Nina Pagès
,
02/03/2015
Fires i festes

Gregori Matamala: "Volem passar a un altre nivell"

Els Diables de l'Onyar han iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma TotSuma
Gregori Matalama dels Diables de l'Onyar

Foto: 

Paula Meijide
L’olor de sofre i els primers trons de la banda ens desperten aquella emoció gairebé infantil. Aviat s’encendran les primeres carretilles i la gent començarà a córrer per escapar de les brases dels entremaliats Diables de l’Onyar. Tothom qui, alguna vegada, ha entrat a un dels seus correfocs, ha descobert que són molt més que un grup de pirotècnica.
"Hi ha molta gent que ens segueix i que està interessada en els nostres espectacles. Per això, intentem no ser repetitius i fer coses noves".

En 27 anys d’història, aquesta associació ha anat creixent fins a esdevenir un referent a la ciutat de Girona. El proper repte de l’entitat és millorar els seus espectacles. Per fer-ho, ha posat en marxa ‘Encén el foc dels Diables’, una campanya de crowdfunding de la plataforma TotSuma. Parlem amb el president de l'entitat, Gregori Matamala.

-Com neix la idea d’iniciar aquesta campanya de finançament col·lectiu?
L’any passat, durant  l’actuació de les Festes de Sant Narcís, vam fer un eix d’animació a la plaça final que incloïa llums i so. L’Ajuntament ens va deixar el material, però no era suficient per cobrir tota la plaça. Ens va agradar molt la idea i el resultat va ser molt bo, el que passa és que faltava més il•luminació i música. Per això, vam decidir fer aquesta campanya amb Tot Suma per poder comprar focus, taules de so, etc… D’aquesta manera, podrem fer actuacions molt més espectaculars. 

- L’objectiu és aconseguir els 4.500 euros per comprar material, doncs?
Bé, també volem fer un salt qualitatiu. Normalment, la llum dels espectacles la fan els petards. El que volem és passar a un altre nivell i oferir un joc de llums, so, ombres i, possiblement, projeccions.  

- En aquest moment, compteu amb més de 1.000 euros en aportacions. Creieu que assolireu el repte en 20 dies? 
Esperàvem aconseguir una mica més. El problema és que, si no arribes a la xifra final, no obtens res. Estem movent-nos per cercar més suport. Ens agradaria que la gent s’animés a col•laborar.

- A banda d’ajudar als diables, quins beneficis poden tenir els mecenes?
Per cada tipus d’aportació, que va des dels 10 euros fins als 1000 euros, hi ha diferents premis: samarretes, mocadors, jerseis… I les recompenses més grosses són un mini Castell de focs, una actuació de la banda o l’oportunitat de ser diable per un dia.

- Per què és important donar un cop de mà a projectes culturals com els de Diables de l’Onyar?
Fins ara, només rebíem diners de l’Ajuntament, i tot anava destinat a pagar els petards. Hi ha molta gent que ens segueix i que està interessada en els nostres espectacles. Per això, intentem no ser repetitius i fer coses noves. El que passa és que, si segueixes tota la temporada, sempre tindràs la sensació d’haver vist moltes de les coses que fem.
Si aconseguim la xifra de la campanya, podrem fer coses molt més xules i serà un plus per la gent que creu en els Diables. 

- Quin futur creieu que us espera?
Seguir creixent, sense parar. I cremar-ho tot.

Més informació: 

Pàgina web dels Diables de l'Onyar:

http://diablesonyar.org/

També et pot interessar