Quicos Barnasants

Foto: 

Cedida
Arturo Gaya, Miquela Lladó i Eliso Parra

Jotes de combat: compromís i poesia al Barnasants

Els Quicos protagonitzen l'edició 2016 d'aquest festival de cançó protesta referent als Països Catalans
Surtdecasa Ebre
,
20/01/2016
Música
Segons la llegenda, la jota la va inventar Aben Jot, un poeta àrab revolucionari que va ser expulsat de València per la seva rebel·lia. I, en aquesta ocasió, la jota mateixa serà la protagonista del Festival BarnaSants, un homenatge a un cant i a una música popular que diverses veus del país l’han emprat en el seu repertori sumant-se a altres gèneres com els boleros, fandangos, seguidilles o cants de batre. La intenció d'aquest festival de cançó protesta referent als Països Catalans és situar la jota com una cançó per a la revolta i la millora de la societat i, al mateix temps, que ella ens serveixi per fer un viatge a la nostra història musical per veure les arrels de la cançó protesta en les jotes.
"En aquest país se't cataloga ràpidament: cantes jotes i ets un 'jotero' encara que estiguen plenes de poesia o de càrrega social. Et disfresses i crees un personatge i ets un còmic. Sovint s'obvia que hi ha molts camins per fer música i la jota n'és un"

Els encarregats de fer aquesta contextualització i apropar la jota al públic seran Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Miquela Lladó, Eva Dénia i Eliseo Parra, que posaran la veu en la inauguració del BarnaSants amb el concert titulat 'Jotes de combat: compromís i poesia', que tindrà lloc dijous 21 de gener a les 20:30h.

"El Barnasants ens dóna l'oportunitat que la jota se'n surti de la seua catalogació com a música folklòrica i passi a ser reconeguda com a cançó social o cançó testimoni", diu Arturo Gaya, de Quico el Célio, que afegeix que el director del festival, Pere Camps, "feia uns pocs anys que estava il·lusionat amb aquesta idea i pensava que els Quicos n'hem tingut bona part de culpa", afirma un dels impulsors de la recuperació d'aquesta música que neix i creix en terres de cruïlla dels Països Catalans. "La jota és crònica social: protesta si cal, reivindicació, celebració, prec...", diu Gaya. "Els Quicos portem 24 anys explicant coses a través de l'estètica de la música d'arrel. Sentiments que hauríem pogut expressar a través de molts altres gèneres musicals. Crec que ara el BarnaSants reconeix la jota com una altra música i especialment com una eina per dir coses clares, fresques i per millorar la societat"

La jota és crònica social
El camí de la jota cap al reconeixement musical no ha estat fàcil. "En aquest país se't cataloga ràpidament: cantes jotes i ets un 'jotero' encara que estiguen plenes de poesia o de càrrega social. Et disfresses i crees un personatge i ets un còmic, un pallasso i en molta honra. Sovint s'obvia que hi ha molts camins per fer música i que la jota n'és un d'ells". La banda, com sempre, estarà formada per Jordi Fusté, Josep Lanau ‘Mitxum’, Kike Pellicer, Sergi Molina, Merxe Martínez, Xavier Lozano, i com a artistes convidats hi haurà el dolçainer Pau Puig i la rondalla del Guardet Lo Cantador.

En aquesta ocasió, el concert inaugural d'aquesta 21 edició, tindrà lloc al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, escenari imprescindible del BarnaSants i que aquest any celebra el seu 25è aniversari. El festival s’allargarà fins al 14 d’abril amb una programació de més de 100 concerts.

La primera setmana de festival també es podran veure el concerts de Víctor Manuel i Guiem  Soldevila, divendres 22 de gener al Palau de la Música i al Harlem Jazz Club, respectivament, i de Jordi Gil, el dissabte a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet. Diumenge serà el torn de Toti Soler a la Sala La Violeta d’Altafulla i de Claudio G.Sanna al Harlem Jazz Club.

 

Més informació: 

Festival de Cançó BarnaSants
barnasants.com

     

A

També et pot interessar