dimarts, 31 maig, 2016
Opinió

Viu el Penedès!

Mercè Jané Bidó

Del 27 de maig al 5 de juny està tenint lloc la Setmana de la Natura, una iniciativa conjunta de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) que sota el lema “Viu la Terra!” promou activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la nostra natura i el nostre territori.

I seguint la consigna, us convido a que sortiu de casa i celebreu la Setmana de la Natura al Penedès!

Hi ha qui pot tenir dubtes sobre si el binomi natura-Penedès és prou interessant...

Bé, de tots és ben sabut que el Penedès (i em refereixo sobretot al Baix Penedès que és el que conec de més a prop) ha patit una profunda transformació territorial deguda en gran mesura a l’elevada pressió urbanística i al pas de grans infraestructures de comunicació. Aquest fet ha ocasionat una pèrdua accelerada d’espais naturals i una elevada fragmentació dels hàbitats que ha malmès part del nostre patrimoni natural. Però per sort nostra, encara queden zones de gran valor que, a banda de gestionar de forma adequada per garantir-ne la seva conservació, cal apropar a la població perquè s’hi passegi, els descobreixi i els gaudeixi amb tots i cadascun dels seus sentits!

Quins són aquests espais? A continuació us en presento alguns:

La serra del Montmell

L’espai natural més important del Baix Penedès. Tècnicament se’l coneix com a El Montmell-Marmellar i és un refugi de gran biodiversitat protegit pel Pla Especial d’Interès Natural (PEIN) i també per la Xarxa Natura 2000, degut al fet que és zona de nidificació de l’àguila cuabarrada, Hieraaetus fasciatus, una au rapinyaire de les més amenaçades a Europa.

La Plana del Penedès

On encara hi trobem molts espais on bosc i conreu (sobretot de vinya) conformen un ric mosaic agroforestal. Un paisatge preciós, ric en biodiversitat i en elements de patrimoni rural (pedra seca, masos, pallisses,...), entre d’altres.

La riera de la Bisbal

El principal connector ecològic del Baix Penedès. Podríem dir que és la via de comunicació més important per a la fauna del territori ja que connecta el nord i el sud de la comarca sense passar per cap nucli urbà. Aquestes vies garanteixen la viabilitat de les poblacions de les espècies perquè hi ha la tranquil·litat suficient com per dur a terme les seves funcions vitals: alimentar-se, reproduir-se, etc.

Les Madrigueres

En ple procés de renaturalització. La última finestra al mar del Baix Penedès, una zona humida litoral de gran valor paisatgístic, ambiental i patrimonial que aviat podrà lluir tot el seu potencial!

I la llista encara continua... Si els voleu conèixer, de ben segur que alguna entitat ambiental o ajuntament organitza una activitat perquè us hi apropeu i els gaudiu amb tota la seva plenitud.

No us ho rumieu gaire, sortiu de casa i celebreu la #SetmanaNatura al Penedès.

Viu la Terra! Viu el Penedès!