,
17/06/2015
Noves tecnologies
La Paeria de Cervera aposta per la retransmissió en vídeo dels plens

Com comuniquen les administracions de Ponent?

Les empreses saben la importància de crear bona imatge de marca. A través de les seves pàgines web i també aprofitant les xarxes socials com Twitter, Facebook, YouTube... difonen missatges sobre productes, serveis, concursos, promocions... En el mateix sac s’hi poden incloure els professionals que busquen crear una imatge de marca pròpia i convertir-se en influencers. Però quin és el paper de les administracions com consells comarcals o ajuntaments? Els usuaris cada cop més utilitzem internet per informar-nos i també per a realitzar tasques. Per això, avui analitzem com comuniquen les administracions de Ponent. Quins canals utilitzen?

  • Delegació del Govern a Lleida: compta amb una secció pròpia a la pàgina web de la Generalitat. En aquest canal s’informa sobre notes de premsa acompanyades d’imatges. Disposa de subscripció al canal i als butlletins, però en canvi no té compte de twitter propi ni tampoc de facebook, tot es remet al canal oficial, sense canal propi a Ponent.
     
  • Diputació de Lleida: com informen a la seva pàgina web, la Diputació de Lleida és una institució supramunicipal que té la seva raó de ser en els ajuntaments i, per tant, en tots els lleidatans. Per això, disposa d’una pàgina web actualitzada diàriament i disposa de comptes a Twitter, Facebook, YouTube i Instagram. Els dos primers amb més seguidors i actualitzacions que les xarxes socials de vídeos i imatges. També és possible subscriure’s al canal mitjançant RSS. Una altra de les funcionalitats de l’administració és la seu electrònica per a realitzar diferents tràmits. Un dels grans serveis que han d’oferir les administracions.
     
  • Ajuntament de Lleida: la Paeria disposa d’una completa pàgina web on trobem les darrers notícies pròpies de l’entitat. Tot i que costa més trobar-ho que en el cas de la Diputació, l’administració té comptes a YouTube, Facebook, Twitter, Flickr, LinkedIn (sense cap tipus d’informació) i Instagram amb el hashtag #comparteixlleida. Així com un portal propi de vídeos: http://videos.paeria.es/portal/. A més, disposa d’un espai al web d’on s’informa dels diferents canals d’altres subentitats com Turisme de Lleida, Telecentres, Casal de la Dona... També compta amb la seu electrònica i en aquest cas veiem la informació desglossada en Seu electrònica, Carpeta Ciutadana i Carpeta d’Empresa. En el cas concret de la Carpeta Ciutadana, es tracta d’un nou canal de comunicació entre la ciutadania i l'Ajuntament de Lleida, a través de la qual podrà accedir a un espai personalitzat on podrà:
    • consultar les dades que consten a l'Ajuntament de Lleida: dades del padró, assentaments d'entrada i sortida al Registre General...
    • realitzar tràmits i sol·licitar serveis: expedició de volants d'empadronament, duplicats de rebuts...
      Per accedir a la Carpeta Ciutadana és requereix disposar d'un certificat digital, per verificar la seva identitat i proporcionar seguretat i validesa jurídica a les seves comunicacions per internet.
       
  • Ajuntament de Mollerussa: aquest consistori compta amb el pack bàsic format per pàgina web, compte a Twitter (amb més de 1.200 seguidors) i a Facebook (amb prop de 900 seguidors), tots ells actualitzats, i la seu electrònica.
     
  • Ajuntament de Tàrrega: seguint l’esquema anterior, aquest ajuntament també compta amb pàgina web, compte a Twitter (@ajtarrega amb més de 2.000 seguidors). Tot i que no està actualitzat a la pàgina web del consistori, també té pàgina a Facebook amb quasi 5.000 seguidors. I també disposa de la seu electrònica.
     
  • Ajuntament de Cervera: el consistori de la capital de la Segarra ofereix una web actualitzada amb noticies recents i el corresponent portal de tràmits. Disposa de compte a Twitter amb poc més de 360 seguidors i cal destacar l’espai de retransmissió dels plens a través de vídeos.
     
  • Ajuntament de les Borges Blanques: el primer pas en entrar a la pàgina web d’aquest ajuntament és l’avís sobre galetes. El web compta amb un espai informatiu (què passa a les Borges), els tràmits on-line a través de la seu electrònica i les xarxes socials: Facebook, Twitter i Flickr. Destaca que en aquest últim cas, només compta amb dos seguidors a la xarxa social d’imatges i només dues imatges publicades.
     
  • Ajuntament de Balaguer: el web del consistori de la capital de la Noguera sembla que dóna molta importància a les xarxes socials amb un secció a la pàgina d’inici, però en accedir a aquest espai ens trobem amb un espai en blanc. Per veure quines xarxes socials utilitza l’Ajuntament hem d’anar fins al peu de pàgina i descobrir el canal de Facebook i Twitter. També disposa de la possibilitat de tràmits on-line.
     
  • Consell Comarcal del Segrià: en el cas dels consells comarcals també disposen de seu electrònica per realitzar tràmits on-line. A primera vista, la web no informa sobre l’ús de xarxes socials per comunicar-se amb els usuaris. Si busquem a Twitter podem trobar el compte @CCSegria, sense actualitzar des de l’agost de 2012 i amb algunes piulades escrites en majúscules i sense compte actualitzat a Facebook.
     
  • Consell Comarcal de la Noguera: aquest consell aposta per l’ús d’una pàgina a Facebook actualitzada per complementar la informació de la seva pàgina web. A més de la seu electrònica per facilitar el contacte amb els veïns.

Com veieu hi ha varietat d’usos, des d’administracions que aprofiten les xarxes per comunicar, fins a d’altres que obren canals que després no utilitzen i algunes que, segurament per manca de recursos, que no disposen d’aquests espais de comunicació.

Com us comuniqueu amb les administracions? 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Lleidatana d’adopció i calafina de naixement, sóc llicenciada en Comunicació Audiovisual i apassionada de la comunicació 2.0. Les xarxes socials són la meva perdició, així que aquí en parlarem i molt. Però sempre buscant una relació amb Ponent i amb les activitats que aquí s’hi desenvolupen. Espero rebre els vostres comentaris i propostes. Per cert, em dic Meritxell i sóc la meitat de MiM Comunicació

04/01/2021
Ara fa dos anys, vaig publicar en aquest blog, l'entrada Quins professionals haurien d'integrar un equip de 'social med
26/10/2020
L'entrada anterior explica la importància de comunicar ciència i els seus beneficis. Avui us proposo COM COMUNICAR CIÈNCIA. Podem utilitzar diferents canals, que són ben coneguts per tots nosaltres.
27/09/2020
Disculpeu-me per l’abandonament. Posposes l’activitat d’escriure el blog al cap de setmana, després a la següent setmana, el mes que ve... i finalment passa el temps i simplement, ho oblides.
21/01/2019
Quan una empresa aposta per una estratègia de 'social media' ha d'estar preparada i formada per un equip de professionals amb diferents perfils.
18/10/2018
Quines són les atraccions més visitades del món? En el rànquing dels 10 punts turístics més atractius de tots els continents no figuren ni la Torre Eiffel ni la gran Muralla Xinesa.
23/09/2018
El mes de setembre és el mes, juntament amb gener, de reprendre hàbits i bons propòsits. Un bon propòsit és mantenir les entrades del blog de manera periòdica. Entrades que puguin ser interessants i d'actualitat.
06/09/2017
Les notes de premsa són un mitjà de comunicació directe de les empreses, administracions i/o entitats amb els mitjans de comunicacions. Es tracta d'una eina utilitzada des de fa temps, però que encara té vigència.