Foto: 

Temporada Alta
Imatge d'un dels espectacles d'Orelles de Xocolata

Teatre per a tots els de casa! Els millors espectacles familiars del 25è Temporada Alta

Dansa, teatre, circ, música... Una guia per sortir de casa amb els més menuts!
Nina Pagès
,
03/10/2016
Família
A banda de les castanyes i el fred, la tardor gironina té un altre protagonista clar: el Temporada Alta. Enguany, el festival d'arts escèniques celebra el seu primer quart de segle en plena forma i amb un ambiciós programa de 100 espectacles de dansa, teatre, circ, música i cinema fins al 4 de desembre. Les famílies també hi tenen un espai molt destacat, ja que el festival els dedica una secció amb una bona pila d'espectacles per a totes les edats i els gustos. Descobrim les millors propostes!

 

1. La llavor de foc 

Com va aparèixer la vida a la terra? D'on neix un arbre? I un ou? L'únic protagonista de La llavor del foc és un enigmàtic Viatger que visita les classes dels nens i nenes de 4rt de primària de les escoles de Salt i Girona per explicar-los una pila d'històries sobre l'origen del món. Històries que recullen mites de cultures tan aparentment allunyades entre si com les de l'Àfrica central, l'Índia o Grècia. Un espectacle ple de poesia, música i imaginació que convida nens i adults a gaudir del diàleg entre cultures i a donar resposta a les grans preguntes de la història de la humanitat. El Viatger, interpretat per l'actor català i gambià Babou Cham, comparteix la seva pròpia experiència recollint mites d'arreu del món dins d'una maleta plena de terra. Un projecte coproduït per Temporada Alta amb el convenciment que la cultura és una forma d'integració i que és imprescindible la introducció de l'art a l'ensenyament. 

 

2. La gran A...ventura. La història d'un pallasso 

Marcel Gros és un dels grans pallassos actuals. L'univers del circ concentrat en un únic i excepcional artista. La gran A...ventura és un viatge per un itinerari de trenta anys de màgia, clown i riures, un recorregut guiat a través del món del clown i del seu particular univers, una autobiografia plena de mim, màgia, faquirs i comicitat. L'espectacle, que farà les delícies de grans i petits, té efectes secundaris: crea addicció. Una autobiografia esbojarrada per celebrar el seu 30è aniversari. 

 

3. Pell de llarinté, cua de tiré 

Sota la direcció de Moisès Maicas i la dramatúrgia d'Anna Soler, Temporada Alta ens presenta un conte tradicional mandinga recollit per Koumera Dlakhaby. 'Pell de llarinté, cua de tiré' narra la història de la Kumbà i en Mamadou, que viuen en un petit poblat de la selva, al Senegal. A punt de ser pares, estan tan il·lusionats que faran el que sigui per complaure el seu nadó, com ara perseguir un lleó o la reina de les girafes. Tots els ingredients que componen l'espectacle (festa, ball, alegria, naixement, cacera) es reflecteixen en una magnífica obra que combina el fons fantàstic de la rondalla I la realitat encara vigent avui de l'ètnia en el seu hàbitat tradicional. 

 

4. El Petit Príncep, el musical 

'El Petit Príncep' de Saint-Exupéry és el clàssic literari d'aquells lectors que no volen créixer mai, i des del 2014, un musical que ja ha captivat 130.000 espectadors de totes les edats. Àngel Llàcer i Manu Guix van agafar aquest meravellós personatge i van imaginar un musical amb una posada en escena de gran impacte visual i cançons de nova creació. Un gran èxit que l'any passat també va enamorar el públic gironí i que ara torna per compartir de nou l'irresistible encant d'una història eterna amb els que ja la coneixen i l'estimen i, alhora, explicar-la als qui no n'han sentit a parlar mai. 

 

5. Concerts per a nadons 

'Concert per a nadons' és la poesia feta música i dansa. Un espectacle de música i dansa adreçat a nens de fins a 3 anys que demostra que el so, a més d'escoltar-lo, es pot veure i tocar. Una inoblidable experiència de proximitat que pretén facilitar el gaudi de la música compartida entre infants i intèrprets, entre pares i mares, germans, avis i amics. El músic i pedagog portuguès Paulo Lameiro va plantar, ara fa sis anys, la llavor del projecte amb els reeïxits Concertos para bebés. Des de llavors, un grup de joves músics i ballarins dirigits per Carles Pedragosa i formats per Lameiro, han posat en marxa aquest nou projecte artístic que, any rere any, fa les delícies de grans i dels més petits. 

 

6. Funky, Funky! 

Apropar els més petits a la música moderna i fer-los ballar. És l'objectiu de 'Funky, Funky!', el nou espectacle d'Orelles de Xocolata, una extensió per a tota la família del col·lectiu gironí Orella Activa. Després de 'Avui fem Pop' i 'I love Rock&Roll', la Xocobanda farà ballar grans i petits a ritme de James Brown, Stevie Wonder, Bruno Mars o el gloriòs repertori de la Motown, entre d'altres, i els seus temes de la millor música ballable. Una experiència multisensorial que complementa la bona música amb el circ, la dansa aèria, les coreografies i moltes més sorpreses de la companyia Estampades. 

 

7. Renard o El llibre de les bèsties 

La faula, fer parlar els animals, és la manera més divertida de mostrar les febleses dels humans. Ho sabien els antics i també Ramon Llull quan va escriure El llibre de les bèsties. Marc Rosich i Clara Peya han fet del clàssic català un brillant musical per a tots els públics, amb la guineu Renard com a protagonista. Una rabosa que vol disputar el tron al Rei-Lleó. L'astut Renard aprofitarà les picabaralles que hi ha a la cort entre carnívors i herbívors, i començarà a maquinar plans per regnar sobre tots els animalots. Un espectacle vibrant i esbojarrat ple de lleopards, bous i elefants i algun humà ben animal que deixarà ben palès que els pecats –capitals o venials– dels éssers humans són eterns. 

 

8. Superbleda 

És un avió? És un ocell? No, és la Superbleda. Tots tenim superpoders, els tenim tan amagats que costen de trobar, però, quan els necessites, apareixen. La Superbleda té la força d'una formiga perquè pot aixecar set vegades el pes d'una formiga, té el poder de desaparèixer perquè només aclucant els ulls ja no hi és, i pot salvar a qui convingui només dient "un-dos-tres-salvats". Però quan sorgeixi un problema real, ella tindrà el superpoder més real de tots: la imaginació. 

 

9. El buit

 

A vegades, la vida es pot veure afectada per l'aparició d'un gran buit dins nostre. Un forat que ens porta directament a un altre estat d'ànim. Sovint, en comptes d'acceptar-lo, l'intentem omplir d'històries. El Buit és un espectacle de dansa inspirat en el llibre homònim de l'escriptora i il·lustradora Anna Llenas que veu l'art com una teràpia. Un llibre que és tot un fenomen editorial i que parla de la resiliència i la capacitat de sobreposar-se a l'adversitat i trobar-hi un sentit. Les companyies gironines Impàs i Estampades expressaran, a través del cos i el moviment, amb la dansa aèria i la contemporània, tot un món d'emocions.

Més informació: 

Espais, horaris i entrades al web del festival.

A

També et pot interessar