Rodrigo Cuevas

Foto: 

Cedida
Rodrigo Cuevas iniciarà la nova gira de 'La Romería' a l'(a)phònica

Les 6 propostes singulars de l'(a)phònica

Del 30 de juny al 2 de juliol arriba la 19a edició del Festival de la Veu de Banyoles
Surtdecasa
,
20/06/2023
Música
Del 30 de juny al 2 de juliol arriba la 19a edició de l'(a)phònica a Banyoles amb una programació singular, diversa i arriscada, on la veu serà la protagonista amb cançó d'autor, beatbox, barbershop, clàssica o pop-rock. Hi trobarem propostes consolidades com Rodrigo Cuevas, Pau Vallvé, Mireia Vives i Borja Penalba, Maria Coma o Cocanha, juntament amb noms més desconeguts pel gran públic com Mar Pujol o Toni Casassas. Com a estrenes, el festival comptarà amb 'Gràcies per venir' de La Ludwig Band; 'La Romería' de Rodrigo Cuevas i 'Vocal Roots' de Maria Coma. I com a primeres actuacions a Catalunya, tindrem 'Isaac et Nora'; '20-20' de Mazoni i 'Bon Veïnatge' de Cor de Teatre, una coproducció del festival juntament amb 'Gràcies per venir'. Us hem destacat les propostes més singulars.

1. Rodrigo Cuevas
Rodrigo Cuevas celebrarà aquí el primer concert de la nova gira anomenada 'La Romería'. Des de la terra de Piloña, Astúries, Rodrigo Cuevas es projecta cap a l’univers sencer. Després d’una llarga i reeixida gira amb 'Trópico de Covadonga', l’artista ha cuinat el seu tercer àlbum d’estudi, produït per Eduardo Cabra i gestat a banda i banda de l’Atlàntic. Després d’actuar a l’(a)phònica l’any 2021 i exhaurir totes les entrades, Rodrigo Cuevas ha escollit el festival per iniciar la nova gira. Una proposta extravertida, calenta, ballable, ambiciosa, alegre i, possiblement, èpica, en un espai propici per a la celebració i la comunió, i per sentir-nos lliures de prejudicis.

 

El duet occità cocanha també actuaran a l'(a)phònica | Foto: Cedida
2. Cocanha
Un altre dels plats forts és l'espectacle de Cocanha. Polifonies, la llengua i la tradició occitanes com a protagonistes i un missatge que qüestiona la relació amb la norma social. Aquesta és la proposta del duet occità Cocanha, format per Lila Fraysse i Caroline Dufau. Les seves veus es projecten al ritme de la pulsació dels tambors de cordes i la percussió corporal, i porten el repertori tradicional occità al seu terreny de joc. Enguany tornen a l’(a)phònica, amb deu anys de complicitat artística, per oferir una nova explosió de sonoritats, mitjançant la dansa i noves vies de creació, sempre amb la llengua i la tradició occitanes com a centre.

3. Maestro Espada
Com qui ha estat un temps fora de casa i ara hi torna amb la mirada curiosa del visitant, els germans Alejandro i Víctor Hernández s’han submergit en la tradició musical de la seva terra natal, l’Horta de Múrcia, per gestar Maestro Espada, un projecte en què tradició i electrònica conviuen sense complexes. Sintetitzadors i castanyetes ens obren la mirada en cançons que es claven a l’ànima i que aprofundeixen en les seves arrels; peces que renoven la tradició musical i enllacen amb l’avantguarda.

4. Marc Parrot i Eva Armisén
Aquest espectacle infantil està recomanat a partir de 3 anys. Els actors i les actrius són, possiblement, la cara més visible del teatre. Però les funcions imprescindibles són moltes més. A 'Tinc un paper', el reconegut músic Marc Parrot ens n’explica els diversos oficis (direcció, disseny de vestuari, il·luminació…) mitjançant les seves cançons, i la pintora Eva Armisén il·lustra en directe, amb el seu traç vital i optimista, tots els personatges que en Marc canta. Una proposta multidisciplinària per a tota la família, per conèixer com es crea un espectacle des de dins.

5. Maria Coma
Maria Coma estrena oficialment espectacle a Banyoles. La veu i la seva relació amb el cos humà centra el darrer projecte de la cantant, compositora i pianista. Després de sis anys vivint a Berlín, l’artista presenta 'Vocal Roots', una peça d’arts escèniques que descansa en un punt de trobada entre música i performance, que es publicarà en disc a final d’any. A l’escenari, Maria Coma es presenta com un organisme humà en vibració i ressonància, transformant i processant allò més orgànic. Explora les arrels, l’origen i la pertinença mitjançant sons, respiracions, moviments, melodies, polifonies en cascada i batecs. Un bany d’estímuls sensorials, en un espai sonor enginyosament ideat, que atrapa i remou l’espectador.

 

Isaac et Nora actuaran per primera vegada a Catalunya | Foto: Cedida
6. Isaac et Nora
Com hem dit, aquesta serà la primera de les seves actuacions a Catalunya. Amb una col·lecció plena de versions que endolceixen i actualitzen algunes de les cançons més emblemàtiques del repertori popular llatinoamericà, els germans francesos Isaac et Nora -juntament amb el seu pare, Nicolas-, s’han convertit en un fenomen viral global i han conquistat el públic de mig món: els seus vídeos, on destaquen gèneres com el bolero, l’havanera o la cúmbia, acumulen desenes de milions de reproduccions. L’any 2021 publiquen el seu primer disc, 'Latin & Love Studies' (Madame Vodevil, 2021) amb clàssics com 'Veinte años', 'Lágrimas Negras' o 'Gracias a la vida', entre d’altres, que emocionen per la seva senzillesa. Enguany, llancen el seu primer àlbum de versions originals, 'Première Chansons'. Després de recórrer el continent americà en una gira de dinou concerts en nou països, ara Isaac i Nora desembarquen a Europa, amb parada a Banyoles inclosa. Una d’aquelles propostes que parlen directament a l’ànima.

Més informació: 

Web (a)phònica
Facebook (a)phònica
Instagram (a)phònica

A

També et pot interessar