Jump to navigation
Pep Garcia. L’Odissea. Vilafranca
“Ens trobem en un context curiós: amb moltes editorials noves i independents que s’han convertit en tot un fenomen a Catalunya. Ens ofereixen propostes atrevides que tenen bons resultats per part de la crítica i bastants lectors enganxats. És el cas de Periscopi, Raig Verd Editorial, Males herbes o Edicions del 1984. Algunes d’aquestes editorials s’han unit a la plataforma Llegir en català, coordinant així els esforços en premsa i difusió. Aquesta realitat contrasta amb la tendència al monopoli de les grans editorials, que queda reflectida en la compra d’Edicions 62 per part de Planeta”.
“El lector se sent atret pels gèneres de sempre, com la novel·la negra que, tot i el boom que ha viscut d’un temps cap a aquí, sempre ha tingut un públic fidel. També la narrativa històrica i l’eròtica tenen públics consolidats. En canvi, la memòria històrica ha quedat enrere, després d’uns anys en què estava molt de moda. Crec que aquest Sant Jordi no serà d’un sol títol. No hi ha un gran fenomen sobre la taula i estem veient que la gent mira i remira”.
“Hi ha uns quants llibres que m’agradaria que em regalessin. Aquí van: ‘Quan la por canvia de bàndol. Les claus de la desobediència civil als Països Catalans’ de diversos autors, ‘El hambre’ de Martín Caparrós, ‘La mort del pare’ de Karl Ove Knausgard i ‘Apaches: Los salvajes de París’”.
Josep Mitjans. Llibreria Mitjans. El Vendrell
“No hi ha una tendència concreta. Això sí, la novel·la històrica segueix predominant respecte d’altres i aquest any han baixat els autors mediàtics. Evidentment, en aquests darrers mesos, i de fet ja fa un parell d’anys, han destacat molt els llibres sobre el procés independentista, però no especialment de cara a aquest Sant Jordi".
"Pel que fa a les recomanacions, crec que Milena Busquets amb 'Això passarà' pot ser l'autora revelació d'aquest Sant Jordi; una novel·la autobiogràfica on descriu l'amor i l'odi envers els pares des d’un punt de vista molt elegant. 'El món blau' d’Albert Espinosa funcionarà molt bé, sobretot entre la gent més jove. Sílvia Soler, Martí Gironell o Xavier Bosch seran també dels més venuts. Destacar 'El poeta del poble' d’Andreu Carranza, una biografia novel·lada de la vida de Verdaguer, un llibre molt profund, amb una vessant espiritual i poètica, premi Josep Pla. I la desconeguda història de 'Cremem Barcelona', de Guillem Martí".
"Pel que fa a la literatura en castellà us recomano 'Hombres buenos' d'Arturo Pérez-Reverte. Si teniu algun prejudici amb l'autor, oblideu-lo mentre llegiu, perquè la novel·la és extraordinària i enganxa des del minut ú. També 'Cabaret Biarritz', molt divertida, entre policíaca i aventurera".
"De llibres amb vincles amb el Penedès destaco sobretot '150 anys del ferrocarril entre Tarragona i Martorell', un llibre molt ben documentat".
Òscar Ortiz. Malvasia de Llibres. Sitges
“L'escriptura és un art tan ampli i divers que es fa difícil establir una tendència de cap on van els escriptors. Són molts els llibres que es publiquen i trobem una gran diversitat d'autors que ens submergiran en diferents universos i estils de literatura”.
“Pel que fa al lector, es nota una certa tendència envers la novel·la negra, que ha experimentat un gran augment i ha guanyat en qualitat. També els llibres visuals i que ens poden fer despertar els sentits quan els tenim a les mans i els llegim, sembla que guanyen adeptes i poden marcar tendència entre el públic”.
“Les novetats dels de "casa" guanyen molt fent presentacions a les llibreries. Els autors del territori són allò que anomeno escriptors de km0 i per tant és entre ells i les llibreries de les comarques que ens hem d'ajudar els uns als altres. La millor manera de presentar un autor del territori és poder fer-ho des de la proximitat i en trobades entre els lectors i l'escriptor dins les llibreries”.
“Per aquest Sant Jordi m'agradaria el llibre escrit per Hans Magnus Enzensberger, 'El curt estiu de l'anarquia', Editorial Virus, que finalment ha estat traduït al català.
Quim Jubert. La Cultural. Vilafranca
“No crec que hi hagi una tendència imperant entre els escriptors actuals. Entre l’allau de títols que continuen arribant periòdicament a les llibreries d’aquest país, molts dels quals absolutament innecessaris, hi ha obres de tota mena. En canvi, sí que detecto entre els escriptors un cert afany d’arribar a públics més amplis qui sap si tan sols per aconseguir viure d’això. I aquest afany conté un perill ben clar: l’adotzenament de l’estil”.
“Pel que fa a la ficció, la narrativa històrica continua sent predominant mentre que la narrativa literària va a la baixa. De totes maneres, entre les lectores encara té molta tirada la literatura eròtica. I en el terreny de la noficció, ara mateix és enorme la preponderància de l’assaig relacionat amb el procés sobiranista, amb la crisi econòmica o amb els múltiples escàndols que han trasbalsat la vida política i econòmica catalana i espanyola”.
“A imatge i semblança de la producció editorial catalana, enguany hi ha una oferta editorial local i comarcal ben diversa. Des del Sant Jordi passat, han sortit al mercat més de quaranta títols nous que van des del llibre infantil fins a la crònica periodística o la història tot passant per la poesia, la narrativa o les rutes pel territori”
“Si em regalen un llibre aquest Sant Jordi, que sigui algun que m’hagi passat per alt i que em deixi una marca immarcescible”.