Cogul, pintura, Garrigues, art, història, prehistòria, rupestre, visitants, novembre, Surtdecasa Ponent, 2016

Foto: 

Cedida
El conjunt està format per 42 figures pintades i 260 elements gravats ala roca

L'art d'El Cogul, una de les primeres representacions artístiques de Ponent

El jaciment compta amb un Centre d'Interpretació des de l'agost del 2015
Cristina Mongay
,
23/11/2016
Entorn
Mai us heu parat a pensar en com va néixer la primera representació artística a les nostres terres? Qui en va ser l’autor? Un home, o una dona? Quina edat tindria? I què és el que devia de motivar-lo a prendre un carbonet, les argiles de colors o un punxó per plasmar, d’una manera molt esquemàtica, la seva realitat? Un dels jaciments que millor explica aquestes preguntes és l’abric de la Roca dels Moros, situat al Cogul, un dels conjunt de pintures rupestres més importants de la Península Ibèrica. T’en fem cinc cèntims!
Les pintures de la Roca dels Moros van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per l'UNESCO l’any 1998

· L’abric d’El Cogul
La Roca dels Moros d'El Cogul és un jaciment clau per a l'estudi de l'art rupestre a casa nostra i a la resta de Catalunya. Però, no només això, sinó que està considerat, internacionalment, com un dels més importants i coneguts de la Península Ibèrica.

S’organitza dins d'una cova d'uns 10 metres d'amplària, 3 de fondària i 4 d'alçada.

  • imatge de control 1per1

El conjunt està format per 42 figures pintades i per 260 elements gravats a la roca. En total, 16 de les figures corresponen a formes humanes; 19 a animals i 7 a restes indeterminades. El taronja, el castany, el rosat, el vermell i el violeta són els colors amb els quals es van representar, els quals s’obtenien a través de pigments naturals (pedres de colors esmicolades o carbó) barrejats amb greixos o aigua.

Es tracta d’imatges planes, que no tenen profunditat, perfils que reflecteixen detalls de la realitat. Els dibuixos representen toros, cabres, cérvols i també algun caçador amb arc. Però la mostra més original és una escena de dansa amb deu dones al voltant d’un home nu. També hi apareixen inscripcions ibèriques i romanes que ocupen pràcticament la totalitat de la cavitat.

Els primers grups a utilitzar la Roca dels Moros van ser les darrers caçadors recol·lectors (VIII-VI mil·lenni aC), que van deixar-hi les pintures que pertanyen a l'‘art llevantí’. Més tard, durant el V i II mil·lenni aC, van ser els grups neolítics els que van dibuixar part de les seves creences en representacions estilísticament molt diferents. Altrament, en les diferents excavacions que s'hi han fet s'hi ha trobat instruments del final de paleolític i del neolític, algunes ceràmiques fetes a mà i també ceràmiques d'època romana.

· Com puc visitar la Balma d’El Cogul?
Tot i que la població que ha habitat aquesta zona coneixia les pintures i creien que devien tenir una certa antiguitat, no va ser fins a principis del segle XX que van ser conegudes pels científics, que van venir de tot Europa per estudiar-les. Així, aviat, el jaciment es va convertir en el motor que va estimular l'estudi i la investigació de les manifestacions rupestres a Catalunya.

Abans de l'obertura del Centre d'Interpretació l’agost del 2015, les pintures només es podien visitar ocasionalment gràcies a l'Associació d'Amics de les Pintures Rupestres del Cogul, que voluntariament oferien visites gratuïtes. Però ara ja es pot visitar amb servei de guia!

Les pintures rupestres del Cogul han rebut, fins al passat mes d'octubre, 7.341 visitants des que va entrar en funcionament el Centre d'Interpretació. Ara, la mitjana de visitants mensuals se situa en 489, i aquests provenen majoritàriament de Catalunya (88,68%) però també de l’Estat Espanyola (6,2%) i França, Anglaterra, Alemanya, Itàlia, Holanda, Bèlgica i els Estats Units.

Saps el millor…?
Pots visitar durant tot l’any el Centre d’Interpretació d'El Cogul i el jaciment! Tot i que ull! El seu horari canvia: de setembre a juny pots gaudir-ne de de dijous a dissabte de 10-13h i 15-17h, i diumenge i festius de 10-14:30h; en canvi, de juliol a l’agost de dimarts a diumenge de 10-13h i de 15-18h.

Si tens pensat fer-hi cap, tingues també en compte que les pintures només es poden veure amb llum diürna. I, per altra banda, sàpigues que la seva entrada és molt assequible (2,5€), però que fins i tot et pots acollir a tot tipus de descomptes.

No hi ha excusa! Et convidem a que visitis aquest, i la resta de la llarga llista de monuments de les nostres terres. Potser així, retrobant-nos amb la nostra història, la nostra cultura i la nostra essència, podrem entendre'ns una mica més.

Més informació: 

A

També et pot interessar