Foto: 

cedida

Albert Massaneda: “La Fira de Circ al Carrer ha esdevingut un referent underground”

Entrevistem un dels fundadors i organitzadors de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, que aquest cap de setmana, del 15 al 17 de juliol, celebra la XXI edició
Adrià Cortadellas
,
14/07/2016
Espectacles
Com qui no vol la cosa i com una formigueta treballadora, aquest cap de setmana arriba la XXI Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. Sembla que fou ahir, però era el 1996 quan els Nuiks, una entitat juvenil bisbalenca sense ànim de lucre, van treure’s de la màniga el que ha acabat esdevenint un referent en el món del circ i les arts escèniques. I un model per altres municipis que organitzen tot tipus de fires. Els Nuiks no eren fanàtics del circ contemporani: només volien posar la Bisbal potes enlaire. I bé que ho van aconseguir. Els organitzadors hi treballen durant tot l’any, els col·laboradors s’hi llancen de caps, els bisbalencs en treuen pit i el públic d’arreu en gaudeix. Any rere any. I el 2016 no serà cap excepció. Durant 3 dies, 35 companyies i una seixantena d’espectacles ompliran els carrers i les places de la Bisbal d’Empordà. Ens trobem amb l’Albert Massaneda a la Pizzeria Mar de Tasmània per parlar de tot plegat. Benvinguts a la Fira de Circ al Carrer!
"No érem especialment amants del circ, només voliem posar La Bisbal potes enlaire!"

- Com neix la Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà?
La Fira del Circ neix de la mà dels Nuiks, una entitat juvenil bisbalenca sense ànim de lucre nascuda el 1993. Després d’haver organitzat concerts i actes de tot tipus, disposàvem de certs ingressos i es vam plantejar de generar quelcom nou a la Bisbal d’Empordà. Volíem anar més enllà de fer actes per la Festa Major o programar concerts. I vet aquí que se’ns va ocórrer la idea de recuperar la Fira de Circ al Carrer que ja s’havia fet el 1983 i el 1984, llavors organitzada per l’entitat Paufila. Tots ho recordàvem com una iniciativa genial, que havia funcionat exitosament i havia marcat molt el poble!

- Ideal pel que estàveu buscant els Nuiks!
Als 80 ja va ser un èxit! Va coincidir una programació amb uns espais idonis. Hi havia companyies i artistes que acaben d’explotar i era un moment clau: Comediants, Pep Bou... Va ser genial!

- Però, com a entitat, teníeu especial interès pel món del circ?
No és que en fóssim gaire entesos ni que ens interessés especialment. El que buscàvem era deixar La Bisbal potes enlaire amb una gran proposta! La imatge que teníem de l’antiga Fira de Circ era com una idea diferent i original. Va començar així: amb moltes ganes i amb molt poc criteri de programació.

- I a poc a poc us hi vau anar submergint...
Amb el pas dels anys, amb ganes, esforç i, també errors, n’hem anat aprenent i hem anat afinant la programació. Lentament, ens hem anat professionalitzant i la Fira de Circ al Carrer també ha anat creixent fins a tenir-la tal com la coneixem avui.

- Va tenir bona acollida la Fira de Circ al Carrer recuperada l’any 1996?
Es va anar fent el seu lloc molt lentament. El primer any la vam incloure dins el marc de la Festa Major i només constava d’una tarda de programació. L’any següent ja vam fer un dia sencer i fora de la Festa Major. A la 3a edició ja la vam fer de dos dies... Però va ser a partir del 1999 quan es va fixar la data: el 3r cap de setmana de juliol, caigui quan caigui!

- Tots els ingressos que obtenien els Nuiks com a entitat s’invertien en la Fira de Circ al Carrer?
Tots! Els 3 primers anys vam ser absolutament autosuficients i autogestionats. A partir del 1999 ja hi va entrar l’Ajuntament de la Bisbal, després la Diputació de Girona i, finalment, la Generalitat. I així hem anat creixent.

- A poc a poc i bona lletra!
Exacte. Aquest ritme de creixement ha estat lent, però també ha fet que sigui molt sòlid.

- Però va haver-hi algun punt d’inflexió?
L’any 2004 la Fira va viure un notori abans i després amb en Pep Toledo com a regidor de cultura de l’Ajuntament de la Bisbal. Fins llavors l’Ajuntament ja se la creia, però ell va apostar-hi molt fortament. També va ajudar molt que a partir del 2000 poguéssim comptar amb la Lola Casademont, com a tècnica de cultura, amb qui sempre podíem comptar pels temes de la Fira de Circ al Carrer.

- I el Premi Nacional de Cultura l’any 2012...
Això va ser increïble. Hi havia molts projectes interessants presentats! El fet de guanyar-lo ens va acabar donar més embranzida.

- I què va passar amb els Nuiks?
Finalment tot girava al voltant de la Fira de Circ al Carrer. L’any 2001 vam decidir dissoldre els Nuiks i fundar una entitat homònima i exclusivament dedicada a això, perquè hi entrés a col·laborar tothom que volgués. De Nuiks encara en quedem uns quants, però va entrar-hi molta gent i encara seguim amb les portes obertes. Organitzar-ho és una feinada de moltes hores!

- Si l’idea inicial era muntar un bon sarau, l’èxit és més que evident.
Ens interessava molt construir un projecte cultural, popular i al carrer. El circ és una disciplina artística una mica marginada i nosaltres hi hem posat el nostre granet de sorra per fer una bona plataforma.

- A més, pioners en la matèria!
Al principi hi havia 4 gats. No vam seguir cap model, només el referent del que recordàvem que havia fet l’entitat bisbalenca Paufila als anys 80. De fet, el Trapezi, la Fira Nacional de Catalunya, té un any menys que la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà.  Ara hi ha un gran nivell, tant de companyies, com de fires.

- M'imagino que, avui, el referent i el model a seguir sou vosaltres.
Moltes fires d’arreu de Catalunya ens truquen per preguntar-nos com vam començar. Podríem dir que som una referència underground. I estem encantats de col·laborar pel que faci falta! No som equiparables amb la Fira de Teatre de Tàrrega o la Fira Mediterrània de Manresa, però si observes actes que s’organitzen per l’Empordà i Catalunya, en veiem molts s’han inspirat amb el nostre model.

- De quina manera ha influït La Bisbal a forjar aquest model de La Fira?
En tots els sentis: els espais, l’ambient, la gent... Els artistes ens fan posar la pell de gallina quan ens diuen que el públic de La Bisbal està tan ben educat. Tenen molt respecte per l’artista i per la funció. Ens diuen que aquí, fins i tot s’aplaudeix l’error, valorant l’esforç.

- Després de tants anys...
Al principi, l’èxit era relatiu. Afluència de públic, però tothom s’ho mirava amb certa distància. Els projectes culturals a les ciutats petites tarden molt temps a consolidar-se.

- I avui ja està ben arrelada!
Un altre èxit és que la gent se senti seva la Fira. No hi ha cares visibles en l’organització, perquè és una iniciativa del poble i pel poble. Malgrat hi ha un nucli que hi treballem durant tot l’any, quan arriba la Fira disposem d’una allau de col·laboradors que s’hi bolquen de ple. I estem molt contents que sigui així.

- Quants espectadors van passar l’any passat per la Fira?
No tenim un càlcul exacte, però entre el que ens diu la Policia Municipal i el que nosaltres observem tenint en compte la itinerància, l’any passat, de divendres a diumenge, vam tenir uns 33.000 espectadors. Això sí, tenint en compte la renovació d’espectadors a cada espectacle i que bona part en veuen més d’un!

- El màxim?
Sí. L’última Fira de Circ al Carrer va ser la que vam tenir més assistents i més ressò!

- Amb quin pressupost compta la XXI Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà?
Un total de 110.000€. En percentatges aproximats, el 40% ve de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà, el 20% de La Generalitat, el 20% de la Diputació de Girona, un 5% del Ministeri de Cultura, i el 20% restant prové de la mateixa Fira: mecenatges, merchandising, venda d’entrades, etc.

- Quins criteris seguiu per programar?
Anem amb els ulls ben oberts. Pràcticament tot el que programem ho anem a veure en directe. Això vol dir que, de setembre a març, anem a veure companyies arreu! Dediquem moltes hores a fer selecció! No es pot tenir en compte només la qualitat, també hem de valorar l’encaix del preu, de l’espai, el tarannà de l’espectacle... El públic de la Fira de Circ al Carrer és molt eclèctic, però força exigent.

- I sempre seguint una línia concreta de circ...
Apostem per un circ contemporani i de carrer. El nostre perfil no és el circ clàssic de carpa i animals. Busquem propostes contemporànies on es barregin diverses disciplines artístiques, això és el que ens atrau!

- Què ens pots destacar de la programació d’enguany?
Per exemple el Circ Pistolet amb la Banda de Terrassa, que repassarà la història del circ i la seva música. Serà molt potent! O també 15Feet6, que els vam veure a Tàrrega fa dos anys, i per fi els hem pogut programar. O la Cia. Nueveuno, de Madrid, de nova creació: molt elegant i molt fresca. O l’espectacle de tancament amb la Cia. Eia, o la Cia. Imaga, la Cia. Dikothomia...

- Per parar un tren!
Una de les novetats del 2016  també és que tindrem un espai nou al Museu de Terracota. I, com sempre, programació nocturna amb espectacles i concerts a l’Espai Fira. I el FiraBar, amb un total de 12 restaurants, (ens agradaria que n’hi haguessin molts més que col·laboressin amb la Fira). Previ a la Fira de Circ, en Marcel Tomàs, clown català, va impartir un curs intensiu d’humor gestual i el diumenge els alumnes exposaran el seu treball.

- Com evoluciona l’Escola de Circ de la Bisbal?
Va avançant! S’utilitza el circ com a eina de cohesió social, com a forma d’expressió artística i activitat física saludable i com a vehicle per les relacions humanes. La Bisbal fa de cobertura per altres petits pobles com Camallera o Empuriabrava: portem els nostres professors allà i cada cop es fomenta més l’aprenentatge del circ. De moment, l’Escola funciona entre el Pavelló i l’Institut, però quan per fi tinguem acabada la nova Biblioteca Municipal, hi haurà un espai específic per això!

- Després de tanta feina, ja ho teniu tot a punt?
Esperem! El moment en el qual descansem és l’espectacle de tancament del diumenge: la Fira acaba, ens retrobem tots els que hi hem estat treballant, comentem com ha anat tot, recopilem les emocions i, podem dir que, per nosaltres, aquest és el sou i el moment més bonic de la Fira! 

Més informació: 

Fira de Circ al Carrer 

15, 16 i 17 de juliol

La Bisbal d'Empordà

Més informació a la web

A

També et pot interessar