Els jocs de taula són els protagonistes del festival

Foto: 

Cedida

El Festival del Joc del Pirineu: comença la partida

Per cinquè any La Seu d'Urgell es converteix en un taulell de joc
Laia Singla
,
26/02/2020
Activa't
Si sou d’aquelles persones que tenen un armari ple de jocs de taula, si soleu jugar amb la canalla, si sou més de jocs de rol o senzillament, sou gent juganera, aquest és el vostre festival. Us n’expliquem les claus perquè no perdeu tanda.

El Festival del Joc del Pirineu es consolida en aquesta cinquena edició com l’esdeveniment vinculat al joc més rellevant del Pirineu. Tot i el seu caire marcadament familiar, el festival vol ser també un punt de trobada per aficionats al món del joc o per professionals dedicats a l’educació i al lleure que veuen en la gamificació una bona eina educativa. El Festival del Joc del Pirineu, a més, es revela com una manera diferent de conèixer la Seu d'Urgell que posarà els seus valors patrimonials al servei del joc, la cultura i l'aprenentatge. Us imagineu jugar a jocs de taula en una antiga església, en un museu, en una cripta o en un castell?

Primera casella: jocs i música
Aquest any es commemora el 500 aniversari del naixement de Joan Brudieu, mestre de capella de la Catedral de Santa Maria d’Urgell i un dels músics més importants del Renaixement català. Per aquest motiu, l'organització del festival ha cregut necessari que música i joc vagin de la mà. Aquesta relació es visualitzarà en cinc activitats, començant per l'acte inaugural que consistirà en un joc narratiu acompanyat amb música en directe en què participaran Artur Blasco, músic, investigador i divulgador de la musical tradicional del Pirineu, Pepe Pedraz, divulgador i creador de jocs, i Bru Corbella, compositor i pianista. Joc i música també s'uniran en la proposta de Music Training Lab en què, utilitzant la percussió, es plantejarà un joc musical on els participants acabaran tocant la mateixa melodia partint de la improvisació. L’altra proposta on la música estarà present en el Festival del Joc del Pirineu serà un multitaller que tindrà lloc a la sala Sant Domènec anomenat Let’s Play, una experiència lúdica i musical progressiva, que anirà de la percussió a la creació musical digital, a través del joc. Una quarta proposta serà un taller ludicomusical per a infants de 2 i 3 anys que anirà a càrrec de la directora de l’Escola Municipal de Música, Sonia Lanau, mentre que la cinquena activitat serà un joc de rol amb música en directe. Val a dir també que la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, un dels espais singulars on es desenvoluparà el Festival del Joc del Pirineu, serà l’escenari d’un biblioscape l’enigma del qual anirà al voltant de partitures musicals. 

  • imatge de control 1per1

Segona casella: jugar i jugar sense parar
El Festival del Joc del Pirineu oferirà la possibilitat de jugar com poques vegades es pot fer. Per un costat, diversos espais de la ciutat es transformaran en grans ludoteques temàtiques que comptaran amb el suport de l'associació 'Ayudar jugando' associació benèfica que promou el joc com a eina per a ajudar nens i nenes en situació de risc social. Els monitors de l’Associació ajudaran a tothom qui li faci falta explicant cadascun dels jocs, la mecànica i les normes, obrint les portes a descobrir jocs de taula insòlits. Altres entitats també hi faran la seva aportació: Casal Jove Atlas del Casal dels InfantsAFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya), JuegaterapiaSoñar Despierto Barcelona, ACIM (Asociació Catalana per la Infància Maltractada), ASPANOA (Asociación de Padres de Niños Oncológicos de Aragón) o la campanya 'Un nen, una joguina'. Els espais que acolliran les ludoteques seran la Sala Sant Domènec, l'Espai Ermengol, la Sala La Cuina i la Plaça Patalín, i es classificaran en formes de jugar com iniciació i familiars, primers jocs, jocs gegants, jugadors avançats, iniciació als jocs de rol i jocs tradicionals. 
Les partides exclusives, per la seva part, seran de tots nivells i edats a partir de dos anys. El nom exclusiu és definit per la seva singularitat: jocs de dimensions gegants, jocs descatalogats o encara en producció que no es poden comprar i es fan en espais molt singulars. Aquests jocs surten molt poques vegades del taller i són autèntiques obres d’art, i a més, les partides, comptaran amb el guiatge d'una persona experta per tal de gaudir al màxim. Per tenir plaça per jugar aquestes partides, cal fer reserva en aquest enllaç.

Tercera casella: Pirijoc, jornada formativa de joc i educació. 
Des de fa quatre anys, el Col·legi La Salle de la Seu d’Urgell impulsa la Jornada Pedagògica del joc del Pirineu per a professorat de totes les etapes ​escolars. Enguany la temàtica és 'El poder del rol a l'aula' i el professorat podrà compartir les seves experiències i es donaran indicacions bàsiques per tenir una primera impressió de com el rol pot participar en el dia a dia a l’aula. La formació inclou l'estudi de l'aprenentatge basat en jocs, la gamificació, el rol, entre altres qüestions. Es tracta d’una formació reconeguda per l'ICE de Lleida i que compta amb la presència de formadors reconeguts arreu del territori. 

Quarta casella: La Seu, ciutat juganera
Si jugar és una bona manera de descobrir el món, imagineu com seria descobrir La Seu jugant. Doncs just això és el que proposen diverses activitats que us faran recórrer els carrers de la ciutat. La primera és el joc dels 'Aparadors enredats'. La mecànica és senzilla: cal visitar els aparadors dels establiments participants i trobar l'objecte que desentona. Un cop localitzat, s'omple la casella de la butlleta de participació i s'ha de dipositar a l'urna que trobareu al vestíbul de la Sala Sant Domènec. En aquest joc, que organitzen conjuntament botigues i establiments de la ciutat, només s'hi pot participar una vegada. Entre totes les persones participants es farà un sorteig de 4 premis de lots de jocs i experiències amb família com un àpat familiar. Una altra de les propostes de descoberta és la possibilitat de jugar en espais emblemàtics, alguns fins i tot misteriosos, de La Seu d'Urgell. D'aquesta manera, vosaltres hi poseu el joc i la ciutat l'espai. També es pot reservar hora per jugar en algun dels bars-restaurants adherits a la iniciativa. Us imagineu jugar a un joc de terror a la cripta de l'antiga església de l'escola Lestonnac? O quin és l'ambient quan es juga al soterrani de l'Espai Ermengol? 


 

Festival del Joc del Pirineu, La Seu d'Urgell, 2020
Del 6 al 8 de març
La Seu d'Urgell

Més informació: 

Lloc web del Festival del Joc del Pirineu
Llocs d'interès de La Seu d'Urgell a Surtdecasa

A