Jump to navigation
Pocs dies abans del fatal desenllaç de la seva malaltia, Surtdecasa Penedès va entrevistar Ambrosio Alcover per parlar de les iniciatives de l'associació Menja't Vilanova. Malgrat la seva delicada salut, vam trobar-nos amb una persona carregada de projectes de futur i il·lusió. Res feia pensar que la seva vida podia estar tan a prop d'apagar-se.
La cuina és un dels trets distintius de cada país i els seus pobles i ciutat. Vilanova i la Geltrú té personalitat pròpia en tots els sentits, també pel que fa a la cuina. Ambrosio Alcover, el propietari del restaurant la Cucanya, presidia l'associació Menja't Vilanova, que aglutina 19 restaurants vilanovins i apostava per lligar l'oferta gastronòmica als atractius turístics de la ciutat. Amb Ambrosio Alcover vam parlar de la seva nova iniciativa, però també de la cuina vilanovina, de promoció de la ciutat i d'alguns dels episodis històrics que aquest apassionat de la cuina va protagonitzar. Sense anar més lluny, ell va ser un dels impulsors de la primera Xatonada Popular de tot el món. Era dels que no sabia estar-se quiet. No es conformava a fer funcionar el seu restaurant, sinó que feia molts anys que no parava d'organitzar iniciatives per dinamitzar el territori.
Ja no podrà encetar la seva guerra de la gamba, però seguirem podent gaudir del magnífic suquet de gambes de Vilanova que preparen al seu restaurant. Surtdecasa Penedès es suma a les mostres de condol i vol retre homenatge a la seva figura i al que ha representat per la cuina vilanovina i del Garraf publicant íntegrament l'entrevista que ens va concedir el 20 de febrer.
-Quan neix Menja't Vilanova? -Som una associació empresarial, configurada per restaurants de Vilanova i la Geltrú, que d'alguna manera recull l'estendard d'altres associacions gastronòmiques que hi han hagut al llarg del temps. La Xatonada popular ja va néixer arran de la iniciativa d'una associació gastronòmica que s'anomenava el Rebost, formada bàsicament per restaurants de Baix a Mar. A aquesta associació la va substituir una altra anomenada Cuines de Vilanova. Darrerament, aquest forat havia quedar buit per falta d'interès. Com a tot tipus d'associació hi ha moments millors i pitjors... I ara, després d'un període d'inactivitat, ha arribat el torn de Menja't Vilanova. Una associació més potent, completament legalitzada, amb un funcionament estructural com déu mana, que agrupa 19 restaurants de Vilanova.
-Quins són els seus objectius? -Potenciar la gastronomia local. Dins del que és la Vilanova turística, donar la major vida possible a la vessant gastronòmica. Aquí tenim una gran tradició de cuina, cosa que no gaires poblacions poden dir.
-Com definiria la cuina vilanovina? -És una cuina basada en dos puntals molt importants: el mar i les sínies. O el que és el mateix, la cuina marinera i la cuina de l'hort. Vilanova és un dels grans ports pesquers del país i també ha tingut una gran tradició de sínies des de sempre. La combinació entre aquest dos factors possibilita una simbiosi de productes de mar i muntanya, amb una gamma de plats molt extensa en la qual volem seguir-hi treballant. I tots fets amb productes d'aquí.
-Aposteu pel quilòmetre zero? -Des de fa relativament poc hi ha associacions com Slow food, entre d'altres, que defensen les polítiques del quilòmetre zero. Jo sempre dic que a Vilanova hem guisat cuina 0.00 des de molt abans que es conegués el concepte. Quan fas la sípia a la bruta, el bull de tonyina, l'all cremat o el xató, estem parlant de plats cent per cent locals. Els restaurants Slow food han de tenir a la seva carta uns cinc i set plats que tots els seus ingredients estiguin cultivats o ciats un radi que no superi els 100 quilòmetres... Aquí, a Vilanova, podem parlar de productes que potser s'han cultivat a la part del darrere del teu restaurant! Tot aquest potencial gastronòmic és el que volem ressaltar i, d'aquesta manera, posar el nostre granet de sorra a la promoció turística de Vilanova. Fer-ho a través del que sabem fer: la gastronomia.
-Sabem vendre prou bé tot aquest patrimoni? L'administració pública ho promociona prou? -Nosaltres som una associació empresarial. Entenem que l'administració disposa d'uns pressupostos estableix unes prioritats... Sí que és cert que hem de mirar d'afavorir la promoció gastronòmica en la mesura del possible. La Xatonada aquests darrers anys s'ha traslladat a l'interior de la Fira de Novembre... No pot ser que la capital del xató comenci la campanya sent l'últim de la ruta; hauria de ser la primera cita de l'any! Això no vol dir que durant tot l'any no reforcem les campanyes amb actes temporals. La nostra idea és transcendir Vilanova, i això costa diners. L'administració arriba on pot, i nosaltres hem de posar-hi el que puguem de la nostra part. Ho vam fer fa molts anys amb la Xatonada Popular de Vilanova, que va començar a sent una mostra de cuina a la plaça de la Vila. El xató el regalàvem! L'acte es va desbordar de gent i vam haver de desplaçar-nos els anys següents al Museu del Ferrocarril, posteriorment a la platja de Vilanova. Es va arribar a xatonades espectaculars amb 6000 persones. Després, per mimetisme, es van crear les xatonades del Vendrell i Sitges... Tot això va acabar transformant-se en una potent Ruta del xató, que ha significat que els agricultors que abans cultivaven escaroles un mes i mig a l'any ara ho cultivin i venguin bé tot l'any. Ara tinc com a projecte de futur reivindicar la gamba de Vilanova com un tresor que tenim i donar-ho a conèixer molt més. Vull encetar la guerra de la gamba (riu). Que se'n parli és bo per a la promoció. És el que fèiem amb els congressos del xató...
-La cuina i la promoció de la ciutat, amb vosaltres van de la mà... -Ara mateix tenim la campanya 'Vine amb tren', per animar la gent a venir amb aquest mitjà de transport, visitar el Museu del Ferrocarril, gaudir de la nostra platja, el nostre clima, activitats nàutiques (el port amb més dies navegables per any del Mediterrani), paisatgístiques, enològiques... i arrodonir-ho amb un bon àpat. Combinar la gastronomia amb els altres encants de la ciutat fan que l'oferta encara sigui més interessant. Es tracta d'anar posant petits graons per arribar a objectius. Menja't Vilanova és una organització empresarial i, com és natural, volem que la gent vingui a menjar als nostres restaurants. Però el camí està traçat: no diem vine i menja, sinó que els diem que vinguin, s'ho passin bé i, si tenen ganes, poden venir i els oferirem una cuina local que els entusiasmarà. Si treballem junts, tots en sortirem beneficiats.
-Com són els restaurants de Menja't Vilanova? -Hi ha una màxima. L'important és que si jo et recomano a tu, de casa teva surtin contents. I això es pot aconseguir de moltes maneres. Cadascun dels 19 restaurants de l'associació té la seva personalitat, ubicació, servei, preus... No són unificables. Però ni el menjar ni el servei no poden fallar. Potser un dia em ve de gust menjar una pizza, però vull una bona pizza. I si un dia vull cuina marinera, doncs també vull opcions de qualitat contrastada. Cadascú del grup, des de la seva grandesa o modèstia, ha de ser capaç d'aportar.
Més informació al web de l'associació Menja't Vilanova.
Fotografia: Fèlix Pasqual / Diari de Vilanova