Teletreball

Foto: 

Cedida
Teletreball

Recomanacions per encarar el teletreball

Consells per gestionar aquesta situació excepcional
Laia Singla
,
02/11/2020
Activa't
Ens trobem en una situació excpecional. Molts de nosaltres hem hagut de canviar les nostres rutines i començar amb el teletreball. Una bona ocasió per capgirar la situació i veure-ho com una oportunitat que ens faci més resilients. Us hem preparat algunes propostes per aprendre a gestionar aquesta situació.

1. Marcar-nos una rutina
Això ens permetrà mantenir l'activitat habitual, però alhora ens permetrà ser conscients del moment present i autoimposar-nos una disciplina. Si estem amb canalla, es pot fer de manera conjunta, afegint espais de temps per cadascú i per fer coses junts. També és molt útil fer una pluja d'idees de coses per fer, com més millor, per extravagants que ens semblin. A més, podem buscar estones de trencament fent excepcions a les normes habituals i fins i tot optar per la banalitat en alguns moments com per exemple dinar disfressats.

2. Mantenir l'activitat física
Encara que sembli difícil, cal que ens marquem una disciplina trobant una estona per convertir algun espai de casa en un petit gimnàs. Com a solució podem cercar en llibres que de vegades tenim per casa o bé algun tutorial d'Internet.

3. Higiene personal
Potser us semblarà una evidència, però per les persones que teletreballen és una de les rutines que tenen tendència a abandonar. Quan acabes treballant en pijama, te n'adones que vas malament. Per tant, important dutxar-se cada dia, arreglar-se i vestir-se com si haguéssim de sortir. Si vivim amb companyia, és un gest que s'agraeix, però si no, és d'aquells hàbits que cal conservar per no abandonar-nos.

4. Evitar la sobreinformació
En moments de molta activitat informativa, i més quan es tracta d'un tema que ens afecta, tenim tendència a voler saber el màxim per anticipar-nos i tenir la situació sota control. Però això pot causar moments d'angoixa o pànic. És possible que perdem la perspectiva de moment present. En contra d'això és molt eficaç marcar-se uns moments concrets per informar-nos i sempre ho farem en fonts contrastades. Les fonts contrastades a més ens immunitzaran contra rumors.

5. Limitar el temps de pantalles
Les pantalles són una bona eina per deixar de banda l'avorriment, sobretot per la canalla. Però alhora també incomuniquen i ens aïllen en el cas que visquem en companyia, i si no, també correm el risc de sobreinformar-nos. Per això és important que les fem servir amb mesura. També cal que tinguem en compte que l'avorriment no és pas tan dolent, ja que la nostra ment busca recursos per no avorrir-se i aleshores esdevé més creativa.

6. Utilitzar la tecnologia per comunicar-nos amb la gent estimada
Que hàgim d'estar teletreballant no vol dir que hàgim d'estar incomunicats. Des de la simple trucada, fins a la videotrucada amb el mòbil o en qualsevol dispositiu ens permetran estar en contacte amb la gent que estimem. Encara que no ho sembli, és important que no sigui mitjançant missatge escrit i utilitzem la nostra veu, ja que comuniquem millor i sentir una veu amiga reconforta molt més que un missatge.

7. Buscar el confort
Sigui amb infants o sense, preparar casa nostra per habitar-la en màxim confort és una bona manera de mantenir-nos en activitat. La canalla a més, es fan conscients que el lloc on habitem ha de ser perfecte i que és una bona forma de respectar-nos. Si per exemple hem decidit veure una peli, podem preparar l'espai com si fos un cinema, els coixins ben posats, l'entorn endreçat, la feina feta, etc.



8. Cuidar-se i mantenir els vicis a ratlla
La situació ens pot portar molts canvis d'humor, estrès, angoixa en alguns casos. Si a més a més estem amb canalla, els conflictes encara poden ser més grans. Per això resulta molt útil establir molta comunicació al llarg del dia, perquè res quedi al pap de ningú. En aquest sentit, i per crear espais on tothom de casa pot parlar, va molt bé tenir la tele parada i deixar el mòbil aparcat durant els àpats. També és una bona manera d'aprendre a comunicar-nos en persona en l'era digital. Quan sentim angoixa, es disparen els nostres vicis. Mantinguem-los a ratlla i no ho fem més del que ho faríem en condicions normals. Amb el menjar i l'angoixa passa igual. És molt útil substituïr les coses de picar per aigua.

9. Cicles de la son
Si no estem malalts, cal trobar l'equilibri entre aprofitar per descansar i dormir massa. És important no canviar les rutines del son anant a dormir cada dia més tard i per tant llevant-nos més tard. Quan passi el confinament, ens serà molt més difícil recuperar el ritme, i també ens podem trobar que desordenar els cicles de la son ens empitjori l'estat d'ànim.

10. Respecte pel veïnat
Hem de pensar que no estem en solitud al planeta, i que el que fem a casa pot afectar la resta de gent. Potser no és el millor moment per posar música a tot drap, o assajar amb el nostre instrument a totes hores. Limitem les hores de soroll a les més raonables.

A

També et pot interessar