Foto: 

Cedida Ajuntament d'Agramunt

La Fira més dolça de Ponent, la Fira del Torró i la xocolata a la pedra d'Agramunt

Tallers, ponències, degustacions de la mà dels millors professionals del sector i food trucks endolciran Agramunt del 10 al 12 octubre
Anna Audet
,
06/10/2015
Fires i festes
Desestacionalitzar el Torró i normalitzar-lo a la cuina diària és l’aposta de la XXVII Fira del Torró i la xocolata a la pedra d’Agramunt. Des dels seus inicis, l’any 1988, la fira reivindica el torró i la xocolata com a referents gastronòmics del municipi amb valor afegit. Qualitat, proximitat, tradició i identitat són sinònim d’aquesta fira que s’ha posicionat com a punt de trobada del món dolç i és indiscutiblement una cita marcada en vermell al calendari firal català. Tradició i innovació no estan renyides en la programació d’aquesta fira, que suma edició rera edició activitats de tot tipus amb la voluntat de convertir-se en un espai d’intercanvi de coneixements, d’afirmació sectorial, de mostra culinària i de promoció turística del territori.

S’olora, es mira, es toca i es tasta! La Fira del Torró i la xocolata a la pedra d’Agramunt és la fira dels sentits i una experiència sensorial amb majúscules. Disposats a perdre’ls? Surtdecasa Ponent hem elaborat uns itineraris perquè no et perdis cap dels tallers gastronòmics, degustacions,  tastos i novetats d’aquesta edició.


 

La Fira una experiència sensorial
Els aromes del pavelló dolç seran sens dubte un dels principals atractius de la Fira. Aquí hi trobarem els autèntics protagonistes, els Torronaires d’Agramunt, els productes dolços que s’elaboren a la terra i l’AULA DEL GUST. Un espai on viatjarem per un univers nou de coneixements, diversió i plaer al paladar gràcies als tastos guiats, demostracions i conferències de grans mestres del sector.

La primera activitat que es farà en aquest temple del gust serà dissabte a les 11:30h. Juanjo Roda professor d’Hosteleria de les Terres de l’Ebre ens ensenyarà com s’elaboren dos plats amb xocolata a la pedra.  Plats de cuina tradicional com ara un ‘mole’ el pare del nostre ‘mar i muntanya’ i un maridatge de xocolata amb formatge de cabra i pa torrat i una amanida dolça amb una croqueta de xocolata negra a la pedra, feta amb la ‘base’ que podrem utilitzar per fer altres elaboracions com trufes, coulants o cremes per farcir.

A la 13h coneixerem un dels secrets millor guardats de la fira,  les noves creacions de torrons Vicens by Albert Adrià de la mà del prestigiós David Gil.  Te’n xivem un... t’imagines un torró de vermouth?

La tarda la començarem a les 16:30h amb un maridatge de Torrons Fèlix amb el celler Mas Blanch. A les 18h ens posarem a les mans de Jordi Pujol, mestre artesà pastisser de 1995, entre altres, qui ens demostrarà com podem fer postres d’alta pastisseria amb els productes que tenim al rebost i a la nevera de totes les cases. El punt de partida serà un receptari bàsic i amb aquestes receptes ens descobrirà com fer unes postres amb format individual, unes postres amb format pastís i unes postres al plat. La programació del dissabte la tancarà a les 19:30h el maridatge de Celler Mas Blanch amb torrons Lluch.

Diumenge comencem la jornada a l’aula del gust amb ‘Dolços viatgers’. Una demostració de Carles Ramon, del Restaurant la Bellvitja de Barcelona. El prestigiós xef ens convida a tastar les seves postres insínia i que representen molt bé la seva forma de fer cuina de proximitat d’alta qualitat, ‘l’hypocras’, el vi especiat que es bevia a Catalunya a l’edat mitjana. Viatgem?
Al migdia, a la 13:00 arribarà un dels moments més emblemàtics de la fira, conèixer el nom del torronaire d’honor. Després de dinar, a les 16:30h ens posarem amb les postres. El targarí Xavier Vilà ens explicarà partint de tres receptes clàssiques, com pot variar el resultat final amb algun canvi o fent alguna adaptació de procediment, creatiu o en el servei amb el taller ‘Trucs i receptes de xocolata’ . A la tarda serà el torn d’experimentar. El primer en fer-ho serà Pep Nogué a les 18h. El Professor d’Hoteleria al CEET de Barcelona i Colaborador de TV3 i CatRADIO, ens farà una demostració per treure el torró del postre i posar-lo a la cuina salada.  Des de les postres al plat de carn, passant per amanides i aperitius Nogué buscarà la màxima expressió del torró i la xocolata. Joel Castanyé del restaurant Resquitx de Mollerussa i la Boscana de Bellvís li prendrà el relleu per posar-nos a prova i ensenyar-nos nou maneres de menjar xocolata a la pedra.

Dilluns continuen les activitats amb propostes culinàriament molt atrevides, a les 11:30h David García de Top Chef2 ens sorprendrà amb el taller contrast de terra endins i Miquel Ristol de xocolates Jolonch ens retarà a la una a maridar xocolata amb cargols. Qui ho ha dit que cuinar és avorrit?
Les dues activitats que posaran punt i final a la programació de l’aula del gust serà un tat de Torrons Roig a càrrec de Pep Nogué amb la col·laboració de L’olivera i la demostració d’un dels genis que passaran pel certamen, Jordi Bordas. El Campió mundial de Pastisseria 2011 elaborarà , juntament amb Noelia Toré, un torró de Yuzú, un potent cítric japonès. L’elaboració constarà de varies receptes, entre elles el praliné cruixent d’avellanes.
L’entrada a aquest espai val 2 euros i es pot adquirir al punt d’Informació del recinte firal. No et perdis aquest viatge sensorial!

Foodtrucks i I ruta gastronòmica del Torró i la xocolata a la pedra. Novetats 2015
La Fira manté intacta la seva essència i creix edició rera edició amb noves experiències gastronòmiques. En aquesta edició el certamen agramuntí se suma a la moda de les food trucks independents i estrena l’ESPAI FOODGONETES. Un nou espai on els visitants podran sereu i menjar diferents especialitats cuinades de gran qualitat amenitzades amb música en directe. Deu food tracks on podrem degustar des de la gastronomia tradicional mexicana, passant per hamburgueses ecològiques, xurros d’autor a iogurts amb toppings originals i diferents! 

Una altra de les novetats d’aquest any és la creació de la PRIMERA RUTA GASTRONÒMICA DEL TORRÓ I LA XOCOLATA A LA PEDRA on hi participaran restaurants de la comarca de l’Urgell.  L’objectiu de la ruta serà desestacionalitzar el consum d’aquests productes, integrar-los en noves creacions culinàries i moure’ls del postre per ser protagonistes de primers i segons plats.  En aquestes jornades, els restaurants que participen oferiran als comensals un menú on hi haurà dos protagonistes, el torró i la xocolata a la pedra.  La introducció d’aquestes joies dolces d’Agramunt als menús és atorgar-los el reconeixement que mereixen com a productes tradicionals i propis del territori i convertir-los en els reis de les propostes gastronòmiques dolces i salades. Ja ho saps del 16 al 31 d’octubre el torró i la xocolata surten de ruta amb aquesta iniciativa pionera que pretén promoure el sector de l’hosteleria de la comarca.

Pavelló Agrolimentari. Tastant el territori! 
La Fira no només es posiciona com un punt de trobada del món del dolç, és també un aparador perfecte pel producte agroalimentari de qualitat. Al pavelló Agroalimentari hi trobarem productes de la terra de primer nivell que podrem tastar a l’ESPAI DEGUSTACIÓ, on s’hi faran tastos, maridatges i showcookings per a tots els paladars. Mels, formatges, vins, caves, cerveses, gintònics, embotits ... T’animes a tastar el territori?
Dissabte al matí, a les 12:30h es farà un Tast de cerveses artesanes a càrrec de la cerveseria Matoll de Belianes, cerveses 100% de la terra.  A la tarda canviarem la cervesa pel cava i el vi escumós.  A les 16.15h es farà un tast de caves J. Torra i Parés i les 18h tastarem 2 natures un vi brut un semi i el vi de gel amb l’enòleg Ramon Cerdà.

El pastisser Manel Llaràs del Forn Llaràs de Lleida serà l’encarregat de dirigir el primer showcooking del certamen a les 19:30h.
Diumenge a les 12:30h  la Fundació Ampanys de Muntanyola i el Celler Matallonga ens conviden a un maridatge de formatge i vi. I a la tarda serà el ‘moment gintònic’. Jordi Martínez ens descobrirà tres gintònics diferents a les 17h i a les 18:15h. L’última remullada de diumenge serà amb un tast de vins dolços a càrrec de Selecte Wine Store. 
Dilluns l’activitat a l’espai degustació se centrarà a la tarda amb un tst de vins amb la col·laboració de vins Torres a les 16:30h i l’últim showcooking d ela jornada amb Jaume Mora de la Fonda Farré, qui ens donarà els secrets per fer un coulant de foie farcit de licor de torró.
Els tastos i demostracions que s’ofereixen en aquest espai gestionat per l’Ajuntament d’Agramunt amb la col·laboració de Gustum ( del Consell comarcal de l’Urgell) i Aliments i territori de la Diputació de Lleida tenen un preu simbòlic, 2 euros. Els tiquets es podran compra al punt d’Informació de la fira.
 

Pavelló Multisectorial i activitats per a tota la família
I si el que vols es conèixer l’activitat comercial d’Agramunt i la comarca el teu lloc és el Pavelló Multisectorial. En aquest espai hi trobarem expositors dels comerciants d’Agramunt i la Carpa de la Cuita.  Com si s’hagués aturat el temps, els mestres artesans d’Agramunt ens descobreixen, en directe, com s’elaboren el torró i la xocolata seguint les fórmules i els processos tradicionals que han passat de generació en generació. 

Les demostracions i degustacions de la cuita del torró es faran cada dia a les 12:30h i a les 18h de la tarda i la demostració d’elaboració de xocolata a la pedra a les 11h i a les 19:30h. Després de cada cuita els visitants de la fira podran participar a ‘lo catxo’ el tradicional joc de cartes que utilitzaven antigament els torronaires per vendre.
Agramunt també es vesteix de fira del 10 al 12 d'octubre. Dins la vila hi trobarem més de cent parades artesanals i la tradicional mostra d’oficis antics a  La plaça del Pou .

Els més petits també tenen el seu espai i tallers gastronòmics a mida a l’Espai Infantil, que trobaran al pavelló agroalimentari , als Jocs gegants de la plaça del mercat o descobrint el territori amb la visita guiada a la cisterna del Convent. Una activitat que s’emmarca dins les Jornades Europees de Patrimoni.
 

Fes el teu pla més dolç de l'octubre i sobretot no et perdis! Descarrega't el mapa i tasta una de les fires més autèntiques de Catalunya, la Fira del Torró i la xocolata a la pedra d'Agramunt! 

Més informació: 

A

També et pot interessar