Oriol Gracià
,
01/04/2015
Menjar i beure

Tasta els vins de la Terra Alta

Set propostes vinícoles vinculades al paisatge i a la història per aquesta Setmana Santa
Tast de vins

Foto: 

Anna Zaera
Tast de vins al celler Bernaví
“El producte més excels de la Terra Alta és el vi”, va escriure Joan Perucho. Als anys seixanta, aquest escriptor, crític d’art, jurista i, sobretot, home del morro fi va saber connectar la intel·lectualitat barcelonina —ell era del Cap i Casal— amb el Matarranya i la Terra Alta, comarca on va treballar de jutge durant una temporada. Ho va fer a través de la llengua, la història i, també, de la cuina i el vi. “M’emociona pensar que la nostra figura cultural, el nostre Picasso, el bevia, absort, delectant-se, tot esguardant els ports alterosos”, diu sobre el vi de la Terra Alta en el llibre Fulls de Fronteres. Per això, quan es viatja per aquelles contrades val la pena haver llegit la prosa de Perucho, perquè t’ajuda a entendre el pes que la història juga en aquest territori i et dóna pistes, també, de les aromes gastronòmiques que s’hi couen. I si fa cinquanta anys ja parlava de “vins excelsos”, ara caldria formular-ho en superlatiu, perquè els vins de la Terra Alta no han fet més que guanyar en prestigi i qualitat. Si teniu ganes de comprovar-ho, aprofiteu els tastos que s’han organitzat aquest cap de setmana de Pasqua.

Divendres 3 d’abril
Vi i Història. Ruta per la història d’Horta de Sant Joan i tast de vi a la presó
Tornem a citar Perucho. Quan l’escriptor anava a veure Picasso a la casa de Mougins, al sud de França, el pintor malagueny li preguntava: “I el vi generós de la meva joventut, el de la terra?”. I com a resposta, el parell d’ampolles de vi verge i brisat que li portava com a regal des de Gandesa. Segurament ja coneixeu els vincles de Picasso amb Horta, però sempre val la pena aprofundir-hi una mica més. Divendres l’empresa Vi Origen proposa un recorregut guiat per nucli medieval d’aquesta població terraltina que acabarà a l’antiga presó amb un tast de vins —Notte Bianca, 3D3, Negreita— del celler Bernaví, de Vilalba dels Arcs. Hi podreu beure els vins finíssims que elaboren els germans milanesos Marco i Gino Bernava i la reusenca Ruth Fullat que l’any 2007 van comprar les terres del Mas Vernet de Vilalba, en una aventura vinícola que ha trencat motlles.
Divendres 3 d’abril a les 17.30h
Vins del Celler Beranví
La ruta parteix de l’Oficina de Turisme d’Horta de Sant Joan.
Reserves a info@viorigen.com
Preu: 15€

II Tast de Primavera del Celler Bàrbara Forés
El Celler Bàrbara Forés pren el nom d’una de les rebesàvies de la casa, nascuda a Gandesa el 1828. La tradició ha continuat amb la Maria Carme Ferrer i Manuel Sanmartin, una generació que han begut de la tradició per millorar l’herència vinícola familiar. Aquest II Tast de Primavera serà una bona oportunitat per beure els vins blancs i rosats, frescos i afruitats, que li han donat prestigi. Però com que Bàrbara Forés és alguna cosa més que vins, la visita també us servirà per conèixer la història de la casa pairal del s.XIX i les singularitats de les vinyes que cultiven a la Coma d’en Pou, a la Sénia de Tomaset, a la Cometa i al Grau.
Divendres 3 (i també dissabte 4 d'abril) a les 19.00h
Celler Bàrbara Forés. C/Santa Anna, 28. Gandesa.
Reserves a info@cellerbarbarafores.com
Preu: 8 €

Dissabte 4 d’abril
El vi de la Passió de Vilalba dels Arcs
La representació de la Passió, a Vilalba dels Arcs, té dues singularitats: es representa l’aire lliure, aprofitant el marc natural dels carrers del nucli antic, i va acompanyada d’un programa d’activitats culturals, des d’un mercat d’artesania, fins a un concurs de pintura ràpida, passant per activitats gastronòmiques. I no hi pot faltar el vi, que al costat del pa, és un dels productes vinculats a la litúrgia del cristianisme. De fet, des de fa vuit anys el Patronat de la Passió elabora un vi a l’antiga, al com es feia en època romana. En la producció, se segueix el procés artesanal en la verema, els trasbalsos i l’emmagatzematge en àmfores de terrissa. Dissabte es presentarà el nou vi de la Passió, en un tast comentat per representants dels cellers de Vilalba dels Arcs que formen part de la D.O. Terra Alta —Celler Xavier Clua, Vins del Tros, Covilalba, Ecovitres i Bernaví— i del Celler Pedrola, de la D.O. Tarragona.
Dissabte 4 d’abril a les 11.00h
Casal Cultural Rossinyol. C/ Rossinyol, 8 43782 Vilalba Dels Arcs.
Reserves a www.lapassiodevilalba.com
Preu: 15€.

Vins a la trinxera
La Terra Alta és una comarca “segellada per la Batalla de l’Ebre”, en paraules de Joan Perucho. Els efectes de la guerra civil encara es fan notar en molts racons, si bé el perill de l’oblit els hauria pogut acabar desdibuixant. Per això, l’estiu passat el periodista Andreu Caralt i l’antropòloga Maite Hernández van posar en marxa Terra Enllà, una empresa de visites guiades didàctiques pels espais de la batalla, que se suma a la tasca que els darrers anys ha desenvolupat el Consorci per a la Museïtzació dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Dissabte Terra Enllà proposa una ruta guiada pel Poble Vell de Corbera d’Ebre i les trinxeres de la Cota 402, espai on s’ha programat un tast els vins ecològics del Celler Frisach de Corbera d’Ebre. Elaboren el vi Frisach Sang de Corb elaborat amb el raïm recollit en vinyes molt velles, ubicades en els paratges on es va desenvolupar la Batalla de l’Ebre.
Dissabte 4 d’abril a les 11.00h
Vins del Celler Frisach
La ruta parteix de l’entrada del Poble Vell de Corbera d’Ebre.
Reserves a www.terraenlla.com
Preu: 15€

Diumenge 5 d’abril
Exilis
L’hivern de 1939, al final de la Guerra Civil, milers de republicans van travessar la frontera francesa amb un futur ple d’incògnites. A França van ser tancats en camps de refugias habilitats a correcuita i en condicions inhumanes. La ruta Exilis de Terra Enllà repassa la història dels exiliats en un recorregut que transcorre pel poble Vell de Corbera d’Ebre i pel nucli antic de Vilalba dels Arcs. La visita acaba a la Casa Figueras de Batea, un edifici senyorial del segle XVIII, ara ocupada per LaFou Celler. Aquest celler jove —funciona des del 2007— ha sabut treure profit de la Garnatxa, una de les varietats més singulars de la Terra Alta i de la qual en surten vins carregats d’expressivitat.
Diumenge 5 d’abril a les 10.00h
Vins del LaFou Celler
La ruta parteix de l’entrada del Poble Vell de Corbera d’Ebre.
Reserves a www.terraenlla.com
Preu: 18€

Tots els dies
El nou ‘tasting room’ a l’Agrícola Sant Josep de Bot
El vi Llàgrimes de Tardor de la cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot és un dels més consumits, d’entre els que es produeixen a la Terra Alta. Aquest és un dels vins del celler elaborats amb la varietat Garnatxa que es poden degustar a la nova tasting room que ha posat en marxa la cooperativa. Aprofitant la Setmana Santa entra en funcionament aquest nou servei que inclourà el tast de 3 o 5 vins, segons esculli el client. El tast dels vins estarà atès pel personal de l’Agrícola Sant Josep i el client comptarà amb una guia, com una minuta, on hi constarà informació detallada de cada vi.
Agrícola Sant Josep. C/ Estació, 2. Bot.
www.santjosepwines.com
Més informació a agrobotiga@santjosepwines.com
Els tastos no requereixen reserva prèvia i per tant es podrà realitzar dins de l’horari comercial del celler.
Preu: 10€ (tast de 3 vins) i 15 € (tast de 5 vins). Aquest preu no es cobrarà si el client efectua compres de vins de com a mínim aquests imports.

Arriba el nou Avus del Celler Menescal
És de color groc, ric i complex en aromes de flors i fruites blanques. Així és com prodríem definir el nou Avus blanc —100% garnatxa— que acaba de presentar el Celler Menescal de Bot, en una tirada limitada de 2.000 botelles. Aquest és un dels nous vins que es pot tastar en les visites guiades per les instal·lacions del celler, on coneixereu com treballaven i elaboraven antigament els vins i com es fa actualment. El recorregut passa per les estances museïtzades on s’exposen eines habituals en el treball de la vida rural: tot el parament per a fer lo mondongo, estris de cuina, per fer la matança del porc, i també per fer el pa, eines agrícoles i elements de l’antic molí de l’oli. La visita culmina amb la degustació comentada de sis vins.
Celler Menescal. C. Joan Amades, 2. Bot.
www.cellermenescal.com
Reserves a info@cellermenescal.com
Preu: 5€

Més informació: 

DO Terra Alta
doterraalta.com

També et pot interessar