Les Moles, el laboratori del bon menjar

El restaurant d'Ulldecona apareix a les millors guies gastronòmiques del món
Surtdecasa Ebre
,
07/11/2011
Menjar i beure

Molta gent no sap que la trajectòria de Jeroni Castell com a cuiner professional va començar per casualitat. Corria el 1992 i el xef del restaurant que Jeroni regentava es va posar malalt. Va ser en aquest moment quan Castell va fer-se càrrec de la cuina “sense saber res més que pelar patates”, afirma. Aquell incident va marcar l’inici d’una carrera ascendent que vindria marcada per la incoporació de Carme Sauch, la seua dona, al negoci. “Jo em vaig quedar a la cuina i ella, a la sala”, explica.

 
Gairebé 25 anys després, dels fogons de Les Moles han sortit algunes de les creacions més aclamades del panorma gastronòmic ebrenc. Quan se li pregunta a Jeroni sobre la seua ànima d’artista, contesta “Home, podríem dir que fa 40 anys que participo com actor a la Passió d’Ulldecona”, en referència a la seua vocació teatral. Hi hagi relació o no entre el teatre i la cuina, Castell ha aconseguit crear-se una identitat pròpia que li ha valgut el reconeixement del sector. “Des de fa 2 o 3 anys estem en una situació que mai haguéssem imaginat”, diu en referència a la seua presència a la Guia Repsol i a la Gourmetour.
 
Les Moles continua sent un restaurant que fa cuina catalana, però amb bones dòsis d’imaginació o, millor dit, amb un treball d’investigació potent al darrere. Un exemple és el postre fet amb xocolata Creo en el qual es juga amb les textures escumoses, gelades i calentes d’aquesta famosa xocolata de casa nostra. Un altre dels emblemes de la casa és la llanda d'Ulldecona feta amb popets, que ve a ser l’actualització d'un plat típic que feia la mare del cuiner.
 
L’experiència del comensal a Les Moles “és com un joc”, diu Jeroni. Pots menjar mentre recrees amb el paladar els aromes i l’estètica dels paisatges de la vora. Un exemple, l’amandia Els Ports, feta amb bolets i tòfona; o una recepta que ve a ser l’entrada del restaurant posada al plat. Com? Reconstruint amb aliments tan comestibles com deliciosos la terra, el ferro rovellat i les herbes aromàtiques que et trobes al jardí del restaurant.
 
Si vols fer-te una idea més completa del que pots trobar en aquest restaurant situat en una cantera de pedra del terme municipal d’Ulldecona no et perdis la descripció del menú degustació. Mengem o juguem?
 
Començarem pel final.....
Cambrer !!! El compte.....
 
Dos xuxeries
Piruleta d'oli d'oliveres mil·lenàries d'Ulldecona i sal del Delta de l'Ebre
Gominola de vinagre de la Terra Alta "Mercè del Menescal"
 
Dos postres
Iogurt de pastanaga i caviar del Delta de l'Ebre
Polo crocant de foie-gras
 
Cafè, copa i puro
Caputxino de carxofes de Benicarló i avellanes
Brou de verdures al Whisky
Primentó roig i mousse d'all porro
 
...ah, i ara ja podem començar a menjar
Amanida amb verdures,
anguila fumada del Delta 
i oli d'oliva Ecològic d'Ulldecona
 
Ostra del Delta arrebossada 
i granissat de cítrics
 
Escamarlà de La Ràpita amb suquet de romesco
i fesols de Sta. Pau
 
Mandonguilles de tonyina de l'Ametlla de Mar
 
Foie en escabetx amb pols de carquinyolis
 
Dos hamburgueses,
una de peix i una de carn:
Hamburguesa de tripa de bacallà
Hamburguesa de cap i pota
 
El disseny que M6 Arquitectura va fer l'any passat de l'entrada del restaurant posada al plat:
La terra que encercla el garrofer, el ferro rovellat i les aromàtiques, en diferents textures
 
--
Restaurant Les Moles
Ctra. La Sénia, Km. 2
43550 Ulldecona
977 57 32 24

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar