Arts
,
2024
Del 7 de juny al 13 d'octubre
Bòlit_LaRambla
Girona

Exposició 'Forats per a fer un rèquiem'

Exposició 'Forats per a fer un rèquiem', de cabosanroque i Miquel García, una mostra que inclou dues peces basades en la reparació democràtica. 

D'una banda, cabosanroque amb '22 forats per a fer un rèquiem' se centra en el comboi del 23 de març del 1959 que va traslladar 179 cossos trobats a la província de Girona al Valle de los Caídos (actualment Valle de Cuelgamuros). Es tracta d'un oratori laic que visualitza i dona cos sonor a l'esvaïment d'aquests cossos i els seus respectius noms enterrats en fosses comunes de la demarcació de Girona. 

Miquel García, amb 'Exhumació núm.2' presenta una llista amb més de 5.000 persones soterrades en fosses comunes a Catalunya que es desvetllen a través del procediment de la pintura negra termosensible.

Les dues obres venen precedides d'un procés de recerca que demostra com n'és de complexa la memòria: noms que no apareixen, ubicacions que no es troben, recompte de cossos que ballen, familiars sense haver pogut fer el dol necessari...

Inauguració: 

Divendres 7 de juny, a les 18:30h

Comissariada per: 

Ingrid Guardiola i Meritxell Ferrer

Sinopsi: 

En els últims mesos han aparegut notícies sobre l'interès d'algunes comunitats per derogar les diverses lleis autonòmiques de memòria democràtica. L'esborrat de memòria en nom de la llibertat individual és una operació sinistra. Encara ara, es calcula que hi ha 140.000 persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, moltes de les quals es troben a les 4.265 fosses del franquisme.

A Catalunya hi ha més de 900 fosses i s'estima que només se n'han obert un 10%.

La dictadura franquista va marginar la memòria dels seus adversaris republicans i va deixar aquests morts en la pau relativa d'un dolor que -es pensava-: si es callava, desapareixia. Mentre van morint els últims testimonis de la Guerra Civil espanyola i de la postguerra immediata, la ferida i el seu dolor no només no han desaparegut, sinó que segueixen més vius que mai.

Preu: 

Entrada lliure i gratuïta

Organitza: 

Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona

Més informació: 

Web Bòlit

  • imatge de control 1per1

Et pot interessar