Microteatre en escena de la mà de Quarts de Teatre

Tota la informació i entrevistes a les companyies que actuaran el 8 de març a La Palma de Reus
Surtdecasa Camp
,
03/03/2014
Espectacles
Ja es veia venir que una iniciativa conjunta de l'entitat Perejil's Sounds i de la companyia de teatre Les Artistes Locals havia de ser un èxit assegurat. I així va ser. El passat mes de novembre durant la primera edició de Quarts de Teatre, tot el que va passar a La Palma de Reus va superar de llarg les expectactives. 
 
Joves companyies vingudes d'arreu són les protagonistes d'aquesta mostra de microteatre que té lloc a La Palma de Reus aprofitant tots els racons d'aquest complex cultural. Espectacles de petit format que donen forma a una iniciativa que volem que conegueu més a fons de la mà de les quatre companyies que hi actuaran, i per això els hem fet arribar un petit formulari. 
 
A més, en aquest espai, al llarg d'aquesta setmana, anireu trobant tota la informació relativa al Quarts de Teatre, per tant, us recomanem que hi aneu entrant sovint per estar al dia de tot el que passarà a La Palma aquest dissabte 8 de març...
 

Les tapes del Quarts de Teatre

Una de les peculiaritats de Quarts de Teatre és que és una experiència multisensorial, és a dir que ens arriba a través de diversos sentits. I si no quina mostra de teatre heu vist que també procuri per les sensacions del vostre paladar??? 
 
El proper dissabte a La Palma, la Núria de Cuinetes s’encarregarà de maridar teatre i menjar a través de quatre tapes que ella mateixa ha pensat i creat especialment per a cada obra. A més, però, també hi haurà una cinquena tapa en honor a aquesta segona edició de Quarts de Teatre.
 
Podreu degustar-les al bar de Quarts de Teatre, que s'instal·larà a la Sala Polivalent de La Palma i que romandrà obert de 19 a 02h.
 
Aquí teniu què porten les cinc tapes d'enguany...
 

‘La depredadora’

Ceviche de verat amb bastonets cruixents
“La crueltat per pura diversió de la Blanca ens evoca a una tapa a base de pex cru, el seu cinisme li dóna el punt final l’agre i àcid de la llima, el sabor potent del conandre i el picant dels xilis”.
 

‘Idiota a la fase final’

Bombes de patata i pollastre amb agredolç
Bombes de patata de Prades i pollastre de pagès amb salsa agredolça. “La frustració de no haver guanyat el concurs, de ser un perdedor acaba creant una bomba, amb gustos saborosos del pollastre rostit acabant la tapa amb una salsa agredolça”.
 

‘Això’

Duo d’arrossos
Risotto de fredolics i arròs cremós de calamar amb la seva tinta. “Arròs del Delta en dues tapes... o una? Blanc o negre...? o tots dos?”.
 

‘El Despertador’

Una reversió del mític gelat
“El vermell de la sang, l’amor ens porten a jugar amb una escuma de gerds, un toc àcid combinat amb una gelatina de coca-cola, una crema de vainilla i galeta de mantega. El conjunt, una versió d’un mític gelat”.
 

‘Quarts de Teatre Hivern 2014’

Quatre truites amb pa de Montral
“Una tapa que combina quatre colors, quatre obres de teatre, quatre rutes. La tapa de la segona edició de Quarts de Teatre”.
 
 
Què, ja feu salivera???
 
 

Entrevistes a les companyies...

 

'La depredadora’

Autor del text: Carlos Atanes.
Direcció: Ariadna Ferrer. 
Actors: Anna Xantal Sanou i Gracia Garrigues. 
Estilisme: Kose-kose.
Durada de l’espectacle: 15 minuts.
Procedència: Eivissa
Companyia: Elritualdelohabitual
Horari: 21:00h, 21:30h, 22:00h, 23:30h, 00:00h.
 
Parlem amb Ariadna Ferrer...
 
- De què ens parla el vostre text?
És un text de teatre, especialment dirigit per a gent del teatre. Però concretament parla del lo mesquí que pot arribar a ser l'ésser humà per complir els seus objectius.
 
- Ja l’havíeu representat abans? 
Sí, ja anem per la tercera.
 
- D’on veniu teatralment parlant?
La nostra vinculació professional ha estat absolutament accidental. Trobar-nos en un mateix lloc geogràfic crec que seria la raó. Intentant estendre el virus de microteatre per tota la geografia espanyola.
 
I jo personalment em moc sense complexos entre diverses disciplines. He treballat de ballarina, coreògrafa, dissenyadora de vestuari, actriu, autora de diferents textos i ara directora.
 
- Un referent dins el món del teatre?
Ni tinc, ni m'agrada tenir referents dins de la mateixa disciplina. Quan faig teatre em nodreixo de la pintura, quan pinto em nodreixo de la música... per posar un exemple! Qualsevol cosa en un moment donat pot ser el meu referent. No té perquè ser algú famós.
 
- Un indret on us ha fet o us faria il·lusió actuar?
M'agradaria fer una gira per Amèrica Central i del Sud.
 
- Com valoreu l’actual panorama teatral pels artistes que intenten obrir-se camí?
En realitat no puc comparar amb altres èpoques. I crec que cap època ha estat bona per a l'art en general i menys si parlem d´Art en paraules majúscules... Si parlem del mercat de l'art estem en un mal moment pels que comencem. Però creativament parlant jo crec que estem passant un dels millors moments. 
Encara que en general crec que a la nostra generació li falta sentit de la cooperació, companyerisme i disciplina per treure partit d'aquest bon moment.
 
- Quin personatge públic podria ser bon actor?
No se m'ocorreix ningú. Citar a qualsevol polític seria fàcil però francament avorrit. No sé, no hi ha tants personatges públics que m'interessin... També depèn del gènere... Com a actors porno se m'ocorren bastants més. La televisió està plena d'ells.
 
- Com heu conegut Quarts de Teatre? Què en penseu de la iniciativa?
A través d'Alba Aluja. Coincidim en un treball. Ella feia actriu i jo de dissenyadora de vestuari. I la iniciativa em sembla fantàstica, hauria d'haver-hi més gent amb propostes així.
 
- Heu actuat abans en altres mostres així?
Sí, en diferents rols. Actriu, directora i dissenyadora de vestuari.
 
 

'El despertador'

Text: Elena Serra Corberó.
Direcció: Elena Serra Corberó.
Actors: Oriol Ruiz, Toni-Lluís Reyes i Marité Queral.
Durada de l'espectacle: 15 minuts.
Procedència: Barcelona.
Horari: 20:30h, 21:00h, 21:30h, 23:00h, 23:30h.
 
- De què ens parla el vostre text? Ja l’havíeu representat abans?
El text parla d'un cadàver que és testimoni d'una conversa entre un forense i un personatge inquietant. Parla de la possibilitat que la mort no sigui el final.
L'obra es va estrenar durant 4 setmanes al Miniteatre de Barcelona (octubre/novembre 2013).
 
- D’on veniu teatralment parlant?
Elena: Vinc de l’Obrador de la Sala Beckett i d’uns quants anys produint teatre, de l’escriptura de guions de curtmetratges, entre ells ‘Ahora no puedo’, guanyador del Gaudí 2011.
Toni-Lluís: Vinc de la Mostra de Teatre Escolar del meu poble.
Marité: Vinc de l’escola Nancy Tuñón, de Tècnica Meisner.
Oriol Ruiz: Vinc del Timbal, Daulte, Tècnica Meisner.
 
- Un referent dins el món del teatre?
Elena: McPherson, McMillan, Ivan Morales, LaBute, David Selvas, Belbel.
Toni-Lluís: LaBute, Martin Crimp.
Marité: Johny Depp i Antonia San Juan.
Oriol Ruiz: Williams, Pinter.
 
- Un indret on us ha fet o us faria il·lusió actuar?
Elena: A la Beckett.
Toni-Lluís: Al Teatre Lliure i a Reus.
Marité: Al Teatre Lliure i als poblets petits.
Oriol Ruiz: Al Teatre Lliure i al Matadero.
 
- Com valoreu l’actual panorama teatral pels artistes que intenten obrir-se camí?
Elena: Jo ho titularia “Amb el projecte sota el braç”, no hi ha crisi que pugui aturar el momento creatiu que estem vivint. S’estan creant obres fresques, autèntiques, sinceres, econòmiques i directes a l’ànima. Els projectes busquen nous espais i nous recursos. L’enginy supera el sistema.
Toni-Lluís: Un camí ple de sotracs amb qualque bri d’herba.
Marité: Si penses, sents, i fas el possible perquè passi, et pots sorpdrendre de les coses que pots atraure. Tot és qüestió de no desistir.
Oriol: Mica en mica en micami camí camí…
 
- Quin personatge públic podria ser bon actor?
Elena: Cap polític, per descomptat.
Toni-Lluís: La Rocío Jurado
Marité: Enric Corbera.
Oriol: Cesc Fàbregas.
 
- Com heu conegut Quarts de Teatre? Què en penseu de la iniciativa?
El fet d'estrenar a Miniteatre ens ha fet pensar en altres espais similars on poder representar 'El despertador'. Sabíem d'aquesta iniciativa a Reus i vam presentar el nostre text.
El teatre de petititíssim format ens permet presentar peces curtes i aprofitar-ho com a aparador de nous creadors i actors professionals amb molt talent i moltes ganes de treballar.
 
- Heu actuat abans en altres mostres així?
Tots junts hem actuat al Miniteatres del Raval de Barcelona. El Toni-Lluís dirigeix i escriu obres al Miniteatres de Manacor. La Marité ja ha participat a l’anterior edició de Quarts de Reus i l’Oriol ha actuat a l’Obrador de la Sala Beckett representant textos d’alumnes i nous autors.
 
 

'Això'

Autor del text: Roger Torns.
Direcció: Roger Torns.
Actors: Rocío Balagué i Enric Balbàs.
Durada de l'espectacle: 15 minuts.
Procedència: Barcelona.
Horari: 20:50h, 21:20h, 21:50h, 23:20h, 23:50h.
 
Aquí va l'entrevista contestada pels tres membres de la companyia.  R.T és Roger Torns i E.B és Eric Blabàs. 
 
- De què ens parla el vostre text? Ja l’havíeu representat abans?
R.T: És el primer cop que el presentem en públic. 'Això' ens parla precisament d'allò que hi ha entre dues persones, allò que passa que fa que sempre es recordin. Parla d'aprofitar el present i de la por del futur. 
 
- D’on veniu teatralment parlant?
 R.T: La Rocío i jo (Roger) ens vam conéixer als 16 anys fent un curs d'adolescents a  La Casona, una escola de teatre de Sants i farà cosa de mig any ens vam retrobar. Ella havia anat a Madrid a estudiar a l'escola Cristina Rota i en acabar va tornar a Barcelona i és llavors quan ens vam retrobar per explicar-nos com ens anava i vam acabar ideant 'Això'. A l'Eric el vaig conèixer a les proves per entrar a l'Institut del Teatre ara farà quatre anys, i està a l'obra perquè jo no podia fer d'actor el dia 8 ja que estaré fent funció a Barcelona. Tenia moltes ganes de dirigir-lo des que vam treballar junts el juny passat a 'La noche de los asesinos'.
 
- Un referent dins el món del teatre?
R.T: Tot aquell teatre que es faci per algun motiu o fons de motivació personal.
Rocío: Per mi la companyia teatral Animalario sempre ha sigut un referent, m’agrada tot el que han fet fins el moment. Són actors i actrius molt compromesos, amb interessos i idees bastant properes a les meves; però també tots els actors i actrius que posen tota la seva passió i es deixen la vida pel teatre.
E.B: El teatre que proposa una ètica descoberta i directa, i que l'estètica n'és conseqüent. Tot aquell teatre que entra per la sensació i dóna un cop de martell al concepte de l'espectador.
 
- Un indret on us ha fet o us faria il·lusió actuar?
R.T: A les muntanyes nevades de l'Àfrica.
E.B: Als fiords de Noruega 
 
- Com valoreu l’actual panorama teatral pels artistes que intenten obrir-se camí?
 R.T: Com sempre. Els que volen, ho fan. Si parlem de diners, de donar-se d'alta i aquestes coses... és un altre tema.
Rocío: Cada cop hi ha més traves que venen des de fora, els polítics s’han obstinat en considera l’art com pur oci. Però jo crec també que és un bon moment per a la rebel·lió. Hi ha massa coses que ens semblen malament com per a quedar-nos callats i no expressar el nostre malestar artísticament.
E.B.: És molt trist que sigui tant difícil subsistir amb la nostra feina quan hi dediquem tantes, i tantes hores. Molt trist. Treballar? És fàcil, tenim la facilitat de ser un col·lectiu que podem funcionar amb certa autonomia. Ara, els diners ens els dóna el públic. I hi ha una crisis en el públic, que crec va més enllà de la crisis econòmica.
 
- Quin personatge públic podria ser bon actor?
R.T: Mariano Rajoy ho fa bastant bé. Això que fa amb la boca és molt difícil de fer. I ja sabeu que fer riure és el més difícil.
E.B: Realment tot polític ho faria bastant bé.
 
- Com heu conegut Quarts de Teatre? Què en penseu de la iniciativa?
R.T: Jo conec l'Alba Aluja (membres de Les Artistes Locals) d'un curs que vam fer a la Beckett ara farà quatre anys i on vam fer un grup molt maco que encara ens seguim veient. L'Alba és una de les que porta l'organització i em va animar a enviar un text. I mira, aquí estarem. 
Rocío: M’encanta. M’agrada molt quan la gent hi posa ganes. No cal viure en una gran ciutat per fer el que un vol fer.
 
- Heu actuat abans en altres mostres així?
No. Crec. No ho sé. Pot ser. 
 
 

'Idiota a la fase final’

Autor del text: Santi Monreal. 
Direcció: Santi Monreal.
Actors: Adrià Díaz i Pau Ferran.
Durada de l’espectacle: 15 minuts.
Procedència: Barcelona
Companyia: ACARA-PERRO. 
Horaris: 20:40h, 21:10h, 21:40h, 23:10h, 23:40h.
 
Parlem amb Santi Monreal...
 
- De què ens parla el vostre text?
La obra ens parla de la frustració i la ràbia que ens provoca allò que no podem aconseguir. Ens emmirallem en uns cànons de bellesa, d’èxit social, d’èxit econòmic que, molt sovint, després, si no ho podem aconseguir ens genera aquesta ràbia i frustració.
 
- Ja l’havíeu representat abans? 
No. Aquesta és la primera vegada que presentem aquesta obra en públic. Esperem que tingui una bona acceptació i que tingui una vida molt llarga. 
 
- D’on veniu teatralment parlant?
La nostra vinculació professional ve a partir de la companyia de teatre de Reus La Gata Borda. Tot i que fa temps que ens coneixem, aquesta és la primera vegada participem únicament nosaltres tres en el muntatge d’una obra. Tots tres fa ja un temps que ens dediquem de forma professional al teatre en diferents companyies i muntatges a Barcelona. 
 
- Un referent dins el món del teatre?
David Mamet. 
 
- Un indret on us ha fet o us faria il·lusió actuar?
M’agradaria portar un espectacle de petit format en un submarí al mig de l’Atlàntic Nord a 300m de profunditat. Seria una experiència magnífica. 
 
- Com valoreu l’actual panorama teatral pels artistes que intenten obrir-se camí?
El panorama teatral està igualment malament tant per als artistes que es volen obrir camí com per altres que ja portem temps en la professió. Hi ha molt poca gent en el sector de la cultura que tingui una situació estable. La situació és igual de complicada per a tots, però continuem tenint les mateixes ganes de fer coses i la mateixa creativitat, i el costat positiu d’això és que és bo artísticament i també és bo per a trobar diferents maneres de mostrar el nostre acte creatiu, sigui quina sigui la disciplina.     
 
- Quin personatge públic podria ser bon actor?
Sempre he pensat que Josep Lluís Nuñez, l’expresident de FCB faria un Tartuf brillant.
 
- Com heu conegut Quarts de Teatre? Què en penseu de la iniciativa?
La nostra vinculació amb la ciutat és molt estreta. L’Adrià Díaz i el Pau Ferran són de Reus, així que des de la primera edició, fa uns mesos, ja coneixíem Quarts de Teatre. La companyia de teatre de Reus La Gata Borda hi va participar amb un text meu 'Godot ha arribat'. És una iniciativa que celebrem i que ve a completar l’oferta cultural de Reus, ja de per si prou extensa, i a dinamitzar el sector cultural, i naturalment tota iniciativa amb aquest objectiu té el nostre recolzament i participació per tal de fer-la crèixer.
 
- Heu actuat abans en altres mostres així?
No. Ens estrenem els tres i ens fa molta il.lusió que sigui aquí.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar