Bigas Luna

Foto: 

Cedida
Exposició ‘Bigas Luna. La seducció del tangible’

L’univers íntim de Bigas Luna, en una doble exposició a Tarragona

‘Bigas Luna. La seducció del tangible’ descobreix la faceta d’artista plàstic del difunt cineasta
Marc Busquets
,
01/03/2018
Arts
Una doble exposició al Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT) i al Tinglado 1 del Moll de Costa de Tarragona permet descobrir la part artística més íntima de Bigas Luna (1946-2013). “El Bigas Luna com a artista plàstic és gairebé un misteri per a molts”, revela la comissària de la mostra, Raquel Medina, a l’hora d’exposar la seva singularitat. ‘Bigas Luna. La seducció del tangible’ presenta dibuixos, fotografies i obres de gran format que poden visitar-se de franc fins al proper 15 d’abril.
“Bigas Luna sentia el Camp de Tarragona com un patrimoni fílmic però també sensorial i emocional”

Dos espais per a dues cares
De Bigas Luna ens en queden la seva vintena de films, en els quals va plasmar les seves particulars dèries. La cultura, la gastronomia, el territori i el sexe van ser els elements d’un univers cinematogràfic que va començar a gestar-se molt abans, quan l’artista buscava el seu camí en altres disciplines. De fet, recorda Medina, va ser quan va conèixer el vídeo que va trobar noves vies d’experimentació. El pas a la direcció, en conseqüència, era qüestió de temps.“Bigas Luna, però, sempre va voler tocar i sentir les coses”, subratlla la comissària de l’exposició. Potser és per aquesta raó que, més enllà de la càmera, va expressar-se a través d’altres eines que, d’alguna manera, van calmar la seva set creativa. “Ningú o molt poca gent coneixia aquesta cara de Bigas Luna, però és que necessitava expressar-se així”, indica Medina. Les dues cares artístiques del personatge centren la mostra, doncs, a partir dels dos espais d’exposició descrits. D’una banda, al MAMT hi ha les peces “més íntimes i properes” de la col·lecció. Al Tinglado, de l’altra banda, les obres de gran format que va lluir a Xangai el 2010.

Erotisme i natura
La passió, un dels motors en la trajectòria de Bigas Luna, impregna les obres de la mostra. És al Moll de Costa, posem per cas, on el públic pot entrar en contacte amb l’erotisme a través d’un seguit d’imatges batejades com ‘A flor di pelle’. N’hi ha d’altres, però. És el cas de ‘Microcosmos’ o ‘Llavors’, que de fet es vinculen amb l’estima que el realitzador sentia per la terra, la natura i el paisatge de casa nostra. “Bigas Luna sentia el Camp de Tarragona com un patrimoni fílmic però també sensorial i emocional”, apunta de nou Medina.

La mostra, que es va inaugurar a finals del passat gener, revela per tant una part desconeguda del cineasta, almenys per al gran públic. Al mateix temps, però, i des de la plàstica i la fotografia, aquesta doble exposició que ja ha passat per Màlaga i Saragossa estableix un curiós diàleg entre allò que vam estimar i admirar del seu món i aquest anhel que va sentir per l’art i que finalment el seu entorn ens ha regalat. Les obres de ‘Bigas Luna. La seducció del tangible’, per cert, les ha cedides la seva vídua, Celia Orós.

A

També et pot interessar