Foto: 

CEDIDA
Belda & Sanjosex

Un glop d'aire fresc per a la música de tradició oral

La primera edició del festival Càntut arriba el 18 de novembre a Cassà de la Selva amb noms com Belda, Sanjosex, Jaume Arnella i Ferran Martínez 
Nina Pagès
,
17/10/2016
Música
"N'era una nit estrellada, en el divuit de febrer, la camisa de la Forra li encengueren un paper". Així comença 'Cançó de la Teta Forra', un tema compost per Montserrat Lavall i Cervera que fa referència a una dona molt coneguda propietària d'una botiga de camises, roba, teixits i llençols de Banyoles. Un dia, un grup de joves va perpetrar una broma, calant foc a una camisa de grans dimensions que hi havia penjada com a reclam a la casa de la dona. Després d'haver-se apagat la socarrimada, molta gent va anar-hi a fer el badoc, entre els quals hi havia Montserrat. La Teta, pensant-se que havia estat l'autor, va escridassar-lo, i ell, declarant-se innocent, va decidir compondre aquesta cançó per fer-li la punyeta.

La lletra, que només havia estat esmentada al llibre 'En Montserrat Lavall', ha estat documentada i investigada gràcies al projecte Càntut, impulsat el juliol del 2012 de la mà del mestre banyolí Albert Massip, que va iniciar el bloc Cançons i músiques dels avis per tal de recollir i difondre la música popular i tradicional que recordava la gent més gran de les comarques gironines. Ara, després de quatre anys, aquesta proposta ha agafat embranzida gràcies a la col·laboració de l'empresa Alter Sinergies.

El resultat és l'edició del primer festival del Càntut, un esdeveniment que té per objectiu fer viure les cançons amb concerts d'artistes reconeguts de casa, tallers, exposicions i xerrades al municipi de Cassà de la Selva des del 18 fins al 20 de novembre.

  • imatge de control 1per1

 

 

Per una banda, el sabadellenc Carles Belda (Mesclat, Pomada) i el bisbalenc Carles Sanjosé (Sanjosex), els dos principals ambaixadors del projecte, seran els responsables de fer la presentació oficial del festival el divendres 18 de novembre a les 21 h a la Sala del Centre Recreatiu. Juntament amb els osonencs Coloma Bertran (Les Violines) i Jordi Casadesús (La Iaia, Núria Graham), portaran les tonades del cant tradicional a una nova dimensió. En segon lloc, tenim l'espectacle de Jaume Arnella, un dels noms més actius de la cultura popular catalana, i Ferran Martínez del pròxim 2 de novembre a l'Auditori Centre Cultural Sala Galà, en què presentaran 'Cançons aspres i de mala petja', un tria de cançons cantades a la Garrotxa, des de Beget a Sant Privat d'en Bas.

Per altra banda, el festival també comptarà amb la participació d'El Pont d'Arcalís, un referent de la música folk i d'arrel del país que, després de 20 anys damunt dels escenaris, arriba al Càntut el pròxim 19 de novembre a la Sala Centre Recreatiu per descobrir-nos el resultat de la seva recerca, arranjaments i agitació al voltant dels sons, la cultura popular i la manera d'entendre la vida de la gent de muntanya.

Els artistes i músics recuperaran els temes recollits a l'apartat del Cançoner, que actualment allotja més de 1.000 enregistraments a partir de 125 cantadors i sonadors d'instruments d'una cinquantena de poblacions d'arreu de les comarques gironines. Entre el repertori, s'hi poden trobar cançons i cantarelles infantils i d'escola (de bressol, de dansa, de joc...), cançons narratives (romanços i balades d'amor, crims, traïcions i esdeveniments històrics), cançons de taverna (humorístiques, satíriques, polítiques, picants...), cançons d'origen improvisat (corrandes, nyacres i garrotins), cançons teatrals (cuplets, sainets, comèdies, pastorets), cançons religioses (goigs, caramelles, nadales) i cançons i músiques de ball (sardanes, xotis, pasdoble, vals...).

Més informació: 

Festival Càntut. Cançons i músiques dels avis
Del 18 al 20 de novembre - Cassà de la Selva
Fitxa d'agenda Surtdecasa

 

A

També et pot interessar