Surtdecasa Camp
,
09/06/2016
Menjar i beure

La tonyina, del mar a la taula

L'Hospitalet de l'Infant celebra fins al pròxim 12 de juny la XVII edició de les Jornades de la Tonyina
tonyina

Foto: 

cedida
Aquests dies l'Hospitalet de l'Infant viu les dissetenes Jornades de la Tonyina. Potser alguns de vosaltres us preguntareu: per què el municipi dedica un certamen gastronòmic a aquest peix? Doncs molt senzill, perquè la seva vinculació es remunta a molts anys enrere. La tonyina busca mars càlids i, antigament, els pescadors de la zona capturaven mitjançant una tècnica anomenada 'almadrava', és a dir, envoltant els peixos amb xarxes per després poder-los pescar amb arpons. Perquè el sistema funciones, calien platges en forma de badia i de no massa profunditat, una de les característiques de les costes de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. La relació de la tonyina amb la vila no acaba amb les jornades gastronòmiques; una de les platges emblemàtiques del municipi rep el nom de 'l'Almadrava', que a la vegada dóna nom també al nucli de població en què està situada. Ara que ja ens hem situat, només cal tenir una mica de gana i anar a degustar qualsevol dels plats o tapes que els restauradors han preparat per a l'ocasió.
14 bars i restaurants, principalment de l'Hospitalet de l'Infant però també de Masboquera i Pratdip, participen en la XVII edició de les Jornades de la Tonyina que tindran lloc fins aquest diumenge 12 de juny. Nou d'ells ho fan elaborant menús amb la tonyina com a ingredient protagonista per preus que oscil·len entre 15 i 29 euros, mentre que els altres onze han preferit oferir 'tonyi-tapes', és a dir, tapes elaborades amb tonyina per un preu de 2,5 euros amb beguda inclosa. Tot de propostes diferents, basades en la qualitat i la creativitat.
 
Per la regidora de Turisme, Elidia López, el millor de les jornades és que "han instaurat mil i una maneres de cuinar aquest peix tan típic de la zona". Precisament, és el mateix que defensa el propietari del restaurant Nàutic, Rando Gallen, "tenim l'oportunitat d'ensenyar noves maneres de cuinar la tonyina i demostrar que es pot anar més enllà de la planxa". Aquest establiment es va sumar a la iniciativa des que van obrir ara fa cinc anys i expliquen que enguany han tingut més clients que mai: "es nota que la gent coneix cada vegada més el producte i s'atreveix a tastar nous plats".
 
Les Jornades de la Tonyina compten cada vegada amb més nombre de restauradors, estan convençuts que els serveix per tenir visibilitat i segurament, per això, n'hi ha molts que hi participen des que aixequen la persiana. "Fa poc més d'un any que vam obrir i ens semblava important ser-hi", afirma Eni Ochoa, responsable del restaurant Le P'tit Normand, mentre explica que "a nosaltres ens agrada molt treballar amb tonyina i per això n'oferim al menú quan és temporada".
 
A banda de l'oferta gastronòmica, les XVII Jornades de la Tonyina tindran un altre atractiu: els que tastin els menús podran prendre part en el sorteig de diversos premis. Entre aquests premis hi ha un menú per a dues persones en cadascun dels restaurants que ofereixen menú de la tonyina, una sessió de relaxació en un llit flotant thermospa, una sessió d'hidromassatge, un bateig de pàddel-surf, un bateig de submarinisme, una sessió d'spa, un sopar de gala i òpera, etc. Ja ho sabeu, si us agrada aquest peix, no us perdeu les Jornades de la Tonyina!

Més informació: 

XVII Jornades de la Tonyina
Del 29 de maig al 12 de juny
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

També et pot interessar