Jump to navigation
Mentre la Castanyada parteix de la premisa que el 31 d’octubre fa el fred suficient per haver-se d’escalfar amb una paperina de castanyes, convida a tancar-se a casa i entrar en calor amb un gotet de moscatell, el Halloween convida a sortir, a disfressar-se i a enfrontar-se amb humor a una de les grans pors de l’ésser humà: la mort. A les escoles i els espais de cultura popular segueixen apostant fermament per la Castanyada, els espais d’oci i de trobada de joves cada cop es decanten més pel Halloween. Tots? Bé, de festes n’hi ha per a tots els gustos, en un ampli ventall de criteris:
*Halloween 100%, màrketing ‘facilón’: Aquestes festes s’anuncien amb carbasses endimoniades, cases encantades i algun eslògan del tipus “una nit terrorífica” o “t’ho passaràs de mort”. Mai falla: prometen festa grossa, amb espectacles o decoració que no escatima en detalls (ni en pressupost) i ofereixen allò que prometen: festa, festa i festa. Sovint, també un xupito gratis si hi vas disfressat. Discoteques com el Drinkking de Sabadell o Idyllic, a Terrassa, en són exemples.
*Zombie Walk: Aquestes desfilades de moda (que estan de moda, volem dir) també requereixen que hi vagis disfressat. Aquest any el Vallès semblarà la “World War Z”, però tot fa pensar que Brad Pitt no té pensat celebrar el Halloween per aquestes terres. Llàstima. Aquella idea estrafolària que es podia veure al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges s’ha anat escampant i ja és per tot arreu. Vigileu no us mosseguin. En podreu trobar a Santa Perpètua de Mogoda la nit del 31, i a Cerdanyola del Vallès, molt més realista, conviden a “unir totes les despulles humanes” el dia 1 de novembre, “l’endemà”. Pels qui ho donen tot per la Castanyada.
*Passatge del terror: Una versió més ‘light’ però potser més terrorífica és el popular “passatge del terror”. En aquest cas és l’entitat organitzadora la qui es disfressa i decora un espai, habitualment destinat a usos públics, per a fer cagar de por a petits i grans. A Viladecavalls se n’encarrega el grup de teatre Bastim, i a Santa Perpètua de Mogoda, La Promotora i l’associació Moguda Perpètua.
*Castaween. Posicionar-se és sempre un risc, i hi ha qui no vol fer enfadar la clientela. Darrere aquest eufemisme s’hi sol amagar una festa de Halloween (festa de disfresses amb ambientació de ‘terror’) o bé una festa, així, sense additius. És l’opció del col·lectiu LGTB de Terrassa. L’opció oposada (però que com en els girs de 360º, et deixa al mateix lloc) és la de posar tots dos noms, com a Santa Perpètua. Això sí, amb concurs de disfresses…
*La Castanyada: també sol ser una festa normal i corrent la que s’anuncia com La Castanyada. I és que… com s’ambienta una festa nocturna de La Castanyada? No podem fer una guerra de panellets, ni una torrada col·lectiva de castanyes. Sí, de moscatell sí però… alerta l’endemà! Aquest seria el cas de la Nova Jazz Cava de Terrassa, on els encarregats d’ambientar la nit seran SoulSystem DJs, però no es preveu res excepcional. Com tampoc ho serà al Balboa, de Sabadell, on punxa l’habitualíssim Deckart… Això sí, també hi ha qui celebra la Castanyada amb ple convenciment, com és el cas del Local de Ripollet, que fan una festa amb el lema: “ni truc, ni tracte: aquí fem Castanyada”. Lema que també apareix al cartell de dijous de La República del Ritmo, que conviden directament a agafar “El Castanyot”. Per això fan la Zombie Walk l’endemà.
*Sortir per la tangent: seria el cas de l’Ateneu Candela, per exemple. Davant la dicotomia, han decidit apostar per una “Nit de Bruixes”. Sí, té certa vinculació amb l’obscuritat i el terror, però no és el que us penseu: el 27 d’octubre de 1619, cinc dones van ser penjades a Terrassa acusades de bruixeria. Aprofitant l’efemèride, han decidit recrear algunes escenes d’aquella època a través del teatre i el circ, i fer-ho la nit del 31 d’octubre.
Qui no trobi una festa al seu gust…