perruqueries, LGTBI, espai segur

Foto: 

Helena Molist
La perruqueria OD és una de les adherides a la iniciativa

Més que pentinar: perruqueries contra la violència masclista i LGTBI

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha engegat una campanya comunicativa per donar eines a la ciutadania per denunciar la violència masclista i LGTBI
Helena Martín
,
24/02/2021
Activa't
Mentre l'Estefanía Onieva tenyeix el cabell d'una senyora, també li està aplicant una teràpia sanadora, però que res té a veure amb la seva cabellera. La professional de la perruqueria OD de Vilanova i la Geltrú s'encarrega, a més de tallar i pentinar cabells, d'oferir un espai de confiança per als seus clients i clientes. Ara, i arran d'una nova campanya de l'Ajuntament del municipi, la perruqueria on treballa és un espai segur on les clientes que pateixen violència masclista o LGTBIfòbia poden informar-se i tenir a l'abast els telèfons d'atenció que necessitin.
La perruqueria és un espai ideal on poder oferir, des de la tranquil·litat i la cura, suport en matèria de violència masclista i LGTBIfòbia

"Les perruqueres som com psicòlogues. Moltes donen venen a la perruqueria com una escapatòria, és un lloc on estem entre dones i on poden venir a relaxar-se", diu l'Estefanía. La professional de l'estètica explica que les perruqueres representen un suport per a les clientes, moltes de les quals han d'estar-se a l'establiment al voltant de dues o tres hores, sobretot si s'han de fer algun tractament llarg al cabell, i a força d'hores plegades agafen confiança. La seva companya Tere Marín hi està d'acord: "S'estableix un vincle de confiança amb les clientes, moltes vegades les veus fins i tot més que a les amigues". Per això, argumenten, és un espai ideal on poder oferir, des de la tranquil·litat i la cura, suport en matèria de violència masclista i LGTBIfòbia.

 

La perruqueria OD és una de les que s'ha adherit a la iniciativa | Foto: Helena Molist

Des de fa un mes, a la perruqueria OD disposen de díptics informatius amb telèfons d'assistència en cas de violència masclista o a persones LGTBI, que les professionals donen quan ho creuen convenient. Aquest és l'objectiu de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que ha engegat una campanya per a que els centres d'estètica, perruqueries i barbers de la localitat siguin 'Espais segurs' on poder compartir situacions de violència o discriminació i on poder també rebre informació per a posar-se en contacte amb els serveis d'atenció de l'Ajuntament, com els telèfons municipals.

La tècnica d'Igualtat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i referent del servei d'atenció integral a persones LGTBI, Marta Rius, comenta que aquesta iniciativa va sorgir quan van detectar que les perruqueries eren "espais de confiança normalitzada per la ciutadania". Com que els recursos d'atenció a dones i persones LGTBI de l'Ajuntament no acabaven d'arribar a la població, van decidir "amplificar els punts d'informació i portar-los a locals on la ciutadania acut almenys un cop l'any, tingui els recursos que tingui", afirma Rius. Segons explica la coordinadora, van agafar la idea d'un poble d'Anglaterra que va posar en marxa un projecte similar, tot i que estava exclusivament encarat a dones que patien violència masclista: "El que hem fet nosaltres és 'vilanovitzar-ho' i afegir una mirada de diversitat", afegeix Rius.


Irene Fernández i Marta Rius (d'esquerra a dreta) | Foto: Helena Molist

La iniciativa porta poc més d'un mes en funcionament, però les perruqueres de l'establiment del costat del Mercat del Centre confessen que abans d'aquesta campanya comunicativa ja s'havien trobat amb casos de violència masclista entre les seves clientes. Segons explica Onieva, un dia una noia va anar a la perruqueria a fer-se el color i a l'hora de pagar a la parella no li semblava bé el preu. "La va maltractar psicològicament davant nostre i li va dir 'quan arribis a casa veuràs'", expressa la professional. Amb els anys d'experiència que porten pentinant a dones del municipi, tant l'Estefanía com la Tere apunten que una de les violències més freqüents amb què es troben és l'econòmica, motiu pel qual moltes clientes paguen amb targetes diferents. En el cas de persones LGTBI, diuen, moltes no volen parlar-ne: "Desgraciadament el 2021 encara hi ha molta homofòbia i LGTBIfòbia", es queixa l'Estefanía, que també lamenta amb ràbia que segueixin havent-hi feminicidis.

Davant d'una situació de violència cap a qualsevol dona o persona LGTBI, les professionals de l'estètica consideren que cal donar-los afecte, "mimar-les i cuidar-les", una feina que elles fan dia a dia mentre tallen cabelleres i parlen amb les clientes. Per mantenir els seus centres com a espais segurs, sentencia Onieva, tenen clar que "una persona homòfoba no encaixa aquí" i que no donen opció al fet que es faci cap tipus de comentari o actitud masclista o LGTBIfòbica dins de la seva perruqueria. "Em sento bé, que ajudo a la gent, em sento realitzada", afirma l'Estefanía; quan explica tot el que implica ser perruquera. Més enllà de pentinar, tenyir i assecar, a Vilanova i la Geltrú les perruqueres com ella són agents imprescindibles per protegir i acompanyar les persones que pateixen violència masclista o LGTBIfòbia.

Més informació: 

A

També et pot interessar