Fetus

Foto: 

Jep Jorba
Els empordanesos Fetus protagonitzaran el primer 'Càntut a taula'

10 motius per no perdre’s el Càntut

Les cançons de tradició oral tornen a ressonar a Cassà de la Selva del 17 al 19 de novembre
Surtdecasa
,
06/11/2023
Espectacles
El projecte ‘Càntut. Cançons de tradició oral’ va néixer el 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines. Actualment, compta amb tres vessants: el cançoner, un arxiu únic per conservar la memòria col·lectiva de cada poble i de les generacions precedents; les produccions pròpies, que enllacen la tradició oral amb l’actualitat gràcies a la col·laboració amb altres entitats, i el festival, que va sorgir per mantenir viu aquest repertori i trobar espais i moments per cantar en comunitat. Com és tradició, cada tardor aterra a Cassà de la Selva. Enguany, ho fa del 17 al 19 de novembre per celebrar-hi la setena edició.

1. El moment de les retrobades
L’any 2016, Carles Belda i Carles Sanjosé, Sanjosex, van publicar el disc 'Càntut', el primer de la col·lecció discogràfica del projecte de recuperació de cançons de tradició oral, de la mà de Bankrobber. Ara, el divendres 17 de novembre, set anys després, es retroben a la sala del Centre Recreatiu de Cassà de la Selva per celebrar que aquell disc s’ha reeditat per primer cop en vinil. Aquest concert serà el primer d’una gira que els portarà fins a Barcelona, Perpinyà, Vic, Porrera i Porreres (Mallorca). No serà l’única retrobada de la jornada. Després d’una aturada indefinida, Sol i Serena reapareixen al Càntut per celebrar el vintè aniversari. Ho fan amb una festa de redescoberta de les cançons de sempre en clau contemporània, sense perdre, però, la seva essència: el so analògic i una gran varietat d’estils i instruments. Sol i Serena es mostraran tal com són ara, amb la suma d’experiències viscudes dins i fora del grup. Ho faran al pati de Can Trinxeria, on faran la presentació de 20aix a les comarques gironines.

2. Càntut a taula
Després de dedicar un revolucionat homenatge a Jaume Arnella al disc 'Sota, cavall i rei' (Bankrobber, 2021), el grup de punk-rock empordanès Fetus s’ha dedicat a expandir en primera persona els camins assenyalats pel mestre. Divendres a la nit, al bar del Centre Recreatiu, el grup deixarà de banda el seu format i repertori de concert habitual per oferir el primer 'Càntut a taula' d’aquesta setena edició. Un sopar per cantar que, ben segur, oferirà moments inoblidables. Dissabte serà el torn d’asseure a taula Marcel Marimon, músic de carrer, versàtil i portàtil, ha estat educat en la rumba a la plaça i en la cançó tradicional a casa, i el grup Fenya Rai, de Valls, que beu d’estils com l’ska, el reggae, el pop, el folk i la rumba. Junts compartiran una gran nit de festa popular també en el marc del 'Càntut a taula', una cita ineludible que us convoca la nit de dissabte per sopar i cantar plegats. Aforament limitat. Cal reserva prèvia.

3. La fàbrica de cantaires
De la fàbrica de cantaires s’han escapat les cançons necessàries per continuar amb la producció i no tenim més remei que sortir a buscar-les pels carrers de Cassà de la Selva en un recorregut que, des de la plaça Jacint Verdaguer fins a la plaça de la Coma, es retrobarà amb cançons populars que portaran el seguici a jugar, cantar, ballar i a descobrir com es fan els cantaires de veritat. Una aventura de la mà de Grana i Moscatell (Martí Tarrés i Juan Cabrera), amb els Amics de la Sardana de Cassà i a l’AEiG La Claca per al matí de dissabte.

 

Les Pitxorines | Foto: Cedida
4. Les Pitxorines
Pràcticament en desús, la paraula manacorina pitxorines es refereix a noies joves, alegres, però ara també designa el projecte musical de nou dones amb ganes de compartir la música del cançoner popular de Mallorca. La seva presentació a Catalunya serà al pati de Can Trinxeria dissabte a migdia on el grup oferirà un repertori que dialogarà amb el llegat del folklorista Rafel Ginard (1899-1976): mots, cançons i tonades, cantarelles i dites mallorquines recollides al Calendari Folklòric de Mallorca.

5. El llegat d’Els Esquirols
El pati de Can Trinxeria serà protagonista, el 18 de novembre a les 17h de la tarda, d’una conversa que ens farà viatjar en el temps a través de la música i les vivències de diferents membres del mític grup de folk català Els Esquirols. La conversa, conduïda pel periodista Quim Rutllant, reunirà Rosa Maria Sadurní, Joan Vilamala i Joan Crosas, que van formar part d’Els Esquirols. El grup va néixer al cor del Collsacabra l’any 1969. Va editar sis discos de llarga durada i les seves cançons han format part de la banda sonora de diverses generacions. De fet, algunes s’han convertit en himnes i han passat als més joves a través de la transmissió oral i els cançoners d’escoles, grups excursionistes i agrupaments escoltes.

6. El comiat dels escenaris d’Eliseo Parra
També el 18 de novembre, la sala del Centre Recreatiu de Cassà de la Selva, obrirà les portes a l’última oportunitat de veure en concert a Catalunya Eliseo Parra. El músic i investigador nascut a Valladolid s’acomiada dels escenaris aquest any amb la gira de presentació del seu darrer treball, 'Diacrónico' (autoeditat, 2022). Abans d’abaixar el teló de manera definitiva, oferirà al festival un bon recull de cançons recuperades de les dècades dels setanta, vuitanta, noranta i dos mil, a més de noves composicions i altres cançons de diversos autors, cantades en castellà, gallec, euskera i català.

7. Els més petits també canten
Enguany, els alumnes més petits de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader han tornat a preparar un repertori especial per al festival Càntut, concretament, dedicat a les cançons de joc. 'Arri, arri, tatanet', la 'Cançó de les mentides' o 'La masovera' evocaran moments especials al pati de l’escola, al carrer o a casa, mitjançant les veus blanques i l’acompanyament  instrumental del professorat de l’escola. Serà diumenge 19 de novembre, a les 11h, a la plaça Petita.

 

Noelia Llorens 'Titana' | Foto: Cedida
8. Presentació de ‘Titana, la cantaora’
De família cantaora, la jove Noelia Llorens ha irromput amb força en l’escena musical d’arrel valenciana. Amb el projecte 'Titana, la cantaora' desgrana aquelles cançons que l’han acompanyat des que va començar a cantar quan només tenia nou anys influenciada per la tia Milín, el iaio Batiste Titan o la seva mare Amparo. Fandangos, seguidilles, malaguenyes, jotes, boleros, cuplets i un cant de bressol d’herència familiar que ens oferiran un viatge pel present arrelat al passat. Serà a la sala del Centre Recreatiu, diumenge a les dotze del migdia.

9. Un vermut amb Manelic de Pera
El segon 'Vermut cantat' a la plaça de la Coma tornarà a oferir un bon combinat: cantar a taula i acompanyats. En aquesta ocasió, serà amb Manelic Sentís, conegut com a Manelic de Pera per la seva procedència (Sant Miquel de Pera, Oix). Un músic que ha dut a terme una important tasca recollint les músiques tradicionals de les valls i pobles de l’Alta Garrotxa. El vermut us espera a la una del migdia.

10. Dinars de cantadors i cantadores
Tant dissabte com diumenge, Can Quirze allotja els dos dinars de cantadors i cantadores del Càntut d’enguany. L’Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva s’ocuparà dels fogons els dos dies mentre que dissabte, Joan Garriga, un dels músics més reconeguts i apreciats en el camp de la música popular de casa nostra (Dusminguet, La Troba Kung-Fú…), serà l’encarregat de dinamitzar la proposta. Diumenge ho farà Quim Carandell, cantant, compositor i lletrista de La Ludwig Band.

Més informació: 

A

També et pot interessar