Foto: 

Cedida
El Passeig del Carme, quan encara tenia la platja a tocar

La Vilanova desapareguda, en fotos

Anna Lleó recull en un llibre 160 fotografies d'entre finals del segle XIX i la dècada dels seixanta
Marc Ortiz
,
12/12/2014
Entorn
Un llibre recull en 160 imatges, la gran majoria d'elles inèdites, com era Vilanova i la Geltrú entre el darrer tram del segle XIX i la dècada dels seixanta del segle passat. 'Vilanova i la Geltrú desapareguda' és el títol del volum que acaba de publicar la historiadora Anna Lleó. Les imatges són d'altra qualitat, en blanc i negre, i posen especial èmfasi en espais i realitats que avui en dia ja no existeixen o bé han canviat molt profundament.

L'editorial Efadós ha impulsat un projecte que sota el nom de Catalunya Desapareguda vol recollir imatges de poblacions catalanes que en molts casos fins ara no havien sortir d'arxius particulars. Manresa, Palamós i Vic van ser les primeres poblacions a estrenar-se i ara se sumen a la col·lecció Vilanova i la Geltrú, Olesa de Montserrat i Sant Boi de Llobregat.

El llibre s'organitza al voltant del calendari festiu i s'hi presenten oficis, comerços, escoles o fàbriques d'una ciutat que ara mateix ben sovint ja només existeix en el record d'algunes persones molt grans. Ara podran recordar-ho amb aquest llibre, però també podran descobrir aquesta realitat les noves generacions de vilanovins.

  • imatge de control 1per1

Cadascuna de les imatges es publica acompanyada d'un extens peu de foto que aporta informació sobre l'espai i/o les persones que apareixen a la fotografia. També es complementa amb algun record de memòria oral que l'autora ha pogut aconseguir.

A través d'aquestes 160, Anna Lleó dóna testimoni de l'evolució d'una ciutat que tot i mantenir les essències ha anat canviant en tots els sentits, i no només en el paisatge, sinó també en el model econòmic i a vegades la manera com es duien a terme les relacions humanes. Les fotos provinents de l'arxiu municipal tot just són quatre; imatges referencials que han servit per il·lustrar un moment que va causar un gran impacte a la ciutat. Tota la resta les ha aconseguit l'autora de llibre a base de treballar a partir de la seva agenda de contactes.

Vilanova i la Geltrú desapareguda és un regal ideal per aquestes festes. Els més grans podran reviure records. Els més joves descobriran com poden arribar a canviar les coses en un període de temps relativament curt.

A