El conjunt de música Xeic!

Foto: 

Cedida
Integrants del grup Xeic!

Xeic!: “El disc és un crit ple de força per canviar tot allò que no ens agrada”

El grup de Rasquera inicia la gira de presentació del seu cinquè treball
Judit Monclús
,
30/03/2015
Música
Amb ‘Som’, els Xeic! han posat lletra i música a una declaració de principis amb què planten cara a la realitat actual del país. En el seu cinquè disc, es mullen i presenten les seues cançons més reivindicatives en què despullen les inquietuds del grup per fer aflorar l’esperit crític entre els seus seguidors. El baixista del grup, Albert Ballester, ens ha explicat què els ha portat a convertir el seu nou treball en tot un acte de rebel·lia.
"Creiem que ha arribat el moment d’intentar fer un gir i canviar el rumb que ens han imposat, i la música ens permet fer arribar aquest missatge de manera molt ràpida"

Aquells qui ho vulguin ja poden escoltar les cançons a través de l'opció de descàrrega lliure que el grup ha posat a disposició del públic en el seu lloc web.

- Al disc Batecs (autoeditat, 2013) hi afloraven els sentiments i l’alegria de viure. A 'Som' heu abocat més ràbia a les lletres de les cançons. Què us ha fet perdre aquell punt d’optimisme i mostrar-vos ara més rebels?
'Som' neix en un context social on impera la por i la negativitat, imposada per un sistema que sovint ens segresta els somnis i l’esperança. El disc vol ser un crit ple de força per canviar tot allò que no ens agrada, però també un crit d’esperança i d’il·lusió per dir que fer realitat els somnis és possible. Cançons com 'Toca revolta', 'Som la resistència' i 'Mils de veus', entre d’altres, mostren aquest esperit més rebel, però també tenim 'Al teu compàs', 'És difícil' i 'Sempre endavant' que mostren aquest punt d’optimisme que sempre ha acompanyat Xeic!

- Presenteu 'Som' com una declaració de principis. És la mateixa que us ha fet aparcar les arrels que mostràveu en les lletres dels primers àlbums per parlar de temes d’abast més global?
En cada disc hem anat ampliant els horitzons, però sense perdre mai la identitat i les nostres arrels, que com diu la cançó, són fortes i profundes.

- Assegureu que amb aquest nou disc mostreu el compromís de la banda per canviar el demà. Com s’aconsegueix a través de la música?
Creiem que ha arribat el moment d’intentar fer un gir i canviar el rumb que ens han imposat, i la música ens permet fer arribar aquest missatge de manera molt ràpida. La música serveix per expressar un missatge o un estat d’ànim i fer que molta gent s’hi senti identificada, i això precisament és el que nosaltres busquem.

- Els Xeic! us heu posicionat ideològicament d’una manera molt clara a favor del procés independentista. Ha repercutit en el vostre dia a dia musical o en la relació amb el públic que us segueix?
Nosaltres diem les coses tal com les sentim i sense pensar massa en com ens repercutirà. Estem en un moment en què, des de tots els sectors, i el cultural no n’és una excepció, s’ha donat vida i empenta a aquest procés independentista que esperem que culmini ben aviat. La cançó 'Tornarem', del disc Batecs, es va convertir en un himne, i ens va posicionar com un dels grups musicals referents del procés independentista. Cançons com aquesta van enfortir aquest lligam amb el públic que escolta la nostra música!

- 'Som' és el segon disc amb què compteu amb la producció de Triku Villabella, conegut productor de grups com Betagarri i Obrint Pas. En quina mesura és responsable de la palpable evolució musical del grup?
A Batecs vam comptar amb la col·laboració d’en Triku a la part final de la producció del disc i en aquest nou disc hem volgut comptar-hi des del principi, per intentar continuar amb la línia sonora encetada amb Batecs. Aquesta vegada, però, hem treballat de manera diferent, portant l’esquelet de les cançons al local i veient com s’anaven vestint amb l’aportació de tots els components del grup.

- Com es va iniciar la relació professional de Xeic! amb Villabella?
Ens vam conèixer al concert de l’Aquelarre de Cervera de fa uns quants anys on vam compartir escenari amb Betagarri. Li vam presentar el nostre projecte i de seguida va haver-hi un interès mutu per treballar plegats.

- Ha tingut a veure en el fet que la major part de la temàtica de les vostres noves cançons es pugui assimilar amb la de la ideologia antisistema pròpia del rock basc dels vuitanta?
No, la temàtica de les cançons beu del moment que vivim i de les inquietuds que té el grup. La seva aportació és basa en l’aspecte musical de les cançons.

- Una vegada més, heu afegit veus del territori al vostre nou treball. En aquest cas, les de l’escriptor Andreu Carranza i del músic Joan Rovira. És el moment del talent ebrenc?
En tots els discs hem volgut que participessin grups o persones de la cultura de les Terres de l’Ebre, unes terres sovint oblidades i menystingudes. Amb l’Andreu Carranza, ens coneixem de fa temps i ja va participar de manera activa en el disc 'Sirga' on musicàvem algun dels seus poemes. Amb en Joan Rovira ja feia temps que teníem ganes de fer alguna cosa plegats i per fi en aquest disc ho hem pogut fer realitat.

- Sou un dels grups del panorama actual que segueix apostant per oferir els seus àlbums en descàrrega lliure. Preveieu que aquest serà el futur de l’edició de discs o quin demà li augureu?
Des del primer disc que posem en descarrega lliure la nostra música, quan eren ben pocs els que ho feien. Avui en dia, ja són gran majoria els grups que ho fan i creiem que anirà en augment. Al disc físic no li queda massa temps de vida, quan avui en dia pots portar la música al mòbil i tenir-la disponible per escoltar en qualsevol moment i indret.

- Si 'Som' és el disc de la maduresa de Xeic!, quin és el proper esglaó per superar?
A nosaltres sempre ens ha agradat anar pas a pas, i ara el que toca es que la gent es descarregui el disc a la nostra pàgina web de Xeic!, se l’escolti i el vulgui compartir i gaudir amb nosaltres en directe. Ho podran fer ben aviat: el dia 11 d’abril al concert de l’estelada a Vilanova de Bellpuig, el 18 d’abril a la sala Lo Submarino de Reus i el 30 d’abril a la sala Music Hall de Barcelona.

  • imatge de control 1per1

 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Els integrants de Xeic! ens expliquen el disc cançó a cançó:

1. Toca revolta – Albert Ballester
Un cant a la revolta, al coratge, i a la força col·lectiva per lluitar contra tot allò que oprimeix la gent d'aquest món. És un homenatge a les places que han viscut des del moviment dels indignats fins a les primaveres àrabs.
2. Si mai no hi sóc – Joan Farnós
Aquests últims anys el nostre país ha viscut milers d’explosions d’alegria i nostàlgia envers una terra i una cultura i, per això, la intenció d’aquesta cançó és la de transmetre la força que sorgeix de la munió de tots aquests sentiments.
3. Som la resistència – Roman Borràs
Aquesta cançó és una reacció a la indignació i al rebuig a la ‘llei mordassa’ aprovada pel govern espanyol, una llei que atempta contra la democràcia i la llibertat d'expressió.
4. Essència – Aitor Cugat
El món està ple de cultures, societats, religions, ètnies, etc. Malgrat les diferències que ens separen, hem de lluitar perquè tothom pugui gaudir de les mateixes il·lusions, oportunitats i igualtats.
5. Arrels – Joan Vernet
La nostra cultura, llengua i identitat estan contínuament amenaçades. La cançó és un crit estrident, agressiu, que ens recordi que som com som gràcies al llegat dels que han viscut a casa nostra al llarg de la història i que cal que defensem les nostres arrels, ja que són el nostre millor tresor.
6. Ara és l’hora – Josep Cardona
Durant segles la nostra identitat com a país ha estat constantment atacada sense cap mena d’escrúpol. Ara, el camí ja el tenim clar, a les nostres mans tenim l’oportunitat d’aprofitar aquest moment únic on tot pot canviar, ara és l’hora d’aconseguir la llibertat!
7. És difícil – Albert Ballester
Cançó que vol impregnar de força i optimisme la gent que esta passant per mals moments, i recordar-los que sempre hi ha algú a prop disposat a ajudar.
8. Mils de veus – Aitor Cugat
La societat actual està completament sota el mandat d'unes polítiques injustes. És ara quan les nostres veus s'han de sentir més que mai, necessitem aires de canvi, necessitem que la nostra opinió es tingui en compte.
9. Al teu compàs – Jordan Rius
Escolta el teu cor i si mai has de lluitar pel teu amor, ara és el moment.
10. Sempre endavant – Joan Farnós
Tema optimista que agafa encara molta més força en aquests moments difícils que s’estan vivint. Es pot arribar a passar per diferents estats d’ànim a mesura que avança la cançó: tristesa, renovació, il·lusió i força per continuar avançant.
11. Guerra – Albert Ballester
La cançó s'inspira en els actes de protesta en contra de la MAT a Fellines (Girona). Vol ser un crit de guerra contra els abusos del monopoli elèctric, els interessos dels quals passen per damunt del respecte per la terra i el medi que ens envolta i ens dóna vida.
12. Avui i demà – Ferran Tiñena
Cal respondre al nou esclavisme del segle XXI mitjançant la involució, per reiniciar la recerca d’una nova i preuada utòpica llibertat col·lectiva
13. Germans – Roman Borràs
Neix de la necessitat de mostrar reconeixement i estima a aquelles persones que donen sentit a la vida, en aquest cas als germans i germanes.

A

També et pot interessar