Imatge propietat de l'Arxiu Comarcal de Sort

Foto: 

Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà

La Noguera Pallaresa, un riu de campionat

Sort acull piragüistes d'arreu del món aquest juliol
Joel Baró Mas
,
29/06/2018
Entorn
La Noguera Pallaresa acollirà dues copes del Món de “freestyle” kayak i el 55è Ral·li Internacional a un any del Campionat del Món durant la primera quinzena de juliol.

Un riu d’activitat, l’atracció dels piragüistes.
Gairebé tothom coneix el paper i la importància dels rius per la vida. La Noguera Pallaresa no és menys, ja que n’és l’eix vertebrador i artèria del Pallars: fa segles com a via de transport dels raiers per baixar la fusta del Pirineu, més tard la força de les seves aigües s’ha convertit en energia d’ençà de la construcció de les centrals hidroelèctriques, la truita de riu ha atret els pescadors i  els seus ràpids i revolts han portat intrèpids aventurers a practicar-hi diversos esports d’aigua com el piragüisme, el ràfting, l’hidrospeed...


Foto cedida per l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà

L’any 1955 un petit grup d’estiuejants belgues i francesos fan la descoberta del riu Noguera Pallaresa com a indret extraordinari per a la pràctica del descens amb les seves piragües. L’activitat piragüística s’incrementà any rere any fins al primer Ral·li celebrat a Sort, el 1964, any des del qual el interès turístic esportiu envoltat de natura i cultura ha anat perdurant amb esdeveniments com els que es realitzaran els propers dies, la Copa del món i el 55è Ral·li internacional de La Noguera Pallaresa. Les seves aigües braves han anat seduint a molts piragüistes, de fet vàries personalitats del món del kayak han posat en relleu la qualitat d’aquest riu:
El Noguera Pallaresa está considerado como uno de los quatro mejores ríos europeos por su kilometraje, clasificación I a IV, situación, etc, y con la ventaja de que durante todo el verano dispone de un caudal constante que permite efectuar sus descensos con comodidad” (J. Biosca. Aguas Bravas, núm. 0 pàg. 14, 1969) 
“Crec que tothom acceptarà que és un dels millors rius d’aigües braves pel nostre esport... Hi ha més de 40 km de magnífiques aigües braves com no havíem vist en anys...”  (Richard Fox, vicepresident de la Federació Internacional de Piragüisme. Campionat del món del 2010.)
En les primeres edicions, essent Sort un dels pioners, el Ral·li fou una finestra al món per als pallaresos. Molts recorden els primers bikinis i els joves d’altres països, de fet, el xoc amb la modernitat de la resta del món. L’esdeveniment també fou un revulsiu econòmic molt important, que anava més enllà de la setmana de la prova, ja que diversos equips feien estades més llargues. A més, dinamitzà al jovent, qui des del primer moment participà voluntàriament de forma molt activa en l’organització de la prova: muntatge, controls, les activitats lúdiques, etc.

La competició de piragüisme d’aigües braves més antiga de l’estat espanyol, el Ral·li
El Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa va néixer, el 1964, com a descens turístic en tres etapes (Escaló-Sort, Ribera de Cardós-Sort i Sort-Pobla de Segur) i una prova d’eslàlom, amb la idea que els palistes espanyols poguessin incrementar el seu nivell tècnic. El primer Ral·li va comptar amb un centenar d’embarcacions i al tercer ja en van participar tres-centes. Entre els primers participants hi havia una important majoria de francesos i belgues, però s’ha anat diversificant la procedència dels participants durant aquesta llarga trajectòria, sobretot entre els Estats europeus però superant les fronteres continentals i copsant concursants americans i asiàtics. El 1965, en el II Ral·li, és van celebrar els primers campionats d’Espanya en aquestes modalitats. Sort es va consolidant com a destinació turística i esportiva per la pràctica del piragüisme i del turisme de riu, acullin diversos esdeveniments: el 1980 se celebra la primera competició internacional de piragüisme a l’Estat espanyol, La Final de la Copa d’Europa de Descens té lloc a la Noguera Pallaresa; el 1988 es celebra la primera prova mundial, el Campionat Mundial Júnior de Descens; el 1985 s’introdueix a l’estat espanyol, procedent de França, el ràfting a la Noguera Pallaresa, el qual va representar la popularització dels esports d’aigües braves i va esdevenir un dels principals motors econòmics de la comarca; la introducció de la prova d’Estil lliure al 1992, de la que s’organitzaran diversos campionats; el 2010 es celebra el Campionat del Món de Descens... El 1994 es projecta el primer camp d’eslàlom permanent de l’estat espanyol en un espai natural i urbà alhora, el Camp de regates l’Aigüerola, a Sort, equipament que reforçà la vil·la com a destinació per a la pràctica dels esports de riu, utilitzada per a entrenaments i competicions, fins i tot nocturnes resultant magnífics espectacles.

La modalitat d’Estil lliure o “Freestyle”
També anomenat “rodeo” és una disciplina del piragüisme d’estil acrobàtic. Consisteix a realitzar maniobres tècniques i acrobàtiques espectaculars, en un tram d’aigües braves delimitat, que són puntuades per un jurat, que valoraran el nombre de figures i trucs que s’executin. El tipus piragua és especialitzada, ja que és més petita i arrodonida per ser molt més maniobrable però a la vegada poc ràpida.
S’introduïa al 1992 aquesta modalitat en el Ral·li. Al 1999 s’organitzà a Sort  una de les cinc proves de la Copa d’Europa d’Estil Lliure, la qual per primera vegada s’acollia a l’Estat espanyol. S’hi celebrà el primer Campionat del Món d’Estil Lliure l’any 2001 on hi participaren 316 caiaquistes, de 30 nacionalitats diferents, tot un rebombori pel poble, fins i tot, les imatges de la final nocturna al Camp de regates l’Aigüerola van fer la volta al món. La van seguir diverses competicions d’estil lliure d’abast internacional, com el Campionat d’Europa d’Estil Lliure del 2004, l’Open Internacional d’Estil Lliure del 2013 i la final de la Copa del Món de Kayak d’estil lliure el 2014.
De fet el campió actual és el català Quim Fontané, competidor habitual en les aigües de la Noguera, membre del club de piragüisme de Salt-Ter, guanyador de la darrera edició, disputada a San Juan, Argentina. Un competidor habitual en les aigües de la Noguera.

Copes del Món de Kayak d’Estil Lliure Sort 2018 i 55è Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa, la festa del riu.
Enguany Sort serà la seu de les dues úniques Copes del Món que es disputaran, després de la renúncia de Millau (França) a acollir la primera.  Així doncs, la primera quinzena de juliol es presenta esverada al Noguera Pallaresa i a la població de Sort ja que la del 2 al 4 de juliol tindrà lloc la primera i del 5 al 7 la última. Les dues proves són independents, però puntuen per a una classificació final absoluta que es disputarà el dia 7 de juliol a la nit, un gran espectacle de llums, colors i trucs. A continuació el 55è Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa s’allargarà fins al 15 de juliol amb activitats i competicions diverses, com el Ràfting Nocturn, l’Esquimotatge, descensos turístics, la Copa Catalana i la Copa d’Espanya de Joves Promeses d’Eslàlom, entre altres, organitzades amb la col·laboració de l’Associació Esportiva Pallars, estant a l’organització durant més de cinquanta anys. Apart dels actes merament esportius, també comptarà amb un programa complementari d’activitats més lúdiques vinculades a la natura, cultura i gastronomia habituals i diverses activitats d’animació, per a tots els públics com ara bé l’actuació del grup de teles acrobàtiques locals Ntelades, actuacions musicals, sopars populars amb producte del territori, enguany amb carn de vaca bruna, entre d’altres... 

Campionat del Món d’Aigües Braves La Seu-Sort 2019
Les copes que es celebren aquest juliol, serviran de test preparatori, ja que precedeixen l’organització del Campionat del món de descens sprint, eslàlom i estil lliure del 2019. L’organització d’aquests esdeveniments serà repartida en dos emplaçaments ja que per una banda serà a Sort en el tram pallarès i per l’altra banda a la Seu d’Urgell en el tram del Segre.
En motiu de la celebració del Campionat del Món del 2019, Sort té l’oportunitat d’emprendre la construcció d’unes instal·lacions específiques per les competicions d’Estil lliure al tram final del camp de regates l’Aigüerola, sumant en els equipaments de la població adreçades a esdeveniments esportius d’aquesta índole. 

Més informació: 

Web turística de Sort

A

Comentaris

imatge de Javier-68

La Palabra "Sort" no significa "Suerte" viene del Vasco y su significado es "Puente". El río Noguera Pallaresa en la antigüedad no se podía cruzar por muchos sitios, Sort era uno de los únicos lugares donde existía un puente. De ahí que el pueblo se llame Sort. Además el río Noguera Pallaresa tiene uno de los mejores tramos de toda Europa para practicar Rafting y Piragüismo. Somos afortunados de tener este río tan cerca. Más info: https://magicospirineos.com/sort