Monument a Pau Casals al barri de Sant Salvador

Foto: 

Maria Rosa Ferré
Monument a Pau Casals a Sant Salvador

La Capital a Casa: El Vendrell no s’atura

El Vendrell manté viu a les xarxes socials, l’esperit de la Capitalitat de la Cultura Catalana
Goretti Martínez
,
19/05/2020
Activa't
El Vendrell és enguany la Capital de la Cultura Catalana. Però el 2020 ens oferia una situació d’emergència sanitària inèdita que ens ha deixat totalment descol·locats. Ja des de l’inici de l’estat d’alarma pel coronavirus, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell va prendre la decisió de no anul·lar res si no era completament necessari i engegar la campanya #LaCapitalaCasa. Una bona manera de mantenir viu l’esperit de la Capitalitat Cultural tot donant a conèixer el ric i divers patrimoni cultural de la vila.

#LaCapitalaCasa és un projecte engegat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell a través de les xarxes socials. L’objectiu no és un altre que fer arribar tota l’oferta cultural, el patrimoni i la història de la vila a tota la ciutadania. En definitiva, fer que la cultura entri a les llars dels vendrellencs i vendrellenques. A vegades, desconeixem el que tenim més a prop. Altres vegades, no ho valorem prou. Amb #LaCapitalaCasa, El Vendrell posa al descobert tot el seu arsenal cultural a un sol clic de distància. Tot per a tothom, en aquestes circumstàncies adverses en què la cultura és més necessària que mai.


Obres d'Àngel Guimerà exposades a la seva casa del Vendrell | FOTO: Maria Rosa Ferré

Una Capitalitat diferent
La regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Sílvia Vaquero, ens explica que el missatge principal és clar: “Hem de continuar; la vida és imprevisible i ens hem de poder adaptar”. I destaca que la cultura ens ensenya “tolerància, diversitat de mirades, capacitat d’adaptació”, elements indispensables per afrontar una situació com la que estem vivint. El Vendrell vol mantenir la seva capitalitat cultural sense victimisme pel context amb el qual ha coincidit. Això és el que hi ha i tots plegats ens hi estem adaptant, aquí i a tot arreu. “Creiem que seria un error molt gran anul·lar perquè pensem que la cultura és ara més necessària que mai”, afirma convençuda la regidora.


Pau Casals a la Vil·la Casals | FOTO: Fundació Pau Casals

Efectivament hi ha hagut actes previstos dins el programa de la Capital de la Cultura Catalana 2020 que s’han vist afectats per l’estat d’alarma i el confinament de la població aquestes darreres setmanes: sense anar més lluny els espectacles del cicle Temporada de març a juny s’han hagut de suspendre i el 40è Festival Internacional de Música Pau Casals s’ha hagut de traslladar al 2021. Però n'hi ha molt més a l’horitzó i es faran quan sigui possible i amb les mesures que siguin necessàries. Vaquero destaca el concert a l’aire lliure de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae que es preveu pel 10 de juliol a la plaça Nova. Un concert que commemora el que el 10 de juliol del 1927 va organitzar Pau Casals, fill il·lustre del Vendrell, per homenatjar la vila.

Abans d’això i mentre anem caminant a poc a poc cap a la temuda “nova normalitat”, El Vendrell no ha deixat de difondre el seu patrimoni a les xarxes a través de la campanya #LaCapitalaCasa. “Volíem que l’escenari fossin els carrers i les places perquè havíem imaginat una capitalitat oberta a tothom”, explica la regidora de Cultura. I continua dient que “com que això no ha pogut ser, de moment, hem traslladat aquesta mateixa filosofia a les xarxes. Això també ens permet que la cultura sigui molt més democràtica perquè a les persones els hi arriba directament al mòbil, directament a casa seva: podem generar nous consumidors de cultura”.

Iniciatives durant el confinament
A través de #LaCapitalaCasa, la regidoria de Cultura ha anat posant en marxa diverses iniciatives des del decret d’estat d’alarma i durant les setmanes més dures de la pandèmia, amb el consegüent confinament estricte de la població. “Vam començar a explicar la història dels nostres museus, dels nostres auditoris… i vam descobrir que molta gent no tenia aquesta informació”, diu Vaquero.

Durant la Diada de Sant Jordi, també es va voler dinamitzar, juntament amb les activitats que van oferir la Biblioteca Pública Terra Baixa i altres equipaments culturals i museístics, a través de la iniciativa #SantJordiEnUnMinut, on la gent explicava com vivia la seva diada des del confinament. En els darrers dies, i coincidint amb el 175è aniversari d’Àngel Guimerà, es va engegar un joc de pistes, a través del qual, no només es pretenia donar a conèixer la vida i l’obra del dramaturg, sinó també acostar l’obra de Joan Descals, artista vendrellenc molt vinculat al món cultural de la vila i que a finals d’aquest any té preparada una exposició conjunta a la Sala Portal del Pardo.


Detall de la façana de la casa d'Àngel Guimerà | FOTO: Maria Rosa Ferré

Les propostes des de La Capital a Casa no han finalitzat, i encara tenen actives diferents propostes. D’una banda, el repte #EsculturARTacasa, mitjançant el qual es vol donar a conèixer el conjunt escultòric al carrer que té el Vendrell. Un total d’onze escultures conformen un recorregut amb diferents motius i estils, que són símbol de la ciutat, i es convida la població a recrear totes les que vulguin, amb els estris i les eines que cadascú tingui a casa, posant tota la imaginació i creativitat possible i sota l’etiqueta #EsculturARTacasa a les seves xarxes socials. D’altra banda, també s’ha engegat la proposta ‘Fotografies Confinades’, un projecte que vol que la gent ensenyi què veu des de la nova situació que estem vivint. Oberta a tota la ciutadania, és una iniciativa que vol recollir la visió del confinament i la desescalada en l’àmbit comarcal i que tindrà com a data màxima de presentació el 30 d’agost.

En tot aquest temps, la regidoria de Cultura també ha mantingut i manté el contacte amb les associacions i entitats, que s’han bolcat en la lluita contra la Covid-19 amb iniciatives per recollir recursos i destinar-los a la recerca. “En aquests moments la cultura, encara que no la puguem veure al carrer, està més activa i més viva que mai”, conclou la regidora, qui també apunta el compromís de la regidoria per estar al costat dels artistes locals i la cultura de proximitat. Una cultura de proximitat que pot complementar el turisme saludable que ofereix la ciutat: “Ara creiem molt més en aquesta idea que tots junts ens en sortirem”.

El Vendrell, Capital de la Cultura Catalana
El Vendrell és una ciutat que conjuga la tradició entre el patrimoni i els personatges històrics de la vila, d’una banda, i la cultura popular, de l’altra. La xarxa de museus forma un teixit sòlid i divers de diferents àmbits. D’aquesta manera, la capital del Baix Penedès ofereix un ventall de possibilitats molt ampli, des dels edificis emblemàtics de personatges universals com ara Pau Casals, Àngel Guimerà o Apel·les Fenosa, fins a una de les col·leccions d’art català més importants del segle XX en un edifici senyorial.


La casa nadiua de Pau Casals | FOTO: Maria Rosa Ferré

El fort activisme cultural del Vendrell queda plasmat en el gran nombre d’associacions que participen en l’organització del calendari de festes i en la força que tenen els balls populars o les festes de foc en la identificació col·lectiva dels vendrellencs. I la tradició ceràmica, amb la Biennal de Ceràmica com a mostra del pes de la ciutat en aquesta disciplina, és un més dels valors culturals del Vendrell.

Més informació: 

Segueix #LaCapitalaCasa a InstagramTwitter | Facebook

A

També et pot interessar