Les escales de la discòrdia

Ja heu pogut comprovar que la sortida en caiac travessant el Congost de Mont-Rebei ens ofereix unes imatges de postal d’aquest racó de les terres de Ponent. El contrast de colors entre les parets, l’aigua i la vegetació fan que gaudim d’unes vistes úniques des d’una perspectiva totalment diferent de les que ens ofereix el tradicional camí excavat a la roca.

Haureu observat, però, que altres elements del paisatge no acaben de quadrar gaire amb l’entorn que recorrem, i que des de fa un parell d’anys han generat –i generen- polèmica en els cercles excursionistes. Estem parlant de les escales de fusta que pengen a la part del Congost de Mont-Rebei sota administració aragonesa, i que es van instal·lar per crear un accés al refugi de Montfalcó, obert fa uns anys en aquest poblet que havia quedat deshabitat.

Obrir el refugi és un bon pas per atreure excursionistes a la zona, unir amb el pont penjant les dues bandes del Montsec també (ja que així es recupera aquest pas tradicional), però les escales que han posat a la paret (que únicament tenen la funció de portar gent fins al refugi) fan més mal a la vista que una altra cosa.

No es pot negar que és una instal·lació espectacular (tot plegat va costar més de 700000 €), i avui molta gent hi va d’excursió, però caldria plantejar-nos si en nom del turisme tot està permès. Més encara tenint en compte que si el que es volia era crear un accés al refugi es podia haver fet a través del camí tradicional que puja pel barranc del Seguer, amb un cost que hagués estat infinitament més barat i fent una intervenció molt menys agressiva amb l’entorn.

La polèmica està servida. N’hi ha que defensen les escales com un atractiu que potenciarà la zona, i altres s’hi oposen perquè tot plegat ho veuen molt forçat i una agressió contra l’entorn. Si les heu vist, podeu jutjar per vosaltres mateixos.

Si t'ha agradat aquesta curiositat clica i descobreix la ruta PROA AL CONGOST! 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic David Sancho. Sóc Llicenciat en Història i Màster en patrimoni cultural per la UdL, treballo de professor de secundària intentant transmetre als meus alumnes que això de la història no és tant horrible com ells pensen. Sóc autor i col·laborador de diverses guies excursionistes. Les meves dèries muntanyenques les explico a www.segueixpujant.blogspot.com

17/12/2015
Hem vist com la guerra civil va deixar petjada a la comarca del Segrià, tant que uns anys després d’acabar-se la guerra, la ciutat de Lleida i zones de la rodalia van convertir-se en un gran plató cinematogràfic per filmar una pel·lícula sobre aqu
19/11/2015
Corrien temps convulsos a principis del segle XX quan en plena modernització del país, van començar a construir-se preses, pantans i centrals hidroelèctriques que portessin la preuada electricitat a totes les vil·les i ciutats catalanes.
26/10/2015
Siguem o no seguidors del Barça, ens agradi o no el futbol, és indiscutible que Lionel Andrés Messi Cuccittini, més conegut com Leo Messi, és un dels millors jugadors de futbol de la història.
22/07/2015
Ja heu pogut comprovar que la sortida en caiac travessant el Congost de Mont-Rebei ens ofereix unes imatges de postal d’aquest racó de les terres de Ponent.
09/06/2015
Segurament per instint, els primers éssers humans van trobar en les coves el refugi ideal per viure, protegir-se de les inclemències meteorològiques, i establir la seva primera llar.
22/04/2015
És ben conegut que la ciutat de Lleida disposa de diversos ponts per creuar el riu Segre: el pont Vell, el Nou, el de la Universitat, el de Pardinyes i, des de no fa gaire, el 
25/03/2015
Tal com hem pogut comprovar els darrers anys, les relacions entre Catalunya i Espanya de vegades no han estat gaire fluïdes.