Castanyada

Foto: 

Cedida
Infants buidant carabasses

Les 5 maneres de celebrar la Castanyada a casa

Propostes per gaudir el 31 d'octubre a casa o en petit comitè
Surtdecasa
,
17/10/2022
Fires i festes
Cinc propostes per celebrar la Castanyada en petit comitè. Disfressats, acompanyats de panellets i castanyes, recordant els nostres morts o espantant els vius, aquí teniu algunes idees per passar l'última nit d'octubre!

1. Ens disfressem i decorem la casa?
Si quan s’apropen les festes de Nadal guarnim la casa, per què no fer-ho a la Castanyada? És cert, no en tenim gaire l’hàbit, però com coincideix amb la ja tan popular festivitat de Halloween, ho tenim ben fàcil: combinar elements d’una celebració i l’altra. Una porta d’entrada ben terrorífica, amb teranyines i aranyes, rat-penats i alguns fantasmes serà suficient. Amb unes quantes cartolines, o amb teixit de feltre, podeu aconseguir unes decoracions ben lluïdes. Si piquen al timbre, podeu oferir paperines de castanyes torrades als nens, és clar! Però no podeu obrir la porta de qualsevol manera, necessiteu una disfressa! Amb mocadors de fer farcells pel davantal i la caputxa ja fareu, hi sumeu unes faldilles llargues i un jersei de llana i us convertireu en una típica castanyera. Substituïu el mocador de farcell per alguna tela lila i, amb un barret de con fet amb feltre i un maquillatge terrorífic amb berruga al nas incorporada, sereu les bruixes i bruixots de la contrada.

 


2. Buidar la carabassa

Una altra idea és crear la famosa carabassa de Halloween amb els seus ulls i boca terrorífics. Primer haureu de buidar-les i després posar-hi una espelma o candela encesa a l'interior. La carbassa se situa en algun lloc visible de la casa: sigui a l'entrada, en una finestra, balcó o damunt la porta. Resulta que la pràctica de posar carbasses il·luminades per dins amb una espelma està documentada a mitjans de segle XIX a moltes comarques de Catalunya i el País Valencià. Una bona manera de crear una atmosfera de por i de misteri que ens farà oblidar la vida més terrenal.

 


3. Moniatos, panellets, castanyes i guisats

Si a alguna cosa associem la Castanyada és a omplir la panxa amb els fruits de la tardor. Com és ja època de temperatures que van a la baixa, el cos demana energia i alhora escalfor. Si tenim mainada, la proposta que més esperen és la que els permeti arremangar-se les mànigues i posar-se el davantal. Per coure els moniatos no ens cal gaire més que els mateixos moniatos i una estona de forn. Si voleu fer variacions ben gustoses, us animem a fer una crema de moniato, de la mateixa manera que la faríeu de carabassa. Si no voleu complicacions els podeu bullir, aixafar i fer-ne un puré ben fi. Si sou dels que us agrada picar entre hores, tallar-los a daus o làmines per a fregir us resultarà el millor per a llepar-vos els dits. Per a les castanyes no hi ha com una paella foradada i una mica de brasa. Ara que ja tenim postres, berenar i fins i tot alguns ganyips assegurats, ens centrem en els àpats com a tal. D’entrada us proposem una crema de carabassa amb saltat de castanyes. Per seguir amb l’àpat us proposem una cassoleta d’ànec amb panses i castanyes. Rostim l’ànec en una cassola amb un cul d’oli, llorer i una cabeça d’alls. Hi tirem un raig de conyac i deixem que redueixi. Hi podem posar una poma tallada a quarts i el deixem coure tapat fins que l’ànec estigui cuit. Les postres ja les teníeu preparades. Bon profit!

4. Sessió de pel·lícules temàtiques
Sou cinèfils? Ara que ja hem canviat a l’horari d’hivern i les tardes són més fosques –i fredes!- una proposta d’èxit és muntar una sessió de cine casolana, ara bé, la temàtica de les pel·lícules ha de ser un pèl terrorífica. Alguns títols, de pel·lícules familiars i per a totes les edats, com 'Hocus Pocus' (o 'El retorn de les Bruixes'), 'Malèfica', 'Monstres, S.A.', 'Hotel Transsilvània' o 'Coco' garanteixen una sessió amb algun ensurt i entreteniment assegurat! En aquest cas valen tant les novetats com els clàssics, és clar.

 


5. Per Tots Sants, anem de visita al cementiri

Podem anar al cementiri a visitar els difunts qualsevol altre dia, però el dia de Tots Sants és una data especialment assenyalada. Més enllà del cementiri on tinguem els avantpassats, n’hi ha de ben especials. Sigui per donar descans a grans personalitats, per estar envoltats de jardins amb encant o per aglutinar un catàleg d’escultures funeràries remarcables, n’hi ha uns quants que mereixen la nostra visita. Alguns dels més emblemàtics són el d’Arenys, Barcelona, Bausen, Olius i Porbou. Els cementiris són amb tota probabilitat un dels espais més interessants pel que fa a la nostra història recent o antiga. Per aquest motiu ja en són uns quants, tot i que no a casa nostra encara, que han adaptat visites virtuals, és el cas dels cementiris de l’estat de Nova Orleans o de Califòrnia, per posar-ne algun exemple. I si voleu conèixer les peculiaritats d’alguns cementiris barcelonins, no deixeu de visitar Art Funerari, el seu web us explicarà amb tot detall quines són les principals obres artístiques dels nou cementiris de la ciutat.

A

També et pot interessar