Un dels espectacles de l'anterior edició

Foto: 

Ajuntament de Sort

Hi havia una vegada Lo Llumener, el Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils

El viatge és el fil conductor de la tercera edició del festival que se celebra a Sort el 6 d’octubre
Laia Singla
,
30/09/2018
Família
Tot el que passi a Sort el dia 6 d'octubre es pot explicar començant per un "Hi havia una vegada..." perquè hi havia una vegada un grup d'artistes i associacions culturals pallareses que van veure la necessitat d'explicar el que feien. Hi havia qui explicava històries, hi havia qui les dibuixava, n'hi havia que parlaven pallarès, n'hi havia que escrivien contes i hi havia molta gent disposada a escoltar i participar. Hi havia una vegada un poble de muntanya il·luminat per la literatura, ple d'espectacles, contes, tallers, una biblioteca a cel obert, exposicions i una petita Fira de Contes i Àlbums Il·lustrats. Hi havia una vegada una experiència!

Hi havia una vegada ... un viatge
El festival es defineix de petit format d'àmbit rural i de muntanya i és un focus d'experiències literàries i artístiques. Amb l'objectiu inicial de generar un espai cultural de trobada familiar al voltant de la cultura i la literatura, es consolida en aquesta tercera edició com un dels epicentres creatius pirinencs i també com a referent dins l'àmbit educatiu. Lo Llumener és una proposta cultural participativa, que es recolza en la cultura activa. Un dels objectius de l'organització és acostar al territori propostes culturals de gran qualitat, que difícilment es programarien lluny dels grans centres de població. Com a novetat d'enguany hi ha la incorporació del viatge com a fil conductor del festival. I és que, els viatges són l'origen de moltes històries, però a més, créixer, desenvolupar-se, la criança... també són viatges de què el descobriment en forma part.

Hi havia una vegada .... una experiència vivencial 
Fa tres anys naixia Lo Llumener i el nom no podia estar més ben trobat, perquè relliga els grans conceptes del Festival. I és que, un llumener és un llum d'oli, que s'emprava antigament per il·luminar les nits, de la mateixa manera que s'il·luminaven els primers llibres a la fosca Edat Mitjana amb il·lustracions de colors vius. Al voltant d'un llumener també s'hi explicaven històries molt abans de l'arribada de l'electricitat, moltes de les quals han arribat a nosaltres. Lo Llumener ens proposa viure en família la descoberta de l'univers literari infantil i juvenil com a espectadors però també com a part activa. Per això el dia 6, Sort s'omple d'activitats. Us n'expliquem algunes!

  • imatge de control 1per1

Tangram poètic - D'11:30 a 13:30h al Parc del Riuet 
Potser evocant els cal·ligrames de Papasseit, aquest joc proposa donar forma i volum a les creacions poètiques dels participants, convertint les paraules en figures de tangram.

Exposició ' l'Àvia feliç' (Joana Raspall) - D'11:30 a 19h 
Joana Raspall no podia faltar a Lo Llumener. Per això aquesta expo ens mostra el treball que 37 il·lustradors ebrencs han fet basant-se en els seus poemes, 37 mirades a l'univers colorista i d'amor a la vida de les obres 'Com el plomissol' i "Escaleta al vent"

Petita Fira d’ Àlbums Il·lustrats - D'11:30 a 19h 
Uns dels protagonistes del festival són els llibres, carregats de propostes fresques i de qualitat, sempre des d’una visió d’igualtat, i des d’un punt de vista crític.  Les editorials convidades d’enguany són Blackie Books, El Cep i la Nansa, Edicions Salòria, Libros de las Malas Compañías, Ediciones Ekaré i, com no podia ser d’altra manera, Cambuleta.

Biblioteca 'a cel obert' - D'11:30 a 19h Parc del Riuet 
El parc del Riuet esdevé una biblioteca a l’aire lliure, amb un espai habilitat amb butaques, coixins i un munt de llibres per descobrir cadascú al seu ritme.  Els llibres del fons procedeixen de les maletes pedagògiques de l’Associació de Mestres Rosa Sensat ‘Guerres que no s’acaben’ i cerquen la lectura crítica, impulsar la lectura, afavorir la integració de les persones desplaçades i potenciar l’empatia i la solidaritat a partir del coneixement de la seva realitat.

Contacontes 'Cuentan en África' - 11:30h
La lleonesa Ana Griott explicarà contes de la tradició oral africana que sorprenen i ens faran viatjar a una realitat cultural ben diferent.

Taller de  Rap-Poesia Moderna - 12h Espai Jove, casa Natzaret
El raper Fetitxe 13 impartirà aquest taller de rap com una forma de poesia moderna amb bases rítmiques contundents. El raper forma part de Versembrant, una escola popular itinerant que és també un projecte per fomentar la consciència crítica del jovent, mitjançant l’art urbà i el hip hop.




Espectacle 'Gnoma' - 13h Escenari Principal 
La companyia Pea Green Boat ofereixen “Gnoma”, un espectacle de titelles sobre el repte de la convivència i l’amistat, les diferències i l’acceptació dels altres. Les protagonistes són la gnoma Gwendolyn i la seva amiga Matilda, l’ocell.

Espectacle 'Post' - 16:30h Escenari Principal 
'Post' és un espectacle de carrer sense text però amb titelles, música i teatre gestual. La proposta ve de la companyia Engruna Teatre i explica els mecanismes de la correspondència en els que paquets, cartes i bústies esdevenen històries d’amor i tendresa. En acabar l’espectacle, els nens i nenes podran deixar una carta a la bústia de Post a canvi d’una carta d’un altre infant que hagi vist l’espectacle en un altre lloc.  

Narració Oral del conte 'La cançó del bosc'  Escenari Principal
L'Àlex Tovar és l'autor d'aquesta faula protagonitzada per arbres, ocells i humans. Amb la narració de la història i les il·lustracions en directe de l'Àfrica Fanlo, descobrirem la importància del respecte per la natura, els cicles naturals i a no malbaratar recursos.

Taller Exploradors, al poema!  Taller familiar de Poesia Canalla amb Josep Pedrals 17:30h
En Josep Pedrals és un incondicional de la poesia. Aquest rapsode juganer i poeta en viu, ens invita a viure una aventura per explorar els misteris de la creació poètica. Un seguit de jocs per arribar a l’essència de la poesia, tot potenciant la creativitat.
 



Espectacle “Cuidem-nos” per Ovidi 4 - 22:30h 
La cultura revoluciona i és revolució. Així podríem resumir l'espectacle Cuidem-nos d'Ovidi 4. Emmarcat dins les propostes per adults, aquest espectacle és un homenatge a Ovidi Montllor amb textos de diversos autors que recorre moments de la vida compromesa del cantautor alcoià i els enllaça amb l'actualitat amb el lema #cuidemnos.

Més informació: 

A