Irene Solà

Foto: 

Cedida
Chantal Maillard

Els 8 imperdibles del MOT (Suspès)

Les converses més esperades del festival literari de Girona i Olot
Mar Molero Dolz
,
11/03/2020
Llibres
El Festival MOT 2020 arriba un any més per compartir i reflexionar sobre literatura. La present edició es planteja com a integració de totes les arts que viuen i conflueixen en els llibres per explorar qüestions sobre la condició narrativa; la representació com un collage que, des de cada fragment, ens situa en un món ple d’històries que ens connecten amb la multiplicitat. La historiadora de l’art Glòria Bosch Mir, comissària de la setena edició del festival, ens porta un repertori de noms i converses que ens endinsaran en “un collage que creix amb les paraules”. Del 26 al 28 de març les activitats del MOT es concentraran a Girona i del 2 al 4 d’abril a Olot.

1. Un collage de camins infinits
Amb Perejaume, Jordi Lara i Víctor Sunyol
Els escriptors Perejaume, Jordi Lara i Víctor Sunyol, en diferents moments de la seva vida, han compartit complicitats i poden parlar, en ple coneixement de causa, de la importància del collage en el seu procés creatiu particular.  Perejaume, a través de l’escenari canviant de la naturalesa, ha pogut descobrir les diferents experiències sensorials i les connexions entre les obres de creadors diversos. Lara, en els seus llibres, ha fet una barreja de gèneres i hi ha introduït una reflexió que es desdobla des de la paraula fins a la imatge. Sunyol, per la seva banda, ha treballat per desdibuixar fronteres i per buscar els camins visuals i literaris que intervenen en el procés creatiu, tot i ser conscient dels límits de la pròpia expressió.
Quan? El 26 de març a les 18h
On? Biblioteca Carles Rahola de Girona.


Irene Solà

2. Des de quina veu?
Amb Irene Solà i Eva Vàzquez
A 'Canto jo i la muntanya balla' hi parlen els éssers humans, els animals, els elements de la naturalesa, els personatges de la mitologia i tot allò que, a través de l’experiència i el coneixement, entreteixeix les capes de la memòria. Irene Solà és escriptora i artista, i en el seu procés de recerca i d’aprenentatge ha aconseguit pujar muntanya amunt perquè aquesta parli i expressi aquell “espai de vida que, malgrat tot, permet tirar endavant”. A la seva novel·la s’hi manifesten les diferents maneres de situar-se al món, i ho fa qüestionant-se i repensant com ens arriba d’esbiaixada la història en funció de qui l’escriu. En aquest diàleg l’acompanyarà Eva Vàzquez, una veu de l’àmbit artístic que sempre afina l’escolta i la mirada.
Quan? El 26 de març a les 20h
On? Biblioteca Carles Rahola de Girona

3. Què esperem veure-hi, en una pintura?
Amb Tracy Chevalier i Eva Piquer
Tracy Chevalier defineix un bon relat com la màgia de construir un viatge i d’explicar històries per donar sentit al món i a les nostres vides, com si enfocar les petites coses es convertís en una lupa-mirall de móns interiors que es transformen. Acostuma a començar les seves novel·les amb imatges, pintures i tapissos, com és el cas de 'La noia de la perla' (1999), que parteix del conegut quadre de Vermeer. Aquest contacte li permet viatjar de la ficció al procés creatiu de l’obra, passant pel seu context històric. És el joc entre el que es veu i el que no, els “colors falsos” de Griet que no es corresponen amb els objectes representats i que li serveixen per descobrir i aprendre que les coses no sempre són com creiem. La conversa es farà amb la periodista Eva Piquer.
Quan? El 27 de març a les 22h
On? Biblioteca Carles Rahola de Girona

4. Crear, organisme viu i en constant expansió
Amb Chantal Maillard i Pere Parramon
Un dels molts descobriments que es poden fer entre les diferents publicacions de Chantal Maillard, poeta i assagista, és la lectura del seu llibre 'La baba del caracol' (2014), perquè permet revisar el concepte i les múltiples ramificacions de la creació. I l’objectiu d’aquesta edició del MOT és parlar sobre tot allò que ens configura, el fet de crear com una xarxa de connexions que creix i esdevé obra a través de diferents formes d’expressió, lluny dels codis mercantils que pretenen establir caselles separades. Maillard, doncs, conversarà sobre paraules, transvasaments i ficcions col·lectives amb Pere Parramon, escriptor, curador d’exposicions i autor d’una primera novel·la amb una altra a punt de sortir del forn.
Quan? El 28 de març a les 18h
On? Biblioteca Carles Rahola de Girona


Ingrid Guardiola

5. I sempre és una altra cosa
Amb Alicia Kopf, Eloy Fernández Porta i Íngrid Guardiola
Les exposicions d’Alicia Kopf ofereixen material visual i literari per escriure, i a 'Germà de gel'  (2016), vinculada amb la seva proposta artística 'Seal Sounds Under The Floor', es qüestiona la polaritat entre interior i exterior, subjectiu i privat, i singular i universal, amb un relat que alterna aspectes científics i històrics amb els personals. El diàleg amb Eloy Fernández Porta, doctor en Humanitats, crític, assagista, guionista d’obres de videocreació i comissari, permet establir complicitats entre ells, però també entrar de ple en la visió lliure d’un autor transgressor i satíric que ens posa unes altres ulleres per veure el món de l’art, amb un exemple contrastat a L’art de fer-ne un gra massa (2018). Moderarà la conversa Íngrid  Guardiola, assagista, realitzadora audiovisual i investigadora cultural.
Quan? El 2 d’abril a les 20h
On? Sala El Torín d'Olot

6. Ignot
Amb Manuel Baixauli i Glòria Bosch
Manuel Baixauli és un autor ple de misteri que rebutja les etiquetes i ens situa en un joc de  miralls en el qual conviuen pensament, crítica, literatura, creació, pintura, música, cinema, humor, cabreig, idees fixes, inquietud, escenes efímeres, gestos, imaginació, poesia, depuració i nuesa. L’experiència de llegir-lo és un doble procés de descobriment: el dels personatges i com a mesura que s’avança en l’argument dels seus llibres tot esdevé un mateix món. 'Ignot' és la novel·la que ha publicat enguany, on parla de la seva necessitat de crear i on evidencia que és un pintor que escriu i un escriptor que pinta. En conversarà amb la comissària del MOT  2020, Glòria Bosch, que ja es va fixar en ell a 'La cinquena planta' (2014), una obra que la va dur fins a Espiral (1998-2014) i també cap als articles recollits a 'Ningú no ens espera' (2016).
Quan? 3 d’abril a les 18h
On? Sala El Torín d'Olot

7. Cruïlles. Entre el silenci i el soroll
Amb Ignacy Karpowicz, Jordi Coca i Marta Romagosa
El sense sentit que té com a teló de fons una societat que ignora les coses importants ens introdueix en el món literari d’Ignacy Karpowicz. Amb 'Sońka', la novel·la que acaba de publicar aquest escriptor polonès i traductor, provoca una reflexió necessària de com la literatura pot jugar i mercantilitzar les emocions, de com un encontre d’un director de teatre amb una dona vella i solitària es pot transformar en art portant el dramatisme de la seva història a l’escenari. Un altre autor d’intensitats, Jordi Coca, a 'Paisatges de Hopper' (1995), ja ens va presentar, i ens el mostra novament, un món centrat en el temps suspès, en l’absència d’allò que semblava callar. Moderarà la conversa la periodista Marta Romagosa.
Quan? El 3 d’abril a les 22h
On? Sala El Torín d'Olot

8. El món és a tot arreu
Amb Bernardo Atxaga i Anna Guitart
'Casas y tumbas' (2020), la darrera novel·la de Bernardo Atxaga, ens permet establir un cercle de connexions entre els seus llibres, l’ús poètic del llenguatge, la manera de teixir les imatges, els records, els paisatges, els espais interiors i el ritme del text. Ens parlarà del procés constructiu, d’aquests fragments que s’encenen de sobte i ens traslladen a altres llocs, de com l’escriptura és per a ell un intent d’arribar al “moviment que és a tot arreu”. Però també entrarem en els seus setze alfabets i les diferents maneres de narrar. A 'Lista de locos y otros alfabetos' (2019), amb una sàvia ironia, fins i tot podem desmuntar algunes paraules com creador, artista... Hi conversarà la periodista cultural Anna Guitart.
Quan? El 4 d’abril a les 18h
On? Sala El Torín d'Olot

Més informació: 

A

També et pot interessar