Foto: 

Cedida
'Happy End', de Michael Haneke, obre el Most

Un Most amb els peus a terra

La setena edició del Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava portarà al Penedès i al Priorat continguts d’actualitat sobre els quals cal reflexionar-hi
Goretti Martínez
,
31/10/2017
Arts
El Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, arriba aquest novembre a la seva 7a edició per fer-nos arribar una extensa oferta de films, entre llargmetratges, curtmetratges i documentals, a més d’activitats al voltant de la cultura enològica. Aquesta setena edició té lloc del 2 al 12 de novembre a diferents espais del Penedès i el Priorat, i compta amb 5 títols d’estrena a Catalunya a la secció Gran Reserva, 38 films de temàtica vitivinícola competint a la secció Collita i 22 curtmetratges que també tenen opció de ser premiats a la secció Brot.

Se sumen a aquestes seccions troncals del festival l’aposta enoturística de Cinema als Cellers i el Mini Most, amb curtmetratges d’animació infantil per al públic familiar. Tot va acompanyat d’esdeveniments amb el segell llatinoamericà de la cultura del vi d’Uruguai, país convidat de la present edició. Tots aquests ingredients integren la programació del festival que organitzen Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i Cineclub Vilafranca, amb el suport de l’INCAVI i les denominacions d’origen catalanes D.O. Penedès, D.O. Cava, D.O. Montsant i D.O.Q. Priorat. Hem revisat atentament el programa del Most i hi hem trobat un denominador comú que mereix ser destacat. Títol rere títol, sinopsi rere sinopsi, descobrim un Most que toca de peus a terra, amb continguts d’actualitat sobre els quals cal una reflexió.

Collita, Brot i Gran Reserva: les seccions troncals
A la secció Collita trobem, per exemple, ‘Bitter grapes’, un documental danès en el qual el director Tom Heinemann s’endinsa amb la seva càmera i un bon grapat de preguntes en el món vinícola de Sud-àfrica per investigar si l’etiqueta de comerç just que decora les ampolles dels vins sud-africans custodia realment els Drets Humans més bàsics. O un altre documental, ‘The promise’, protagonitzat per una família de francesos que es trasllada a viure a una llunyana vila de Sèrbia on els únics habitants són gent gran acostumada a viure amb la seva vella rutina i els costums tradicionals. Creient que han trobat la terra promesa, hauran d’afrontar-se als prejudicis dels experts francesos i a la reticència dels locals, per tal de tirar endavant la seva gran idea: convertir les terres del poble en un referent de la vinicultura europea. Són només un parell d'exemples del què hi podrem trobar. També hi haurà ficció, publicitat, art i, sobretot, històries a descobrir.


'Bitter grapes'

A la secció Brot, els millors curtmetratges de l’estat es donen cita per recordar-nos un cop més la gran qualitat que hi ha darrere aquest gènere cinematogràfic. El cinema, com sempre, és un art que recull les dèries de la societat en què vivim i en aquest Most 2017 veurem alguns curts relacionats amb les xarxes socials, la tecnologia, l’ús que en fem i en què ens estem convertint (‘Retweet’, ‘The App’); l’etern voler i no poder de l’essència humana (’17 años juntos’, ‘Coma y beba’, ‘Ni una sola línea’); o la necessitat de carregar amb els errors (‘Renovable’, ‘Les bones nenes’, ’16 semanas’). El Brot és una excel·lent ocasió de comprovar la salut del cinema espanyol, de veure els treballs d'aquells que comencen darrere la càmera i certificar el talent de grans noms del cinema com Javier Fesser, Ingrid Rubio, Javier Cámara...


'Retweet'

La secció Gran Reserva és la que els més cinèfils descobrim com un regal de reis cada cop que s’acosta el Most en el calendari. I, aquest cop, el nom de Michael Haneke ens ha deixat als núvols des que es va desvetllar, a la presentació del festival, que ‘Happy End’ és la pel·lícula que inaugura el Most. ‘Happy End’ és el retrat d’una família burgesa a l’Europa del segle XXI, amb el conflicte dels refugiats de fons. I Haneke és garantia de contingut i reflexió. També podrem veure altres estrenes: ‘Dos mujeres’ de Martin Provost, un director que continua aproximant-se al món femení amb aquesta pel·lícula on dues dames de la cinematografia francesa com Catherine Deneuve i Catherine Frot protagonitzen un tour de force interpretatiu digne de veure. I destaquem també, molt especialment, ‘Tierra firme’, la pel·lícula que clou el festival. La nova proposta del barceloní Carlos Marqués-Marcet, director de ‘10.000 km’, continua explorant la inestabilitat vital de la seva generació, aquest cop en clau de comèdia amb diàlegs frescos i interpretacions divertides i naturals que de ben segur farà esclatar més d’un riure entre els espectadors. La secció es completa amb la comèdia 'C'est la vie' i el biopic 'Django'.


'Tierra firme'

El país convidat, Uruguai
El Most engega en aquesta nova edició la iniciativa de convidar un país al festival. Arran de la relació que ja existeix entre el Vinseum i Uruguai, serà aquest país i els seus vins els qui tinguin presència al Most 2017 a través de diverses accions. Per una banda, el passi de la pel·lícula ‘El duelo del vino’, de Nicolás Carreras, protagonitzada pel llegendari sommelier Charlie Arturaola i presentada per ell mateix en el passi que programa el festival. També serà protagonista de dues de les activitats al voltant del país sud-americà: un tast de vins de l’Uruguai de la mà del reconegut sommelier uruguaià, els dies 3 i 4 de novembre, i la presentació al Vinseum del projecte de cooperació Penedès – Uruguai, amb posterior asado popular, a la Plaça Jaume I de Vilafranca. Aquesta presentació comptarà amb presència dels elaboradors i del sector públic implicat.


'El duelo del vino'

Més experiències
A banda de l'oportunitat que ens brinda el Most de veure cinema als cellers (experiència molt i molt recomanable) us apunten algunes idees més per aquesta setena edició. D’una banda l’espectacle Cultivare de Domènech Vidal, que tindrà lloc el dia 2 a la Plaça Jaume I. Una performance de dansa, música i pintura per elaborar les etiquetes dels vins Cultivare de Domènech Vidal a càrrec de l’equip de Ladyssenyadora i els ballarins Olga Àlvarez i Joan Palau. També hi haurà, en el marc de la programació del Most, tastos com Vins de pel·lícula, maridant vins de films i formatges Xerigots, o l’anomenada Banda Gustativa Original, amb vi, cinema i música.

Jaume Figueras i Francesc Orella, Premis d’Honor
Aquest any els premiats d’honor seran dues personalitats imprescindibles del cinema català. Jaume Figueras, periodista cinematogràfic conegut sobretot pel mític programa Cinema 3, i Francesc Orella, actor conegut darrerament pel seu paper de Merlí que compta amb gairebé 40 anys d’èxits de la mà de directors com Pere Portabella, Ventura Pons, Mar Coll o Fernando Gómez Molina, entre molts altres. Figueras rebrà el guardó d’honor –que l’any passat van rebre Josep Maria Benet i Jornet i Josep Roca– durant la gala d’inauguració que tindrà lloc el dia 2 de novembre, mentre que Orella serà guardonat a la cloenda, el 12 de novembre.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar