Foto: 

Cedida

Terra de castells: Alt Empordà (II)

Segona entrega de la guia de castells empordanesos: avui visitem el de Sant Ferran, el de Llers i el de Quermançó
Arnau Margenet
,
05/02/2018
Entorn
Seguim resseguint l’Empordà tot descobrint les fortaleses que amaga al llarg i ample del seu territori. No ens movem de l’Empordà nòrdic per conèixer tres castells totalment diferents entre si i que dominen el territori des de diferents posicions geo-estratègiques: una colossal fortalesa militar, un castell enrunat en plena vila i una fortificació de defensa al capdamunt d’un puig.

Castell de Sant Ferran

Castell de Sant Ferran32Ha i capacitat per 6.000 persones, el monument de major dimensió de Catalunya i la fortalesa amb baluards del segle XVIII més gran d’Europa, el Castell de Sant Ferran és una fortificació de primer ordre. La seva construcció responia a la necessitat de comptar amb un baluard de defensa contra possibles invasions després que la primera barrera defensiva passada la frontera, el Castell de Bellaguarda (al Pertús), passés a mans de l’estat francès durant el tractat dels Pirineus, i la pèrdua de la Cerdanya i el Rosselló col·loqués l’Empordà en una situació vulnerable. El Castell de Sant Ferran es tracta d’una plaça amb planta de pentàgon irregular i delimitada per sis baluards units per muralles, oferint aquella forma estrellada tan recognoscible des de l’aire. Consta de dos recintes que ocupen un total de 550.000m2 i una plaça d’armes sota la qual s’hi ubiquen les cisternes amb capacitat per 40 milions de litres d’aigua i que, actualment, es poden recórrer amb una embarcació. Sens dubte, el Castell de Sant Ferran és una de les edificacions més importants d’Europa.

  • imatge de control 1per1

Castell de Quermançó

Castell de QuermançóSituat enmig d’una plana, al capdamunt d’un solitari puig espadat de 30 metres, el Castell de Quermançó esdevé en una perfecte fortificació de defensa. Part de la formació muntanyosa sobre la qual s’emplaça està tallada verticalment, fent-la inaccessible als assalts, mentre que la resta està protegida per torres albarranes. A més a més, degut a la seva situació, posseeix un excepcional domini visual del territori. Al caire del precipici s’hi enlaira la imponent torre central, de planta quadrangular, i està envoltada dels fonaments d’antigues edificacions. Aquest castell també era propietat dels comtes d’Empúries, i excavacions recents demostren que l’origen del castell data del segle X. Una sèrie de troballes també indiquen que la zona podia haver estat habitada per ibers i romans.

Castell de Llers

Castell de LlersAquest castell està ubicat en plena vila de Llers, punt estratègic entre els antics comtats de Besalú i Empúries. Els primers esments a aquesta fortalesa daten del segle X. Una edificació que al llarg de la seva existència ha resistit les escomeses de diferents croades, com la protagonitzada per Felip l’Ardit contra Catalunya l’any 1285. Tanmateix, la història del castell sempre ha anat acompanyat d’un aire de misteri alimentat pel popular mite de ‘les bruixes de Llers’. Com la majoria de castells de l’època, compta amb una torre central envoltada d’una muralla a quatre vents i edificacions annexes força ben conservades.

A

També et pot interessar