Fires i festes
,
2016
Del 23 al 25 de setembre
Diversos espais
Sant Cugat Sesgarrigues

14a Fira Mediambiental del Penedès 'Eco Sant Cugat'

La 14a Fira Mediambiental del Penedès 'Eco Sant Cugat' té com a lema "Consum Responsable, Salut i Medi Ambient". Inclosos els actes previs, del 17 al 24 de setembre s'organitzen a Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès) conferències, una mostra audiovisuals, tallers i altres activitats. 

PROGRAMA:

Divendres 23 de setembre

19:00h | Centre Cívic. Taller 'Planeta amenaçat, titelles al rescat!', a càrrec de la Companyia Marionetes Nòmades, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Farem un viatge fantàstic al cor del canvi climàtic, des de les seves causes a les conseqüències passant per les solucions, amb la inestimable guia d'un grapat de titelles que ens faran reflexionar sobre els recursos naturals, el canvi climàtic i la responsabilitat de totes envers el nostre planeta. Activitat recomanada a infants d’entre 7 i 10 anys.

19:00h | Centre Cívic. Conferència 'La meteorologia del 2025: Com serem i com serà el temps', a càrrec de Tomàs Molina, periodista i meteoròleg. Ens aportarà dades científiques que demostren que les coses estan canviant al planeta, i veurem les causes, els efectes i les conseqüències futures del canvi climàtic des del punt de vista de la meteorologia i quina influència pot tenir en la salut de les persones.

Dissabte 24 de setembre

18:00h | Centre Cívic. 2a Mostra audiovisual a l'entorn del Medi Ambient. La mostra es farà a l’auditori del Centre Cívic i l’entrada és gratuïta. 

Diumenge 25 de setembre

09:00h | Plaça de l'Església. Caminada popular des de la Plaça de l’Església de Sant Cugat Sesgarrigues. Organitzada pel col·lectiu ecologista Bosc Verd i guiada per Toni Inglada. Amb la col·laboració de Mas Comtal. Caminada matinal de dificultat entre fàcil i mitja, que passa per diferents punts d'interès de la zona. Es recomana portar bon calçat, bastó, aigua, gorra si fa sol i vestimenta adequada si plou. Hi haurà refrigeri a l’acabar.

09:00h | Zona esportiva. Esmorzar popular a càrrec dels alumnes de 6è de l’Escola Les Vinyes de Sant Cugat Sesgarrigues.

09:30h | Sortida des de la Plaça de les Arts (Molí d'en Rovira) de Vilafranca. Bicicletada Vilafranca - Sant Cugat Sesgarrigues. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i patrocinada per Fleca Fontanals. Passeig amb bicicleta apte per a tots els públics des de Vilafranca del Penedès fins a Sant Cugat Sesgarrigues. Amb pica- pica pels participants a l’arribada.

10:00 a 20:00h | Zona esportiva. Eco Sant Cugat: fira d'estands i expositors amb una mostra de temes i productes vinculats al medi ambient: les energies renovables, l’arquitectura i construcció sostenible, l’estalvi i tractament d’aigua, mobilitat sostenible, l’educació mediambiental, els productes agroalimentaris, ecològics i de proximitat.

10:00 a 19:00h | Carrer Rasa de l'Amell. 3r Mercat d'intercanvi, segona mà o donació. Organitzat per EcoXarxa Penedès. Mercat per donar un nou ús a objectes que encara poden ser aprofitats, i promoure el consum responsable. Es poden intercanviar, regalar, comprar o vendre bens o serveis, sempre que siguin de segona mà i estiguin en bon estat. Per reservar un espai o per demanar més informació: 619 37 80 46.

10:00 a 13:00h i 15:00 a 18:00 | Davant la Parra i el Cafè. Portes obertes al Museu El Forn - Exposició Rural.

11:00 a 19:00h | Estands i expositors relacionats amb l'espai salut i activitats familiars com 'Ajuda'ns a fer un mandala vertical de tardor'.

11:00 a 19:00h | Espai de l'Eva. Un lloc on fer una parada i gaudir amb degustacions de creps Faitavecamour dolços i salats i begudes saludables.

11:00h | Taller de coaching 'La visió sistèmica'. Per a comprendre la influència del sistema familiar en la vida de cada individu a nivell personal, professional, social, de salut o malaltia, abundància, èxit i fracàs, entre altres. A càrrec de Claudia Fabiola Fuentealba. Coach ontològica i facilitadora de constel·lacions familiars.

11:00h | Txi Kung i sons curatius. Gimnàstica energètica que forma part del conjunt de la Medicina Tradicional Xinesa. Moviments suaus i harmoniosos, respiració conscient, sons i visualitzacions que ens ajudaran a escoltar el nostre ritme intern i a instal·lar-nos en el present amb serenitat. A càrrec de Mònica Ruiz Grases. Doctora en Bioquímica per la UB. Professora de Tai Txi - Txi Kung.

11:00h | Arribada de les autoritats, salutació de l'alcaldessa i tomb per l'espai firal.

11:00 a 14:00 i 16:00 a 19:00h | Activitats lúdiques per a tots els públics:
- Taller de torretes amb autoreg. Construirem amb materials reciclats torretes que s'autorreguen. A l'estand també hi trobaràs una taula hort amb verdures, un compostador per a matèria orgànica, pacs de fusta per muntar caixes-niu per ocells, el joc "La casa sostenible" i consells sobre natura i medi ambient. A més et podràs fer una fotografia al photocall. A càrrec de l’associació Amics de la Font del Cuscó de Sant Cugat Sesgarrigues.

- Fem l’indi a l’Eco Sant Cugat! Taller creatiu amb materials reutilitzables i jocs ambientals per la quitxalla. A càrrec del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf.

- El meu herbari ecològic. Taller on cada participant es podrà fer un petit herbari amb les principals espècies autòctones d’arbres, arbustos i lianes del bosc mediterrani, i tot sense arrencar cap fulla. Per a totes les edats. A càrrec de Molí del Foix, Centre d’interpretació Històric i Natural de Santa Margarida i els Monjos.

- Les joguines dels ibers. Aquest taller ens servirà per conèixer els jocs de taula i les joguines de grans i petits a l'antiguitat. Identificarem les joguines dels nadons, les nines o els cavallets, per poder jugar de la mateixa manera que ho feien els nens i nenes de Font de la Canya. Posteriorment les reproduirem amb fang! A càrrec d’ArqueoVitis SCCL. *Horari: de 12h a 13h i de 18h a 19h.

- Textrina, la vestimenta dels antics. En el taller dels teixits dels ibers coneixerem pas a pas la manera de confeccionar teixit a partir de la llana de les ovelles i les fibres vegetals com el lli o el cànem. Seguirem tot el procés des del cardat de la llana, l'elaboració dels fils i utilitzarem les diferents maneres de teixir a través del telar vertical, l'horitzontal i el de plaques. A càrrec d’ArqueoVitis SCCL. *Horari: de 12h a 13h i de 18h a 19h.

- La canya i el bambú, elements constructius amb moltes possibilitats. Taller pràctic de bioconstrucció amb canyes i bambú on coneixerem les múltiples possibilitats que ens dona aquest material local, abundant i renovable per aconseguir espais habitables i assequibles. A càrrec de Xavier Boltà, de l’Aula de Natura Les Esplanes.

- Taller pal de pluja. Creació d’un instrument amb material reciclat que serà un pal de pluja a punt per sonar. A càrrec de la Companyia Quiràlia. Jocs gegants. Col·lecció de jocs del món artesanals fets amb fusta que ens permetrà conèixer i aproximar-nos a altres cultures a partir l’element universal que és el joc. A càrrec de la Companyia Quiràlia.

- Inflable. La diversió està servida, és el moment de saltar i lliscar fins que la força i l’energia diguin prou! A càrrec de la Companyia Quiràlia.

12:30h | Showcooking 'Remeis casolans macrobiòtics', a càrrec d’Eva Piqué.

12:30h | Conferència 'La quiropràctica per a la columna vertebral', a càrrec de la Dra. Solange Barbaroux, llicenciada pel Life Quiropractic College West of California (EUA).

12:30h | 'Mindfulness, l'art de viure amb plena consciència'. Taller per donar a conèixer els fonaments del mindfulness, les seves aplicacions i beneficis i realitzar alguna pràctica que ens permeti experienciar aquesta eina: calmar la ment, gestionar les emocions i millorar el benestar i la salut es pot aconseguir incorporant a la vida pràctiques senzilles i efectives de plena consciència. A càrrec de Mercè Salat Cuscó, psicòloga, terapeuta i formadora de mindfullness.

12:30h | Conferència 'La contaminació electromagnètica i la teva salut: un perill invisible', a càrrec de Juan Rivera de l’empresa Cemprotecta.

13:00 a 16:00h | Es podrà degustar el menú ecològic i de proximitat de la fira. Amb la col·laboració d’EcoXarxa Penedès i La Nau del Serafí; Degustacions de vi i cava de Mas Comtal i les postres de Fleca Fontanals.

13:30h | Conferència 'Hidratació nutrició cel·lular, claus per a la salut', a càrrec de Jesús Boj, d’Eines per a la Salut.

17:00h | Taller d'Art teràpia 'Expressa't més enllà de les paraules tot creant salut'. Gaudim d’expressar-nos lliurament utilitzant colors i pintures, traspassant fronteres per trobar més claus per al benestar integral en totes les àrees personals. A càrrec de Marta Aguado, artterapeuta.

17:00h | Conferència - taller 'Recursos educatius d'ecologia emocional'. Què és el concepte d'Ecologia Emocional, qui són els seus creadors, com podem aplicar aquest concepte en la vida familiar i quins són els beneficis de la seva aplicació. A càrrec d’Eva Garcia, formadora de la Fundació Àmbit Institut d'Ecologia Emocional i de l’Escola de Pares i Mares de l’Alt Penedès.

17:00h |  Conferència 'Ayurveda rural: un espai per experimentar la salut i la natura'. Descripció de l'Ayurveda, les constitucions: prakruti, les rutines: dinarcharya, el projecte Ayurveda Rural i explicació dels tractaments. A càrrec de Gemma Soriano, responsable d’Ayurveda rural.

17:00 a 18:00h | Visita a l'exposició de Cal Pau Vidal i a la fresquera de la Plaça de l'Església. Per a la visita cal inscriure’s a l’estand de l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues.

17:30h | Berenar saludables amb el suport de La Balança.

18:30h | Conferència 'Habitatge saludable', a càrrec de David Agustín, de l'empresa EDDAB Arquitectura. 

18:30h | Taller 'DIY Terapèutics'. Inspiració i idees per a despertar la teva creativitat i connectar amb els teus propis recursos interns. A càrrec de Hedy Kramer, Psicòloga, art terapeuta, teatre terapeuta i facilitadora de constel·lacions familiars.

18:30h | Introducció a la sanació prànica (pranic healing) i meditació per la pau. Breu taller introductori a la sanació prànica i meditació per la pau, de benedicció de la Terra. A càrrec de Francesc Padró de l’Associació Arhatic Ioga i Pranic Healing.

18:30h | Dansa oriental. Una manera divertida, senzilla i agradable per connectar, curar i acaronar-nos l'ànima. A càrrec d’Elena Baasima, terapeuta a través de la dansa.

19:30h | Carrer Rasa de l'Amell. Concert de cloenda amb 'The Jung Ones', de Sant Cugat Sesgarrigues.

PLA PLUJA:
Totes les activitats tenen una ubicació alternativa en cas de pluja Pla Pluja:
- Espai Firal a la Pista Poliesportiva
- Espai Salut i Espai Tallers al Centre Cívic
- Espai Central a l’Escola Espai Gastronòmic
- Espai Exterior a la Sala del Cafè

*Organitza: Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues amb la col·laboració incondicional d’entitats, associacions, comerços i voluntaris/es del municipi. Amb el suport de: Amics de la Font del Cuscó, EcoXarxa Penedès, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Mancomunitat Penedès Garraf, Institut Estudis Penedesencs i Molí del Foix.

  • imatge de control 1per1