Foto: 

Goretti Martínez

Alletar, treballar, donar

La commemoració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna posa el focus enguany en la conciliació laboral i familiar i en donar a conèixer el banc de llet
Goretti Martínez
,
30/09/2015
Família
Totes treballem i totes volem el millor per als nostres fills. Però no totes tenim facilitats ni comprensió a l’hora de conciliar la feina amb l’atenció a la nostra família, sobretot mentre dura la lactància materna. Ara que per fi la societat comença a veure que donar el pit és el més beneficiós per a la mare i per al nadó i que no cal amagar-se d’un acte tan natural, convindria que empreses, administració i companys de viatge de la criança fossin flexibles per a permetre a les dones i als seus fills gaudir de la lactància el major temps possible (si és això el que volen, només faltaria!).

La ciència i l’experiència avalen els múltiples beneficis que té la lactància materna sobre les mares i els seus fills. A part de que és una experiència brutal de connexió, l’alletament matern genera salut. La coordinadora de llevadores de l’Hospital del Vendrell (i mare de dos fills alletats) Neus Montserrat ens explica alguns d’aquests innumerables efectes positius: “Per a la mare, redueix el risc de càncer de pit i d’úter, el risc d’osteoporosi o d’hemorràgies, entre molts altres, i, per al nadó, ja només el vincle afectiu que es crea amb la mare és un benefici enorme; a part de tenir menys risc de patir obesitat, càries, osteoporosi, diabetis, èczemes...”

Afortunadament, els anys de promoure el biberó i la llet de fórmula han quedat enrere. Cada cop són més les dones que donen el pit tranquil·lament al carrer. La pressió social que havia fet que les dones s’amaguessin d’un acte tan natural com alimentar un fill quan té gana perquè “estava mal vist” comença a canviar. Ara bé, com apunta Montserrat, “les nines van totes amb el biberó, no veiem Barbies que donin el pit”. La llevadora afegeix, “per sort les dones som fortes i reivindiquem el fet de d’alletar”.


La llevadora Neus Montserrat (esquerra) amb la infermera Sonia Ortiz a l'Hospital del Vendrell

La Setmana Mundial de la Lactància Materna és un bon moment per a la reivindicació i, al Penedès, diverses associacions i grups d’ajuda mútua han organitzat actes en aquest marc. A Europa, celebrem la SMLM, un esdeveniment promogut per la Organització Mundial de la Salut i UNICEF, a principis d’octubre, tot i que la data més habitual als 120 països en què es fa és la primera setmana d’agost. Aquest any, el lema és “Alletar i treballar: fem que sigui possible!” i la reivindicació no pot ser més clara. Aquí on vivim, amb una bogeria d’horaris laborals inconciliables, cal almenys una mica de flexibilitat perquè les mares que desitgin allargar la lactància ho puguin fer -ja no parlem de les baixes de maternitat ridícules que tenen la majoria de treballadores, un altre tema que donaria per molt-. A vegades, una dona només necessita un quart d’hora amb certa intimitat i un tirallets (ja el recuperarà, el quart d’hora) o, en el cas que sigui possible, que li puguin portar el nen a la feina perquè li doni el pit. Tampoc serà cap daltabaix per a l’empresa. “Només es requereix una mica de comprensió per part dels companys i dels directius”, apunta Montserrat.

Un altre dels aspectes que es vol impulsar aprofitant la Setmana de la Lactància Materna és el banc de llet, molt desconegut fins ara. Ja fa uns cinc anys que està en marxa una unitat de llet materna dins del Banc de Sang i Teixits. Va sorgir de la demanda de les UCIS neonatals. La Neus Montserrat, que ha batallat des del principi per fomentar la donació de llet materna i que, alhora, és donant, explica que “és el millor aliment que poden rebre tots aquells nadons prematurs d’extrem baix pes (menys d’un quilo i mig) per evitar complicacions, sobretot intestinals”. Montserrat afegeix que la llet artificial no sol ser tan ben tolerada en estómacs tan petits. La llevadora destaca que cada cop hi ha més demanda de llet del banc perquè “les mares tenen una edat més avançada, hi ha problemes d’infertilitat i les conseqüents fecundacions in vitro que provoquen més gestacions de bessons i, en definitiva, hi ha més naixements prematurs”.

L’Hospital del Vendrell i el de Palamós estan fent en aquests moments una prova pilot per a captar donants de llet materna i intentar que n’augmenti el nombre. Les llevadores informen a les dones embarassades que passen per la consulta o a les mares que fan les visites posteriors al part del funcionament d’aquesta donació. El procés és senzill. Comença amb un qüestionari i una anàlisi de sang a la donant per comprovar que no hi hagi malalties. Se li facilita un paquet amb un tirallets manual, pots per guardar la llet i etiquetes per marcar-los. Un cop els resultats de l’anàlisi ho permeten, la donant s’extreu la llet a casa, l’etiqueta amb la data i la quantitat i la congela fins que té la quantitat suficient per trucar al banc de llet i que li vinguin a buscar per missatgeria a casa. Només cal tenir en compte la caducitat (tot i estar la llet congelada).

La Montse Ruiz viu a la Vilafranca. Té l’amabilitat de rebre’m a casa amb la seva filla Joana per a explicar-me per què es va fer donant de llet materna. “Vaig tenir problemes al final de l’embaràs de la Joana i em van derivar a l’Hospital Clínic de Barcelona, on em portaven des de la unitat de prematuritat; allà hi havia molta informació sobre la donació de llet materna i sobre els nadons prematurs i em vaig sensibilitzar amb el tema”. La Montse es va decidir després de tenir la Joana, un cop va veure un reportatge sobre el banc de llet a la televisió, a fer-se donant. Abans, però, com a mare novell va haver d’afrontar-se a algunes dificultats: “Al principi no va ser fàcil, però un cop li vaig agafar el “truquillo”, cap als tres o quatre mesos, la lactància em funcionava molt bé”. “Quan vaig començar a treballar arribava a casa amb molta llet acumulada, després de moltes hores sense que la Joana prengués pit, així que li donava a ella i després me’n treia per la donació”, explica la Montse. I afegeix que el procés és senzill i els missatgers són puntuals en les recollides.


La Montse i la Joana

“Jo crec que és una experiència bonica poder compartir el que comparteixes amb el teu nadó amb altres nadons que neixen amb algunes dificultats. Igual que veig créixer la Joana també m’agradaria veure créixer els altres nens”, sentencia la Montse fent la millor promoció possible del banc de llet.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Si estàs interessada en donar llet materna, pots demanar una primera visita amb la llevadora a Consultes Externes de l’Hospital del Vendrell trucant al telèfon 977 257 900

A

També et pot interessar