
Anna Rubio: “La dansa dona la particularitat, l'originalitat i l'excel·lència a la proposta que oferim”
- Aquest any es celebra la 5a edició del Festival Muda Pirineus, què en destaques?
Com cada any, per mi les mudes són el bombonet del festival, són molt originals i les proposem nosaltres, especialment la Gran Muda, que aquest any serà itinerant i estarà formada per tres mudes properes al poble de Burg.
- Què és una muda?
És una intervenció breu de música i dansa fruit de la col·laboració entre músics i ballarins convidats al festival.
- D'on va sorgir aquest concepte?
Quan jo he fet intervencions com a ballarina sempre m'ha agradat fer-ho amb música en directe, oferir un espectacle fruit d'aquell instant. Al tenir l'oportunitat d'organitzar un acte com aquest, volia que la música pogués anar unida a la dansa i que fos una intervenció molt específica del lloc i del moment.
- Això es fa de forma habitual a altres llocs?
Jo tinc la sensació que cada cop es fa més. Sé que al Festival Hemnes de la Vall d'Aran també parlen del concepte muda i m'agrada molt que ho utilitzin perquè ja no és nostre, sinó que s'ha exportat.
- Però aquest concepte va néixer arrel del festival Muda?
Sí. En aquest sentit, el festival Dansaneu de les Vall d'Àneu també està programant propostes similars, potser aquesta idea s'ha parit una mica aquí, però s'ha expandit.
- Aquest any el festival només es celebra en un dia, a diferència dels altres anys, que es desenvolupava al llarg d'un cap de setmana, per què?
És molts costós organitzar un festival d'aquest tipus i vam pensar en sintetitzar-lo en un sol dia per estalviar esforços i energia. Creiem que l'aposta d'aquest any pot funcionar molt bé perquè la gent es pot organitzar per un dia concret i pot representar una fórmula més pràctica i còmoda pel públic que ve al festival.
- Quins artistes venen enguany?
Evoéh és un grup que em fa especial il·lusió i que vindrà dissabte a la tarda. Al festival ens agrada donar a conèixer grups i penso que pot ser una bona sorpresa. El grup està format per un noi i una noia que treballen amb música medieval, desfardí, versionen poesia de diferents segles i fan un tipus de música molt delicada i preciosa. Com a grup conegut tindrem a El petit de Cal Eril, que acaben de treure un nou disc, “Energia fosca”, i estan en un moment molt dolç. Ja van venir fa uns quants anys quan encara no eren pràcticament coneguts, quan fèiem el Petit Burg Festival, que era el festival previ al Muda. És un grup de molta qualitat de La Segarra que fa un pop-rock molt original.
- Qui més destacaries?
És que us parlaria de tots. Tindrem a la Maria Coma, que està fent una residència artística a l'espai Dansanatura de Burg, és una molt bona compositora, pianista i músic que porta un temps vivint a Berlín. Està treballant en el seu proper disc i és molt bonic perquè porta uns anys formant-se a nivell de moviment i l'està començant a introduir en el seu treball. També hi haurà la Sara Pons i la Virginia Joelle, que pertanyen a dues branques molt diferents que es toquen en la dansa contemporània. La Virginia Joelle ve de les danses orientals i tradicionals, però també està formada en contemporani i flamenc, i la Sara Pons ve d'una branca més japonesa com el butoh o el body weather. És el primer any que portem aquest tipus de dansa i em fa molta il·lusió.
- Com valores la presentació del festival que vau fer la setmana passada a Sort?
Molt positivament, vam portar un grup jove de Lleida que fa música de molta qualitat, Avstral, i a part de donar-los a conèixer, vam poder apropar el festival a la gent del territori, ja que Burg queda lluny de segons quins llocs. Poder oferir un acte a la capital del Sobirà, que també va comptar amb la presència d'una ballarina, la Julia Szirtes, és una gran oportunitat. Va venir força gent i es va crear un ambient molt maco, també vam tenir la cervesa Ctretze, que ens patrocina. Vam voler commemorar el Dia de la música i va valdre molt la pena.
- Així, enguany la cervesa Ctretze és el patrocinador oficial.
Sí, altres anys hi han col·laborat i aquest any hem fet un pas més. Valorem que sigui un producte local, de qualitat, artesà... amb qui tenim molt bona sintonia. S'ha generat una gran sinergia.
- També heu buscat col·laboradors de la zona.
Dins del festival hi ha productors que vindran a col·laborar amb el sopar i el vermut. Per sopar, vindrà una food truck de la zona, la Fresca del Pirineu, i portarà productes artesans i de proximitat. També col·laborarem amb la Fleca de Muntanya de Rialp, ja que farem un vermut amb pa de farina ecològica de la fleca i una olivada que fa l'Aixada.
- D'on neix la iniciativa de crear el festival?
Des de l'Associació Cultural Gençana de la Coma de Burg s'ha volgut promoure sempre la dansa, la gastronomia local i apropar la cultura al Pallars. Abans es celebrava el Petit Burg Festival, que no contemplava la dansa, però com que jo vinc del món de la dansa, tenia molt clar que la volia incorporar dins del festival Muda. Actualment, la música segueix tenint el protagonisme, però la dansa dona la particularitat, l'originalitat i l'excel·lència a la proposta que oferim.
- Què significa aquest festival per la Coma de Burg?
Tenint en compte que aquí passen molt poques coses, que es faci un festival així ja és de celebrar. Els allotjaments rurals s'omplen pràcticament tots, es dona a conèixer el poble de Burg i el seu entorn, es fan activitats gratuïtes on hi participen veïns i gent del poble, durant el dinar popular sempre hi ha gent col·laborant... Així que intentem que sigui un acte pensat per la gent de la zona, perquè se'l sentin seu.
- Quina és la teva opinió sobre les propostes culturals que es desenvolupen al Pallars i al Pirineu en general?
Jo em sento super orgullosa de totes les iniciatives que hi ha, crec que hi ha gent molt potent amb ganes de fer coses i hi ha propostes molt interessants per la poca densitat població que tenim al Pallars Sobirà; moltes ciutats i pobles ho voldrien. Tot i així, crec que l'administració pública no dona prou valor a les iniciatives que es fan, té uns criteris molts limitadors per a propostes petites.
- La gent del territori demanda cultura?
Hi ha de tot, gent que sí i d'altra que no és conscient de la qualitat de les propostes que tenim al costat de casa. En el nostre cas, tenim un grup de voluntaris i voluntàries molt potents que creuen en aquest tipus de projectes. A més, que la gent pugui aprendre quelcom nou arrel del festival, conèixer un nou artista, emocionar-se amb la dansa, descobrir un producte local... dona sentit a tot plegat.
Més informació:
Web Festival Muda Pirineus
Facebook Festival Muda
Instagram Festival Muda
També et pot interessar
- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris