El Misteri de la Selva, una inspiració per a Lídia Pujol

La cantant va venir a la Selva per "enriquir-se" de cara al seu espectacle 'La Cerimònia de la Llum'
David Fernàndez
,
16/08/2013
Música
Una de les espectadores que, al llarg d’aquests dos darrers dies, s’han acostat a l’església Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp per veure la representació del Misteri de la Selva ha estat la cantant Lídia Pujol. La coneguda artista es va desplaçar dijous fins la Selva encuriosida per un dels textos més antics del teatre medieval català que ha esdevingut l’obra assumpcionista més antiga escrita en la nostra llengua.
 
Pujol va explicar al Surtdecasa que a La Selva del Camp hi va arribar gràcies al seu gran interès cap a la música d'aquest tipus de misteris i en particular del Misteri d’Elx “i les seves melodies precioses”. En aquest sentit, explica que s’hi ha sentit especialment atreta després de descobrir les versions que van cantar gent com Lluís Vilamajó o Montserrat Figueras en el projecte ‘Misteri a Elx’ que va coordinar el músic Jordi Savall. 
 
Va ser el destacat biblista selvatà, actual degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, i el responsable de l'adaptació vigent del Misteri, Armand Puig, qui va convidar Lídia Pujol a veure la representació del drama sacre de la Selva ara fa un parell d’anys. L’any passat no va poder venir i explica que enguany va ser ella qui va trucar Puig per dir-li que tenia “curiositat” per veure com s’escenificava aquest misteri.
 
I és que l’interès de la cantant cap a aquest tipus de manifestacions religioses i culturals de caire popular la va portar precisament a crear 'La Cerimònia de la Llum'. Sota aquest nom l’artista va concebre un espectacle, sorgit d’un treball previ d’investigació històrica, pensat per a ser representat en espais simbòlics com esglésies o teatres i basat en les cançons recollides en el Llibre Vermell de Montserrat i en d’altres de bressol i populars.
 
 
Un ambiciós projecte que, per cert, compta amb la direcció musical del músic canongí, Dani Espasa, productor habitual dels darrers treballs de Pujol i reconegut intèrpret i investigador de música antiga. Una de les singularitats d’aquest muntatge és que s’adapta a l’espai on ha de ser representat, creant nous escenaris específics per a cada indret i incorporant nous artistes com a convidats en cadascuna de les representacions. 
 
I com que justament Pujol està treballant “tècnicament” en aquest espectacle “que és molt cerimoniós”, va pensar que del Misteri de la Selva “potser hi hauria alguna cosa que em podria enriquir”. A banda de l’aspecte musical, assegura que li va atreure de manera especial la implicació dels veïns de la població. “Vaig saber que era una cosa on gairebé tothom del poble hi està implicat i que hi ha molta il·lusió en fer-lo. Al cap i a la fi aquestes són les coses que realment valen la pena, les coses que fa moure la gent amb el cor des de la suma de les diferències però amb un objectiu comú com pot ser aquesta representació”, assenyalava la cantant tot just abans de començar l’espectacle.  

A

També et pot interessar