El Casament Reial

Foto: 

Cedida
Actors d'aquesta recreació històrica de Gandesa

Els 5 imperdibles del Casament Reial a Gandesa

Els 15 i 16 d'octubre descobreix aquesta festa de recreació històrica a la Terra Alta
Surtdecasa Ebre
,
12/10/2016
Fires i festes
Gandesa va acollir un casament reial molt important en ple segle XIV. Aquest és un dels episodis històrics més destacats de la història de la capital de la Terra Alta. La recreació teatralitzada 'El Casament Reial. Gandesa 1319' arriba a la seva tercera edició evocant el casament reial entre l'infant Jaume de Catalunya i Aragó, i la princesa Leonor de Castella, que en efecte va tenir lloc el 1319. Aquell casament havia d'unir els regnes d'Aragó i Catalunya amb el de Castella i Lleó, però un cop celebrada la cerimònia a l'església de Gandesa, l'infant va fugir perquè tenia vocació religiosa, amb la qual cosa ni el matrimoni ni la unió dels dos regnes es van consumar. Aquest episodi ha passat a la història amb el nom de 'La Farsa de Gandesa'. L’escenògraf gandesà Antonio Belart ha estat l'impulsor, juntament amb el grup teatral local La Farsa, d'aquest espectacle que creix any rere any. Us hem destacat els imperdibles d'enguany!

1. El Mercat de productes de proximitat
Un dels punts forts d'aquesta festa de recreació històrica és l'ambient que es genera pels carrers i places de la capital de la Terra Alta. El vestuari i els elements propis de l'època medieval envaeixen tots els racons, i res millor que un mercat amb productes de proximitat a la Plaça del Comerç per crear aquest bullici típic dels carrers del segle XIV. Tant dissabte com diumenge podràs trobar els típics dolços gandesans, així com embotits, vins i licors de la Terra Alta, entre molts altres productes. 

2. El ball del casament reial
Tot casament té una prèvia, i en aquest cas també serà així. El dissabte a les 12 h, tindrà lloc un espectacle de carrer amb música i animació mentre que a la tarda, a les 18:30 h, els joglars acompanyats pels grallers anunciaran el casament. A la tarda, a les 20:30 h s’oferirà el ball del Casament Reial a la plaça de l’Església, un dels actes més destacats del cap de setmana!

  • imatge de control 1per1

3. Els espectacles a Casa de la baronesa i al Palau del Castellà
El patrimoni de Gandesa també és un dels principals protagonistes d'aquesta festa. D’una banda, la Cort d’Aragó se situarà a la casa de la baronessa de Purroi i estarà presidida per l’infant Jaume, fill de Jaume II el Just; i de l’altra, la Corona de Castella se situarà al Palau del Castellà i presidida per la infanta Leonor de Castella. Els infants seran els actors Mar Garcia i Aleix Pujol, que han estat escollits en un càsting. D'aquesta teatralització en aquests dos espais, s’oferiran un total de quatre passis en cada lloc, quatre al matí i quatre a la tarda al llarg del diumenge. Per accedir a la boda i a les escenificacions de les Corts caldrà adquirir un tiquet, a un preu de 10 euros, que permet la visita als tres actes. 

4. Desfilada de les Corts
Diumenge serà el dia que culminarà tota aquesta cerimònia de casament. Hem de destacar a les 13:00 h i a les 19:30 h les respectives desfilades de les dues corts, la d'Aragó i la de Castella,  fins a l’església de l’Assumpció, pels carrers Miravet i Pes Vell. El moment en què els gandesans i els visitants podran veure de ben prop les dues monarquies i els seus sèquits encaminant-se cap al temple sagrat per prometre's en matrimoni.

5. I... per fi...la Boda reial
Finalment, la festa culminarà amb la recreació de la boda –frustrada per la fugida de l’infant– a l’interior de l'església a les 13:30 h i les 20:00 h. Després de la cerimònia, el príncep va fugir de l'església i es va deixar el guant. D'aquí, l'escut de Gandesa representa un guant. Si voleu conéixer la història in situ, no us perdeu la seva representació en directe!

  

Més informació: 

Un Casament Reial
Dies 15 i 16 d'octubre - Gandesa
Fitxa d'agenda Surtdecasa

A

També et pot interessar