Jump to navigation
Amb aquest artístic curt sobre l'origen de la tragèdia, Sunyer donava peu - amb orgull - a "la paleta escènica" de la 24ena edició del Temporada Alta, amb una mostra variada i extensa de la creació contemporània local, nacional i estrangera. Així, el festival exhibeix múscul amb 110 espectacles, 36 estrenes absolutes i 25 produccions i coproduccions que es podran veure en 10 poblacions diferents i en fins a 30 escenaris de Salt, Girona i altres ciutats.
“El millor que podríeu veure ho trobareu aquí”, així de contundent es va mostrar Sunyer. I no és per menys. Des del 2 d'octubre i fins al 8 de desembre, els gironins podran gaudir de noms de refèrencia com Declan Donnellan, Fabrice Murgia, Peter Brook o William Kentrige. A continuació, us deixem una guia amb les nostres propostes per al Temporada Alta del 2015:
1. Cerimònia de focEl col·lectiu d’arts de carrer Carabosse capgirarà la nostra visió del Barri Vell per oferir-nos una pista de circ, amb menjadors de foc, funambulistes autòmats, nenúfars encesos, bengales, rodes i torxes. Un espectacle inaugural màgic que deixarà petjada.
2 Mesura per mesuraQuè obtenim si mesclem un text de Shakespeare, el talent del reconegut director dels clàssics, Declan Donnellan, la companyia Cheeek by Jowl i la interpretació dels actors russos del Teatre Puixkin de Moscou? Un imprescindible rotund. Vine a veure un dels textos shakespearians políticament més punyets amb els governs.
3. El matrimoni de Maria BraunUna de les figures més rellevants de l’escena internacional, Thomas Ostermeier, torna a visitar Temporada Alta amb la ferotge història de Maria, una dona a qui el marit li ha desaparegut durant la Segona Guerra Mundial i que, per sobreviure, es veu obligada a prostituir-se. L’adaptació d’una de les pel·lícules de Fassbinder sobre la postguerra alemanya.
4. V Torneig de dramatúrgia catalanaNomés fa cinc anys que Temporada Alta va iniciar el ja conegut Torneig de dramatúrgia catalana. Es tracta d’un enfrontament entre dramaturgs catalans perquè hi exposin les seves habilitats poètiques. Els espectadors són els encarregats d’escollir el millor dels quatre combats, de les dues semifinals i de la Gran Final. Una iniciativa engrescadora que ha donat a conèixer noms actuals de l’escena catalana. Enguany, podrem veure dalt del ring Aleix Aguilà, Gemma Brió, Clàudia Cedó, Cristina Genebat, Ramon Madaula, Sergi Pompermayer, Alberto Ramos i Estel Solé.
5. Notre peur de n’êtreEl jove i virtuós director belga Fabrice Murgia presenta un retrat de la solitud extrema que amaga la nostra aïllada societat hiperconnectada d’avui. Actors, vídeo, llum, ombres, somni i realitat: un univers que evoca la por de l’ésser humà de no ser-hi.
6. The Valley of AstonishmentTA ens dóna l’oportunitat - de nou - de gaudir del mestre Peter Brook, l’home que, segons Sunyer, “ha canviat el teatre a la 2a part del segle XX”. Després d’una deliciosa ‘The suit’, de l’edició anterior, ara torna amb un viatge d’exploració i sorpresa pels misteris i les meravelles del cervell humà. Un muntatge inspirat en el poema èpic del persa Faritd Attar ‘La conferència dels ocells’,
7. BèstiesBaro d’Evel ens proposa un món salvatge on homes i animals conviuen sense les estridències del món actual. Coproduïda pel festival, ‘Bèsties’ és poesia de pista, humor, excel·lència i renovació.
8. Ubu i la Comissió de la veritatEl prolífic i prestigiós William Kentridge arriba al festival amb l’obra que el va catapultar 18 anys enrere a la fama internacional. ‘Ubu i la Comissió de la veritat’ adapta la sàtira sobre el rei embogit i despòtic en el context de l’apartheid sud-africà. Una magnífica combinació de l’univers titellaire, actors, animació i elements del teatre document.
9. L’última cinta de KrappA través de l’essència de les emocions i el treball dels actors, el director lituà Oskaras Korsunovas ha conquerit el món de les arts escèniques. El seu teatre intens i torbador ens proporciona joies com ‘L’última cinta de Krapp’, l’adaptació de l’obra de teatre de l’absurd d’un altre clàssic contemporani: Samuel Beckett. No us perdeu un monòleg interpretat per Juozas Budraitis que explica la història d’un home que enregistra la seva veu per lluitar contra el temps.
10. KokoroLali Ayguadé reflexiona a ‘Kokoro’ sobre la transformació com a destí inevitable, i per fer-ho, se serveix de diferents registres com el hip-hop, contemporània, dansa d’arrels, clown, acrobàcia i de les diferents personalitats dels ballarins. Vine a descobrir la història de quatre personatges que busquen l’amor, es fan preguntes i miren de respondre-les amb el cos.