‘La música és un idioma universal que trenca fronteres, fins i tot les generacionals’

Judit Monclús entrevista al cantant de Xeic!, Joan Farnós
Surtdecasa Ebre
,
01/04/2011
Música

Sentiment, il·lusió, resistència, gatzara i amor. Això és el que és SIRGA, el nou disc amb què ens sorprenen els Xeic! El grup d’ska rural de Rasquera enceta l’any amb un nou treball que clava més que mai les seues arrels en l’Ebre i gira la vista enrere en la història i en la gent de les nostres terres. Ho fa mitjançant una proposta multidisciplinar que naix de la literatura ebrenca i que ara s’ha traduït en disc. El cantant de Xeic!, Joan Farnós, ens avança què hi trobareu si, a més a més de ballar, també us agrada descobrir lletres amb personalitat pròpia.

- Com casa l’ska rural amb la literatura ebrenca?
Molt bé, quan el que es busca és una idea comuna, un mateix sentiment, la interacció és molt més fàcil. Nosaltres, com la pròpia etiqueta diu, portem el nostre petit món molt arrelat i els textos que hem escollit, també.

- Primer l’espectacle i ara el disc, d’on sorgeix la idea de SIRGA?
L’espectacle ens el va proposar la fira d’espectacles literaris Litterarum i el CERE (Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre). En un principi, la idea principal era fer un concert amb música de Xeic! i textos literaris, però el grup va voler anar més enllà i preparar un espectacle únic i innovador. El resultat final ha estat un espectacle multidisciplinar que engloba literatura,
música, teatre, audiovisuals, dansa i pintura. Tot un repte que hem aconseguit.

- Com heu fet la tria dels textos per convertir-los en cançons?
Primer de tot volíem que la música i l’estil de Xeic! fossin el més fidels possibles a allò que hem estat fent durant aquest 10 anys de trajectòria. Per aconseguir-ho vam buscar textos reivindicatius, històrics, amb personalitat pròpia i sobretot, molt nostres, de la terra. Complint aquests requisits, el camí es va fer més planer.

- Parleu de la feina pagesa, d’històries sucoses entre marges i d’una manera de viure que no és majoritària avui en dia. Quina resposta obteniu en aquest sentit per part de la gent jove que us escolta?
Si ens escolta gent de poble com nosaltres, aconseguim que més d’un cop se sentin identificats amb les cançons i això ens enorgulleix molt. Si pel contrari, els joves no s’identifiquen amb el que diem, ja ens sentim satisfets d’explicar-los com van viure els nostres avantpassats i com ha estat i és la cultura de les nostres terres. A més a més, la música és un idioma universal que trenca fronteres, fins i tot les generacionals, i en aquest sentit pot resultar molt útil per aquells que desconeixen la manera de ser i sentir del món rural.

- El glossari de termes com mollir, galvana, tracalet, etc., que acompanya el llibret del vostre CD, fa preveure que les vostres cançons no són aptes per a un públic del segle XXI?
Per aquest motiu l’hem introduït. La gent pot trobar el significat d’algunes de les paraules més rebuscades i, al mateix temps, conèixer i ampliar vocabulari que per desgràcia s’està perdent. Creiem que no serà un problema el tema del vocabulari. Quantes cançons escoltem amb altres idiomes i molts cops no sabem de què parlen?

- Andreu Carranza o Hèctor B. Moret, alguns dels autors dels textos que heu convertit en cançons a SIRGA, ja us han fet arribar la seua opinió sobre la vostra feina? Què us han dit?
Des del moment en què els vam proposar la idea de l’espectacle hem tingut tot el seu recolzament. Sempre ens han facilitat la feina i fins i tot, Andreu Carranza i Imma Penna van participar del concert que vam fer a la Fira Litterarum. El disc de moment encara no l’han sentit, però esperem que quan els hi arribi a les mans, que això serà en breu, els agradi molt.

- Amb aquest tercer disc sota el braç i amb una popularitat que va en augment més enllà de les nostres terres, com es presenta per als Xeic! el 2011?
Seguim amb l’esperit intacte com si fos el primer dia. La nostra filosofia de grup ens porta a desitjar per aquest 2011 que el disc l’escolti molta, molta gent (recordem que es pot descarregar gratuïtament des de la pàgina web del grup www.xeic.cat). Esperem que si té bona rebuda, puguem fer molts concerts arreu de Catalunya i qui sap si fer alguna escapadeta fora del Principat.

Caldrà seguir-los.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar