Marc Busquets
,
05/12/2016
Arts

Petits grans artistes

El Museu d'Art Modern de Tarragona presenta una exposició d'obres fetes per escolars de la demarcació

Foto: 

Diputació de Tarragona
L'art no en sap res, de gènere ni edat. Així ho evidencia l'aposta del Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT) que, per celebrar els seus 40 anys de trajectòria, ha seleccionat l'obra de diferents creadores del Camp i les Terres de l'Ebre amb femení plural i que, des del passat 5 de novembre, ha donat l'alternativa als més petits de casa. Fins al pròxim 15 de gener, l'espai cultural mostrarà l'exposició 'Ets un artista... i exposes al MAMT. Calendari 2017', proposta en què s'hi ha inclòs els treballs guanyadors elaborats pels alumnes d'infantil i primària de la demarcació que durant el passat curs acadèmic van prendre part en el programa pedagògic 'Treballem amb l'Art'. La iniciativa es remunta a l'any 2011.

5.000 infants artistes

Ni més ni menys que 5.000 nens i nenes de gairebé una quarantena d'escoles de les nostres comarques s'han sumat a aquesta iniciativa, quelcom que la directora del museu tarragoní, Rosa Ricomà, celebra. "L'art és una eina formativa més, i cal aprofitar-la", apunta. "Si ja des de ben petits se'ls incentiva la creativitat, de cara al futur hem d'esperar grans coses", afegeix esperançada. De fet, que la canalla arribi a l'art a partir de les activitats pedagògiques que programa el MAMT no és pas casual. És una mena de planter que en uns anys donarà creadors interessants, "la nostra aposta és ferma i pretén acostar els infants a la seva comunitat, és una inversió de futur", subratlla Ricomà.

Les portes, a més, són obertes de bat a bat. Es tracta, en essència, i amb el suport de la comunitat educativa del territori, de "mirar, aprendre, imaginar" i pensar a través del patrimoni artístic del museu. En aquest sentit cal destacar el projecte MAMT Pedagògic, una línia de treball que posa en contacte famílies, docents i alumnes amb l'objectiu de compartir experiències i créixer en conjunt. Va ser l'any 1991 quan els responsables de l'equipament es van decidir a implantar-lo, no només per donar a conèixer el que s'hi fa i el que es té sinó també, en definitiva, per ampliar horitzons i adquirir "més capacitat expressiva", conclou la directora del Museu d'Art Modern de Tarragona.

 

 

Celebració a l'escola Cèlia Artiga de Reus

A la inauguració de l'exposició en què els més petits són els protagonistes, el passat novembre, es va presentar un calendari del 2017 que s'ha fet a partir dels treballs escolars dels guanyadors. El primer premi va ser per a l'escola reusenca Cèlia Artiga i la seva obra "Una finestra oberta al passat", fruit del talent dels nanos que l'any passat eren a cinquè de Primària. Al col·legi estan de celebració, ja que la quitxalla que ara fa un any era a primer i a segon, també ha estat distingida i apareix a l'esmentat calendari.

La mestra de plàstica del grup guanyador, Sònia Tafunell, exposa que projectes com l'impulsat des del MAMT "són magnífics". "Les classes de plàstica han de fomentar la creativitat, i el més bonic de tot plegat és que el projecte que van fer els alumnes va sortir d'ells i, a mesura que avançaven, tenien més i més bones idees", recorda. La docent detalla que l'exercici que van fer els petits es va inspirar en una obra exposada al museu, Homenatge a Sarajevo, de Jaume Solé. "Vam treballar amb pintura i sobre un llenç, i hi van afegir les seves aportacions", revela. Una d'aquestes és una menudíssima mà d'un nen de P3 de l'escola, que després van dibuixar i pintar.

L'escola Santa Anna, de Castellvell del Camp; i les escoles de Tarragona Saavedra, Cèsar August, Riu Clar i Els Àngels també hi figuren. El CPEE Sant Rafael, l'Escola de Pràctiques i el Col·legi Mare Nostrum, tots tres centres també de la capital de la demarcació, tanquen la confecció d'aquest anuari de cara a l'any vinent. En total, s'han reunit un total de 19 obres.

Més informació: 

'Ets un artista... i exposes al MAMT. Calendari 2017'
Del 5 de novembre al 15 de gener
Museu d'Art Modern de Tarragona 

 

També et pot interessar