Manu Chao

Foto: 

Kleila Renessi
Manu Chao actuarà en format acústic

Els 6 imperdibles que barregen tradició i contemporaneïtat a l'(a)phònica

Del 24 al 26 de juny, comptarà amb quaranta propostes per a tots els públics
Surtdecasa
,
13/06/2022
Música
El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, arriba a la divuitena edició del 24 al 26 de juny amb propostes exquisides que tenen en compte tant el patrimoni musical oral com la creació més contemporània. Durant tres dies, comptarà amb quaranta propostes per a tots els públics. L’(a)phònica continua fidel als objectius que es va marcar des dels seus inicis: esdevenir un festival de ciutat, amb la complicitat i implicació de diferents entitats i organismes, i oferir una programació que explori propostes artístiques al voltant de la veu, amb artistes consagrats i altres per descobrir. Us hem destacat les propostes imperdibles!

1. Manu Chao acústic
Un gran concert a peu dret on hi haurà alegria, lluita i compromís. Manu Chao (París, 1961) després d’una prolífica etapa com a líder de Mano Negra, a finals dels anys 90 l’artista va emprendre la seva carrera en solitari i va presentar 'Clandestino' (1998), un àlbum que crearia escola. Des de llavors, el músic ha continuat forjant una carrera compromesa, rebel i fora dels grans focus. En aquest concert, pujarà a l’escenari amb la seva guitarra, en format acústic, acompanyat de Lucky Salvadori (guitarreta) i Philippe Teboul (percussió). En el repertori, temes nous i de sempre; músiques híbrides, fruit de la trobada entre cultures. En les seves pròpies paraules: "Móns a l’inrevés, vides tómboles, veïnes del pati i malegries. Comiats clandestins, carrers i més carrers, casaments, banquets, desapareguts i males vides".
> Quan? Divendres 24 de juny (+info)

 

Anna Ferrer presentarà 'Parenòstic' | Foto: Sílvia Poch
2. Anna Ferrer
Confessa que als tres anys ballava jotes i fandangos, tot cantant cançons tradicionals. L'artista menorquina Anna Ferrer és una de les veus més sol·licitades de l’escena actual, amb una relació profunda amb la tradició que l’ha portat a l’OMAC (Orquestra de Música d’Arrel de Catalunya), al projecte Vega, en el marc del Càntut juntament amb Paula Grande, o a presentar les seves pròpies composicions, en què combina amb creativitat el llegat tradicional amb l’actualitat. Ara presenta 'Parenòstic', un espectacle cru i sofisticat, dirigit per Niño de Elche, en el qual posa en equilibri els seus dos universos: tradició i creació. Amb temes propis inspirats en el seu folklore desacomplexat, basat en la seva pròpia experiència d’oralitat, a la seva música hi caben jotes, fandangos, romanços i també ranxeres i boleros, sense oblidar la recuperació de les tonades de camp que han anat caient a l’oblit. Un homenatge a la saviesa popular i a la seva Menorca natal, on de l’almanac en diuen, precisament, parenòstic.
> Quan? Divendres 24 de juny (+info)

3. Rodrigo Laviña y su combo
El nom de Rodrigo Laviña (Pirat’s Sound Sistema, At Versaris) destaca entre els mestres de ceremònies de referència del país. Directament de la factoria d’Extraño Weys, es presenta acompanyat d’un combo d’alt nivell, format per alguns dels millors intèrprets de l’escena jazzística nacional. Premiat com a millor disc de músiques urbanes segons la crítica de la revista Enderrock, Rodrigo Laviña y su combo (SIL Records, 2021), esdevé un treball preciosista amb textures com la psicodèlia seixantera, l’homenatge al pop català ie-ie o la música brasilera. Un treball arriscat i innovador que porta el rap fet en català a escenaris i sonoritats mai abans explorades.
> Quan? Dissabte 25 de juny (+info)

 

Marc Parrot i Eva Armisén presenten 'Tinc un paper' | Foto: Cedida
4. Marc Parrot i Eva Armisén
Marc Parrot i Eva Armisén presenten l'espectacle familiar 'Tinc un paper', recomanat a partir de criatures de 3 anys. Els actors i les actrius són, possiblement, la cara més visible del teatre. Però les funcions imprescindibles són moltes més: la directora, el dissenyador de vestuari, la il·luminadora, l’escenògraf, el productor... Sense tots ells, no hi hauria espectacle! A 'Tinc un paper', el reconegut músic Marc Parrot ens explica aquests oficis mitjançant les seves cançons, i la pintora Eva Armisén il·lustra en directe, amb el seu traç vital i optimista, tots els personatges que en Marc canta. Una proposta multidisciplinar per a tota la família, per conèixer com es crea un espectacle des de dins, perquè tots hi tenim un paper.
> Quan? Diumenge 26 de juny (+info)

5. Cor Jove Amics de la Unió
Una coproducció d’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles, Fira Mediterrània Manresa, Càntut, Teatre Auditori de Granollers i Museu de la Vida Rural. Gràcies a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, del 1922 al 1936 es van documentar més de 40.000 cançons que pertanyen al patrimoni oral dels nostres avantpassats. A partir d’aquest repertori, el Cor Jove Amics de la Unió, amb David Soler i Marcel Bagés, porten a l’escenari el testimoni de les melodies que a principis del segle XX acompanyaven milers de pagesos durant les jornades al camp. Les tonades marcades pel ritme de les aixades, les forques i les falçs, reviuen ara polifònicament, en una proposta inèdita que combina harmonies complexes, ritmes corporals, els propis sons de les eines i sintetitzadors.
> Quan? Diumenge 26 de juny (+info)

 

Birds on a Wire | Foto: Jeremiah
6. Birds on a Wire
Coneguda per ser la cantant de Moriarty, Rosemary Standley és una de les veus més destacades de la música contemporània francesa. Dom La Nena és una cantant i violoncel·lista que s’ha forjat com una brillant i inspirada cantautora i, al mateix temps, una instrumentista versàtil. Juntes formen Birds on a Wire, un duo que s’anomena així en homenatge a la coneguda cançó del cantautor canadenc Leonard Cohen. A l’(a)phònica podrem descobrir la seva atmosfera encantadora, eclèctica, minimalista i intemporal, en una recopilació de cançons rica en bellesa i emoció.
> Quan? Diumenge 26 de juny (+info)

Més informació: 

A

També et pot interessar