Jump to navigation
El Sismògraf 2021 s’havia de fer sí o sí. I havia de ser presencial, ja que des del festival creuen fermament que les arts vives han de ser presencials. "Creiem molt necessari recuperar l’intercanvi que es produeix entre artistes i públic i el reivindiquem", afirmen. Per fer-ho, però, el format del festival s’havia d’adaptar a les circumstàncies que demana el moment, per això el Sismògraf ha apostat per la celebració d’una tretzena edició més espaiada, una programació que pogués respirar bé i que no es concentrés en un sol cap de setmana.
Seguint aquesta línia d’adaptació, el festival també ha volgut que la majoria d’espectacles fossin a l’aire lliure i ha engegat el projecte dels Nodes de l’Ona Expansiva. "Cada any en el marc del Sismògraf, però sovint fora del cap de setmana habitual del festival, programàvem diverses propostes per fer arribar la dansa més enllà d’Olot", explica l’organització del Sismògraf. Aquest any, però, l’expansió per la comarca ha esdevingut un element clau, ja que s’ha ampliat i s’ha concentrat en les dates oficials del festival.
‘Bombolla segura’ de Carles Marigó i Jaume Sangrà | Foto: Cedida
El projecte Nodes de l’Ona Expansiva neix amb la voluntat de portar el festival als pobles i crear sinergies amb altres agents i projectes culturals de la Garrotxa. "La voluntat de l’Ona expansiva és ampliar la programació de Sismògraf a les poblacions veïnes per ampliar el públic de dansa i contribuir a donar més presència d’aquesta disciplina a les programacions culturals del nostre país", expliquen. "Amb els Nodes, l’objectiu és mantenir un diàleg viu i constant amb els creadors i el territori; així cada peça proposada s’adapta de manera única a l’ecosistema local, amb una visió inclusiva i transgeneracional", afegeixen.
Aquesta iniciativa té l’objectiu d’arribar a més gent arreu del territori sense necessitat que s’hagin de traslladar de municipi i de donar suport a la iniciativa local. Acostumats a la concentració de la cultura a les grans ciutats, sovint costa fer arribar els projectes artístics i culturals en entorns que queden lluny de l’epicentre cultural. "Des del Sismògraf sempre apostarem per una cultura descentralitzada que arribi el més enllà possible", relaten.
Per fer-ho, s’ha dut a terme un treball de col·laboració amb els diversos agents. "Hem plantejat que cada node sigui present en la programació del festival: amb la complicitat dels mateixos creadors i creadores, dels municipis, i de diferents entitats i companyies artístiques de cada indret", expliquen. Aquests agents són: Ü del Bac, Cia. Anna Roca, Can Pixola, l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts i l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles, Binari, Can Trona, Cia. Anna Confetti, Biogènesis, nyamnyam i Humanhood.
Cada vegada hi ha més gent que s’allunya de les grans ciutats. Hi ha molts creadors i creadores que han establert la seva residència a la Garrotxa. "Tenim la voluntat de portar el festival als pobles i crear sinergies amb altres agents i projectes culturals de la Garrotxa i que tinguin la seva pròpia veu", afirmen des del Sismògraf. "L’objectiu és treballar conjuntament projectes de dansa i moviment tenint present el paisatge, la sostenibilitat i la responsabilitat social", afegeixen.
'Kumiko' d’Ívida Cynara | Foto: Cedida
Què i quan es podrà veure La primera proposta dels nodes creatius que es podrà veure serà ‘Orbis’, de Humanhood, el 10 d’abril a la plaça de Braus. Aquest mateix node també proposa ‘Sphera’ pel 24 d’abril.
El 16 d’abril ‘En principi de moviment’ a la Canya (Can Pixola) i ‘Sense evidència verbal’, de Job Ramos al Molí de les Fonts (Binari).
El 17 d’abril es podrà gaudir de ‘El teu cap és ple d’ocells’, de Cia. O.R.E.LL.E.S. a Sant Salvador de Bianya (Ü del Bac), de ‘Bombolla segura’ de Carles Marigó i Jaume Sangrà a Sant Feliu de Pallerols (Cia. Anna Roca), i de ‘En principi de moviment’ de Cia. Toti Toronell a la Canya (Can Pixola).
El 18 d’abril, ‘Pelat’ a Sant Joan les Fonts (Ajuntament de Sant Joan les Fonts), ‘En principi de moviment’ a la Canya i ‘Sense evidència verbal’ al Molí de les Fonts.
El 25 d’abril es podrà veure ‘Aloha from Hawaii’ de Cia. Mar Gómez i Cia. V. Cendoya a Can Trona i a les Planes d’Hostoles, ‘A la fresca’ de Cia. Anna Confetti a Sales de Llierca i ‘Kumiko’ d’Ívida Cynara a Sant Jaume de Llierca (Biogènesis).
Finalment, el dia 2 de maig, ‘Puede que haya maneras de aclararnos’ de Lara Brown serà l’última peça de l’Ona expansiva del Sismògraf, i es podrà veure al Mas nyamnyam, a Mieres.
Web Sismògraf Olot