Foto: 

Cedida
El castell de Gelida

Els 5 espais que et connectaran amb el passat al Penedès

Les Jornades Europees del Patrimoni amplien les possibilitats que tenim de conèixer el patrimoni dels nostres pobles i ciutats
Goretti Martínez
,
27/09/2017
Entorn
Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L'edició 2017 a Catalunya té lloc els dies 6, 7 i 8 d'octubre. El lema d'enguany, suggerit pel Consell d'Europa, és 'Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats' i el seu objectiu és posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats. El lema és prou ampli i convida a endinsar-nos en el nostre patrimoni més proper, aquell que sovint tenim tan a l'abast que ens passa desapercebut.

Al Penedès, museus, conjunts monumentals, centres d'interpretació... s'han unit a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni i han programat sobretot portes obertes per convidar tothom a participar-hi. Més enllà d'aquesta proposta, també hi ha activitats i tallers que busquen que nous perfils s'acostin a un patrimoni sovint tan proper com desconegut. Us en fem cinc cèntims perquè descobriu espais que us connectaran amb el passat.

1. Calafell històric en un cap de setmana intens
La gràcia d'un esdeveniment com les Jornades Europees del Patrimoni és la participació de gent de perfil diversos. Per això ens ha agradat molt el programa que han preparat a Calafell. Ens quedem amb una de les activitats com a paradigmàtica: els alumnes de sisè de l'escola Santa Creu es transformaran en autèntics ibers per a ensenyar-nos com vivien i quines costums tenien els ibers que van habitar la Ciutadella Ibèrica de Calafell fa més de 2.000 anys en una visita teatralitzada molt especial. La Ciutadella ibèrica de Calafell és un dels jaciments més singulars de Catalunya. La seva reconstrucció in situ la converteix en un recinte idoni per conèixer i interpretar com vivien els ibers. Però, a banda d'aquesta visita a la Ciutadella, les JEP inclouen més propostes que podeu consultar aquí.

2. La vida medieval al Castell de Gelida
El castell de Gelida i l'església de Sant Pere formen un conjunt fortificat que data del s. X, situat en un esperó rocós que domina la població de Gelida. En origen va ser un castell de frontera i al s.XIV es va tansformar en palau residencial. El seu abandonament definitiu va arribar al s. XVIII i les seves runes mica en mica van anar inspirant un interès romàntic que convidava a la gent a fer-s'hi retrats i passejar-hi. En l'actualitat el castell és un espai monumental i arqueològic propietat de l'Ajuntament de Gelida i gestionat per l'Associació d'Amics del Castell de Gelida des de l'any 1965. Al recinte hi trobareu el Centre d'Interpretació del castell, un equipament d'atenció als visitants i des del qual s'ofereixen visites guiades, informació turística del municipi i la comarca, itineraris per la vila com la Ruta Modernista i la Ruta de les masies, activitats educatives, exposicions, concerts, etc. En aquesta ocasió i en el marc de les JEP, tenim la possibilitat d'endinsar-nos en la vida medieval al Penedès de la mà de l'Associació de recreació històrica Grup Sagramental de Sant Genís de Rocafort.
> Més informació

  • imatge de control 1per1

3. Cubelles i els seus passats
En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni i coincidint amb la Nit dels museus del Penedès, a Cubelles han preparat visites teatralizades per descobrir la planta noble del Castell de Cubelles i l'Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel. El castell de Cubelles és documentat l'any 1041. Va ser construït sobre les restes d’una antiga vil·la romana. Des del segle XI s’hi van fer diverses reformes, la principal de les quals va tenir lloc entre 1674 i 1676. Aquesta reforma va remodelar molt a fons la fortificació originària, ampliant-la i convertint-la en un palauet civil de planta rectangular i tres pisos. A la planta baixa restaurada en part hi ha instal·lada l’oficina Municipal de Turisme i una exposició del llegat del pallasso català Josep Andreu i Lasserre (1896 - 1983) més conegut com a Charlie Rivel, que va néixer i morir en aquesta vila. Fou adquirit per l’Ajuntament el 1989 i des d’aleshores està en procés de restauració. Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel. El pallasso català més popular i universal va fer riure i plorar generacions d’amants del circ amb el seu cèlebre udol, i només li calien una guitarra, una cadira i el seu talent. En l’exposició es poden veure els peculiars vestuaris del popular pallasso, els premis, imatges d’actuacions,...
> Més informació

4. El Museu Víctor Balaguer
La Biblioteca Museu Víctor Balaguer és un autèntic tresor. A les parets de la sala Pinacoteca hi ha obres de Marià Fortuny, Ramon Martí Alsina, Joaquim Vayreda, Joaquin Sorolla, Modest Urgell, Ramon Casas o Santiago Rusiñol. Però l'interior de l'edifici guarda molt més. Per les JEP, han preparat la visita temàtica 'Pintar la natura: paisatges del segle XIX', un recorregut pel paisatgisme del segle XIX en la pintura, des del Romanticisme fins als inicis del Modernisme. És una activitat emmarcada en el lema de les Jornades Europees del Patrimoni 2017: Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats. També e spot participar a la visita temàtica 'Simbologia maçònica: la força de les imatges', a càrrec de la directora del Museu, Mireia Rosich. Una visita que recorrerà els símbols maçònics que trobem en l'edifici de la Biblioteca Museu. El Museu obrirà les seves portes la nit del divendres 6 d'octubre tot celebrant també la Nit dels Museus del Penedès.
> Més informació

5. Animalons al Cau Ferrat de Santiago Rusiñol
El Museu del Cau Ferrat era el Cau del pintor, escriptor i col·leccionista Santiago Rusiñol (1861 - 1931), però també és un Cau ple d’animals amagats; en podem trobar que estan adormits, desperts, a l’aguait, exòtics, imaginaris, i d’altres que ens donen la benvinguda. Amb el taller infantil que ens proposen els Museus de Sitges, podrem jugar a atrapar-los i que ens expliquin perquè viuen en un plat de ceràmica o quant de temps fa que estan penjats del sostre, o bé perquè tenen cara d’espantats. Si voleu un animal del Cau com a mascota, només l’heu d’atrapar i pintar-lo sobre un plat, segur que s'hi trobarà tan a gust com al Museu del Cau Ferrat.
> Més informació
 

 

Més informació: 

A

També et pot interessar