Arts
,
2024
Del 31 de maig al 6 d'octubre
Bòlit_StNicolau
Girona

Exposició 'Vacances amb Franco'

Exposició 'Vacances amb Franco. Els meus estius a l'Espanya franquista', una idea de Monika Anselment que, partint de les vivències i documents d'infància, com fotografies, pel·lícules, postals, bandes sonores, entrevistes i testimonis, vuit artistes duen a terme un treball plàstic i conceptual per revisar el vincle, no sempre evident, entre el boom turístic que va experimentar el país en aquest moment històric, l'esforç del règim per blanquejar el fet de ser una dictadura i la inserció d'Espanya en la lògica del capitalisme.

Inauguració: 

Divendres 31 de maig, a les 19h

Comissariada per: 

Cristina Masanés

Sinopsi: 

El 1951 arribava el turista un milió a territori espanyol. El mateix any, ho feia també el primer ambaixador dels Estats Units. Començava així una aliança entre turisme, franquisme i capitalisme que arriba fins avui. 

Mentre que per a l'estratègia geopolítica nord-americana, un país amb molta costa mediterrània i una política obsessivament anticomunista, era un atractiu irrenunciable, per a la classe mitjana del centre i el nord d'Europa, s'obria un paradís barat de sol i platges. 

Per al franquisme, el mannà del turisme portava riquesa i una modernitat suposadament desitjable. S'inaugurava així un model productiu encara vigent que ha portat a una turistització del planeta en benefici d'uns pocs gegants del sector. 

Mentre els turistes vivien en un paradís retrobat, els ciutadans havien de conviure amb la dictadura, circumstància que donava lloc a dues experiències ben oposades al mateix moment. Aquesta exposició recupera la mirada d'aquells qui, com a infants, van venir a gaudir del turisme de sol i platja, ignorant quina era la realitat social del seu destí de lleure.

Preu: 

Entrada lliure i gratuïta

Organitza: 

Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona

Més informació: 

Web Bòlit

  • imatge de control 1per1

Et pot interessar