Sant Julià de Ramis
Sant Julià de Ramis
Carrer Major, 1
17481 - Sant Julià de Ramis
  • 972 170 909
  • sjramis@santjuliaderamis.cat
El congost i la muntanya de Sant Julià de Ramis

La Muntanya de Sant Julià de Ramis – o muntanya dels Sants Metges – és una serra situada a Sant Julià de Ramis amb una elevació màxima de 206 metres. Un espai eminentment forestal on destaca un dels indrets més característics i interessants com és el Congost del Ter, el pas natural del riu Ter i que alberga zones de gran valor ecològic, doncs es manté una mica la dinàmica fluvial poc alterada en indrets poc freqüentats.

Aquestes terres han estat poblades des de la prehistòria, comproven diversos hàbitats en la cova de Cau de les Goges, per exemple. En època ibèrica es va desenvolupar, al cim de la muntanya, un important poblat ibèric precedent directe de l’actual Girona. En època romana van sorgir algunes vil·les, i en època tardoromana i visigòtica va funcionar com a fortificació militar. Aquestes restes es poden visitar lliurement al cim de la muntanya.

Castellum Fractum

Sant Julià de Ramis sempre ha estat un enclavament estratègic per a totes les civilitzacions que han habitat aquestes terres. Per això és un bon lloc per conèixer i investigar una bona part de la història de Catalunya. Hi van ser els ibers i també els romans, que controlaven la circulació per l’antiga Via Augusta des d’aquest indret.

Al cim de la muntanya de Sant Julià, els romans van construir una gran fortalesa, el Castellum Fractum (Castell Trencat). Si et ve de gust un viatge mil·lenari, fes-hi una visita.

Església dels Sants Metges
Església dels Sants Metges

L'Església dels Sants Metges, on també s'hi ha trobat vestigis ibèrics i romans, és una església romànica protegida com a bé cultural d'interès local.

Dedicada als màrtirs Sants Cosme i Damià (els Sants Metges) està situada a dalt d'una serra en l'antic nucli deshabitat de la població, en un petit altiplà artificial, al punt més alt de la muntanya. Té una situació privilegiada des del punt de vista estratègic: al cim de la muntanya, dominant els passos que duen a les planes de l'Empordà i la Depressió Prelitoral. 

Què hi pots fer?