,
07/11/2014

Menjar taiwanès: Hot Pot

Si teniu molta gana… aquí la millor opció és el que tothom coneix com Hot Pot, en xinés 火鍋 (Huǒguō) o el que podríem anomenar "la fondue asiàtica".

La “olla calenta”, traduït directament al català, és també un plat típic del sud-est asiàtic, tot i que varia a cada país amb noms i ingredients diferents. De la taiwanesa, no puc explicar tot el que conté perquè varia segons el restaurant, però en la sopa s'hi poden degustar ingredients com el gingebre, la salsa de xile, el pebre de Sichuan, l'anís estrellat xinès (badiana) o els bolets xiitake... És com una “fondue” però es prepara amb sopa on s’afegeixen multitud d’espècies i ingredients.

Aquí a Kaohsiung, la cassola es posa al mig d’una taula rodona. Dividida en dos, aquesta té una part amb una sopa lletosa i una part amb una sopa més picant i en les dues, força espècies orientals. S’escalfa amb un petit foc i, a dins, s’hi va ficant tot tipus d’ingredients a elegir pels comensals: carn de vedella, porc o pollastre (sempre tallada ben fina), tros de panotxa de blat de moro, boles de peix, vieires, peix, bolets, verdures com la col, els espinacs, les pastanagues...

Com a curiositat, també es menja sang d’ànec. Aquesta té la pinta del fetge – és a dir, que a mi em tira una mica enrere -, però una textura molt gelatinosa i un gust suau. Per experiència us dic que si no hi penses massa, està ben bona!

Cada comensal es va servint al seu plat el que li ve de gust cuit al punt que li agrada. Així doncs és una opció ideal per menjar amb una bona colla de gent. I no afegeixo "quan fa fred" perquè aquí no en fa mai - o gairebé mai -... però un cop dins del restaurant, amb l'aire condicionat al màxim ja ve més de gust menjar d'una olla calentona.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Sóc d’un poble de Ponent, Guissona i, per coses de la vida, he anat a parar a Kaohsiung, una ciutat al sud de Taiwan. Aquí m’he trobat amb una altra forma de vida: la dels taiwanesos. No només tenen un idioma de pictogrames, treballen moltes hores i mengen arròs per esmorzar… de ben a prop, són una cultura plena de quotidianitats i curiositats ben diferents a les nostres. Descobrir-les és tot un divertiment!

20/10/2015
Originàriament anomenat Festival de Mitja Tardor, s’escau a finals de setembre o principis d’octubre coincidint amb l’equinocci de tardor i el final de la collita.
23/09/2015
El diumenge vaig visitar un metge xinès tradicional.
02/07/2015
El "Duanwu" (龍船節) és una de les festivitats més antigues del sud-est asiàtic - amb més de 2.000 anys d'història - que també es coneix com “Dumpling Festival”.
08/06/2015
Taiwan té una gran varietat de balnearis naturals i, segons diuen aquí i allí, és un dels 15 llocs mundials destacats. N’hi ha d’aigua calenta, de freda, de fang i fins i tot un que es troba dins del mar a l'Illa Verda.
29/04/2015
Quan arribes a un lloc desconegut t’ho mires tot amb cara d’encantat, fent fotografies a tort i a dret i posant cares de “goita això, quina gràcia tu!” o “per a què coi servirà aquest trasto”.
26/03/2015
Ahir va ser 25 de Març i segur que us sembla una data qualsevol, però no pas per als taiwanesos (almenys alguns) i als no-taiwanesos que religiosament guardem tots els tiquets de la compra. Avui podem ser rics!!
03/03/2015
Els mercats nocturns són molt populars a Taiwan, aquí n’hi ha en zones específiques destinades al mercat tot i que d’altres més tradicionals s’instal·len en carrers que queden tancats al trà