el punt d'arrelament amb el territori. I és que tot sembla indicar que l’expulsió del moriscos de la Península el 1609 va tenir en el port natural dels Alfacs un dels seus més tristos escenaris...
La versió que es podrà veure a la Lira estarà inspirada en aquests escenaris ebrencs. De fet, al cartell que promociona l'espectacle apareixen els protagonistes al davant de les restes de la Torre de Sant Joan, una de les torres de defensa dels Alfacs. La va ordenar construir Felip II per protegir les nostres costes dels atacs de la pirateria sarraïna.

- Com serà l'escenografia, un dels elements més imponents d'aquesta obra?
És una sorpresa que porta en secret Marc Chornet. El que sí sabem fins ara és que curiosament no hi haurà cap embarcació.

- Quants músics hi participen?
En total participaran gairebé 90 músics, a més del Jove Cor Flumine i el cor de La Lira Ampostina.

A

També et pot interessar