Foto: 

Surtdecasa

Vilanova i la Geltrú es vesteix de blanc

Us desvetllem algunes singularitats i actes que no us podeu perdre de la Festa Major vilanovina
Ariadna Caballero
,
30/07/2015
Fires i festes
Ja fa uns dies que a Vilanova es respira Festa Major, tot i que la festa grossa es concentra els dies 4 i 5 d'agost, per la Mare de Déu de les Neus. Ara bé, no badeu perquè aquest cap de setmana ja hi ha actes destacats com el Correfoc i la Diada castellera, per exemple. Perquè gaudiu al màxim de la festa, us detallem actes que, per la seva singularitat i espectacularitat, no us podeu perdre. Us expliquem també curiositats perquè visqueu la Festa Major des de dins amb intensitat! I és que el raïm, rams de flors, la Boja, llegendes i el color blanc en són alguns dels protagonistes. Bona Festa Major!!!

Tots vestits de blanc
Cada any són més els qui els dies 4 i 5 d’agost es vesteixen de blanc per sortir de Festa Major, especialment el migdia del dia 5. De raons no en falten; la primera, la festa en honor a la Mare de Déu de les Neus (lligada, òbviament, al color blanc). La segona, i tal i com diu en Joan Ignasi Gómez al programa d’actes, el blanc és també el color que predomina als vestits dels balls i és un color de festa, “símbol de la nostra mediterraneïtat”. Així que els qui no sigueu de Vilanova i aneu de Festa Major, us recomanem anar vestits de blanc i sentir-vos un més de la festa!

Sostre de foc
Els amants del foc no us podeu perdre el sostre de foc, un espectacle del Ball de Diables que els porta mesos de feina i s’esvaeix en segons. La plaça de la Vila es cobreix de carretilles que s’encenen simultàniament, primer llançant foc enlaire i després giravoltant sobre la gent concentrada a la plaça. Si voleu viure-ho des de dins, vestiu-vos com toca per no rebre més del compte, i si no us voleu cremar, en podreu gaudir des d’una cantonada o, encara millor (si coneixeu algú) des d’un balcó amb vistes a la plaça!

  • imatge de control 1per1

Gegants a ritme de banda
El que fa uns anys era un pur trasllat, s’ha convertit en un acte molt bonic, i esperat sobretot per la canalla. Les tres parelles de gegants (l’Ulderich i la Guisla de la Geltrú, els gegantons Hereu i Pubilla i els Gegants Grossos) surten la tarda del dia 3 de l’església dels Josepets i van fins l’ajuntament, on passaran la nit per sortir, l’endemà, de cercavila. Com que és una jornada en què només es passegen els gegants, la colla que gestiona les figures va decidir, fa uns anys, introduir la banda a la baixada. Ara, és una oportunitat única per veure i sentir la banda i els grallers acompanyant simultàniament els Gegants Grossos, els més alts de Catalunya!

Els rams de les gegantes
Una de les curiositats de la Festa Major recau en els rams de flors que les tres gegantes, la Guisla de la Geltrú, la Pubilla i la Geganta Grossa, llueixen a les cercaviles. En Josep Pagès, el més veterà de la colla, s’encarrega de recollir els nou rams (un per a cada geganta per cada cercavila) i guardar-los a casa, dins un gerro d’aigua i en una habitació amb aire condicionat perquè es conservin perfectament bonics!

Raïm a la Mare de Déu de les Neus
La tarda del dia 4 es recupera l’ofrena de raïm a la Mare de Déu de les Neus, a qui els vilanovins demanen que els protegeixi la colita del raïm les pedregades. És un acte íntim, a l’església de Sant Antoni, on a més de raïm s’hi duen flors i en el què han anunciat hi haurà alguna sorpresa. Hem de dir, a més, que mentre és època de raïm la Mare de Déu de les Neus de dins l’església té sempre un gotim de raïm, de raïm de debò!

Cercavila desmadrada
El migdia del dia 4 els grups de cultura popular fan l’anomenada Cercavila lliure, un acte un xic carnavalero pel seu to desenfadat, on les colles es mofen les unes de les altres i van rondant els bars. És un acte hereu del llevat de taula, sense un recorregut marcat i, per tant, força intern de la gent dels balls. Ara bé, si tombeu per Vilanova i la Geltrú tot fent el vermutet, us podeu trobar, per exemple, els portadors del Drac ballant gitanes amb les masses!

Matinades amb final de pell de gallina
Al contrari del que passa a la majoria de pobles i ciutats, a Vilanova el dia de les Neus els grups de grallers comencen les matinades a les set del matí des de llocs diferents. Recorren els carrers, passant sempre per indrets mítics on els músics s’aturen a esmorzar el que els ofereixen. Passades les vuit, tots els grallers es troben a la plaça de les Neus i, junts, baixen la Rambla amb un toc de matines que emociona fins a la plaça de la Vila.

La Boja més llarga
Durant la cercavila del Vot del poble, el dia 5 al vespre, els bastoners són, segurament, dels que més es cansen! I és que el Ball de Bastons balla una Boja non stop a la Rambla, des del carrer Tetuan fins a la plaça de les Neus, 500 metres de boja a cop de bastó!

Un cercavila de llegenda
Uns 300 infants envaeixen els carrers d’històries fantàstiques la tarda del dia 6. És la Cercavila de l’Imaginari formada per vuit balls que representen contes i llegendes de la comarca del Garraf. Uns balls infantils molt cuidats, assajats i de molta qualitat. La Cercavila de l’Imaginari ens explica, amb els seus balls, la fundació de la Vila nova, l'arribada del ferrocarril, la llegenda de la lluna en un cove, el Ball de Miralpeix, el Ball de pescadors, el Ball del cep, el Ball de les coves de Ribes i el Ball de la sínia.

Més informació: 

En aquest reportatge (de ja fa uns anys) del programa Gaudeix la festa, podreu veure alguns dels actes que destaquem com la baixada dels gegants (a ritme de banda), la recollida dels rams de les gegantes per part de la família Pagès, o la llegenda de l'imaginari. El millor que podeu fer, però, és viure la Festa Major en primera persona!!!

Aquí teniu el programa d'actes complet!

A

També et pot interessar